Djokovics, a háború gyermeke kárhoztatja a wimbledoni döntést

Novak Djokovics az orosz és fehérorosz teniszezők wimbledoni kizárása ügyében sem hallgatja el a véleményét, szerinte hibás döntést hoztak a szervezők. Rendre rosszul sül el, ha a politika beavatkozik a sportba – mondja a korábbi szerb világelső.

Magyar Nemzet
2022. 04. 21. 10:20
Wimbledon 2021 - Day Thirteen - The All England Lawn Tennis and Croquet Club
Novak Djokovic with the trophy after winning the Gentlemen's Singles final against Matteo Berrettini on day thirteen of Wimbledon at The All England Lawn Tennis and Croquet Club, Wimbledon. Picture date: Sunday July 11, 2021. Fotó: PA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mindig én leszek az első, aki elítéli a háborút. A háború gyermekeként tudom, hogy egy háború milyen érzelmi traumát okoz. Mi Szerbiában tudjuk, mi történt itt 1999-ben. Mindig a hétköznapi emberek szenvedik meg a háborút, amiből nekünk rengeteg jutott a Balkánon. Ennek ellenére nem tudom támogatni a wimbledoni döntést. Nem a sportolók tehetnek róla. Rendre rosszul sül el, ha a politika beavatkozik a sportba

– nyilatkozta Novak Djokovics szerda este, miután hazai pályán, a belgrádi salakpályás torna nyolcaddöntőjében 2:6, 7:6 (8-6), 7:6 (7-4)-re legyőzte honfitársát, a magyar felmenőkkel bíró Laslo Djerét – azaz Györe Lászlót, de a 26 éves, zentai születésű játékos a neve szerb átírását használja a teniszvilágban.

Korábban Djokovicshoz hasonlóan a korábbi 18-szoros Grand Slam-torna győztes Martina Navratilova is kárhoztatta az orosz és fehérorosz játékosok kitiltását a wimbledoni tornáról.

A szervezők közleményükben azt írták, a háború alakulásától függően még felülvizsgálhatják a döntésüket. Három ukrán játékos, Jelina Szvitolina, Marta Kosztjuk és Szerhij Sztahovszkij a közösségi oldalán viszont azt írta, ennél is többet akarnak elérni, követelik az orosz és fehérorosz sportolók nemzetközi kitiltását minden eseményről.

„Krízishelyzetben a csend azt jelenti, hogy egyetértünk azzal, ami történik. Észleltük, hogy néhány orosz és fehérorosz játékos valamikor homályosan megemlítette a háborút, de soha nem állították egyértelműen, hogy Oroszország és Fehéroroszország háborút visel Ukrajna területén” – írták.

A döntés értelmében az idei wimbledoni viadalról így olyan teniszezők hiányoznak majd a mezőnyből, mint az oroszok közül a világranglistán második Danyiil Medvegyev, a nyolcadik Andrej Rubljov, a nőknél Anasztaszija Pavljucsenkova (15.), a fehéroroszok közül pedig a rangsorban negyedik Arina Szabalenka és a korábbi világelső, jelenleg 18. Viktorija Azarenka.

Az idei wimbledoni tornát június 27. és július 10. között rendezik.

Borítókép: Novak Djokovics a wimbledoni trófeával (Forrás: Tennis365.com)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.