Megoldották a Girón, hogy ne legyen újabb „szemkilövés” + videó

Az olasz Alberto Dainese (DSM) nyerte meg a Giro d’Italia mai 11. szakaszát, az összetettben pedig továbbra is a spanyol Juan Pedro López (Trek–Segafredo) vezet, így őrzi a rózsaszín trikót.

Magyar Nemzet
2022. 05. 18. 18:16
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Semmi kétség, hogy az idei Giro d’Italia legpechesebb versenyzője az eritreai Biniam Girmay, aki még kedden a Pescara és Jesi közötti 196 kilométeres etapon sporttörténelmi sikert aratott, ő lett az olasz körvesreny 1909 íródó krónikájának első fekete-afrikai szakaszgyőztese. A 22 éves eritreai bringás az eredményhirdetés után azonban olyan ügyetlenül bontotta ki a pezsgősüveget, hogy a dugóval a bal szemén lőtte magát... A pódiumon „fél szemmel” kényszeredett mosollyal locsolta a nedűt, utána viszont kórházba vitték. S itt a vizsgálatok bevérzést állapítottak meg az elülső szemkamrában. Girmay látása nem károsodott, ám a versenyzőnek nyugalomra van szüksége, így orvosi tanácsra visszalépett a mai folytatástól. Girmay nem az első, aki az idei Girón eltalálta magát pezsgőbontás közben, a Budapest–Visegrád nyitóetapot megnyerő – kedden Girmay mögött második – holland Mathieu van der Poel szerencséjére a kirobbanó dugó őt a vállán találta el.

Girmay kiesése csapatának, a belga Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux-nek – amelyben Peák Barnabás is teker a Girón – a további remélt szakaszsikerek mellett azért fájó, mert az eritreai bringás a sprinterek pontversenyében, a ciklámen trikóért folytatott vetélkedésben vezető francia Arnaud Démare (Groupama–FDJ) mögött mindössze hárompontos hátránnyal állt.

Ma Santarcangelo di Romagna és Reggio Emilia közötti 203 kilométer megtétele várt a mezőnyre, s mivel teljesen sík terepen kellett tekerni, borítékolható volt a sprintbefutó. Akadt két szökevény, de a második részhajránál időjóváírást lehetett szerezni, ami sokakat érdekelt, a szökevényeket utolérték és 126 kilométernél az ecuadori Richard Carapaz (INEOS Grenadiers) nyert három másodpercet. A 2019-es Giro bajnoka idén is a végső győzelemre tör. Ötvennyolc kilométerrel a vége előtt a belga Dries De Bondt (Alpecin–Fenix) lógott meg, és fájdalmas lehetett számára, hogy 1200 méterrel a cél előtt fogta meg a mezőny. A sprintbefutón Démare nagyon igyekezett, de a végén csak negyedik lett, a szakaszt az utolsó métereken az ötödik helyről hatalmas sprintet kivágó olasz Alberto Dainese (DSM) nyerte meg. A magyar versenyzők közül (Groupama–FDJ) a 103 fős főmezőnnyel ért célba, Fetter Erik (EOLO–Kometa) huszonkét, Peák Barnabás (Intermarché–Wanty-Gobert Matériaux) huszonhárom másodpercet kapott. 

A Giro d’Italia rendezői pedig tanultak az előző napot balesetből, mert Dainese a pódiumon már úgy nyúlhatott a pezsgőspalackhoz, hogy az már fel volt bontva.

Az összetettben továbbra is a spanyol Juan Pedro López (Trek–Segafredo) vezet, így őrzi a rózsaszín trikót, de az élbolyban annyi változás történt, hogy a három másodperces időjóváírásával Carapaz a negyedik helyről feljött a másodikra; igaz, hozzá hasonlóan a portugál Joao Almeidának (UAE Team Emirates) is tizenkét másodperc a hátránya López mögött.

Fetter Erik (EOLO–Kometa) később elmondta, hogy ma az oldalszél óriási stresszt okozott ma a mezőnyben:
– Tipikus sprinter nap volt a 11. szakasz annyi nehezítéssel, hogy viszonylag nagy szél volt, elég sok helyen oldalszéllel. Ezt minden csapat tudta, úgyhogy úgymond nagy szélezést nem lehetett csinálni, viszont óriási nagy feszültséget és stresszt okozott a mezőnyben már nagyjából  száz kilométerrel a vége előtt is. Elég nehéz volt így a nap... Nem terveztünk ma senkit a szökésbe, fő célunk a regenerálódás volt, és hogy biztosítsuk, hogy Fortunato ne kapjon időhátrányt, megérkezzen a mezőnnyel. Ez sikerült, így megint jó napot zárhattunk. Holnap visszatérünk a hegyek közé és újra belecsapunk a lecsóba – vetítette előre az EOLO–Kometa kerékpárosa.

Giro d’Italia, 11. szakasz, Santarcangelo di Romagna–Reggio Emilia, 203 km:
1. Alberto Dainese (olasz, DSM) 4:19:04 óra
2. Fernando Gaviria (kolumbiai, UAE) azonos idővel
3. Simone Consonni (olasz, Cofidis) a. i.
...85. Valter Attila (Groupama–FDJ) a. i.
...104. Fetter Erik (EOLO–Kometa) 22 másodperc hátrány
...127. Peák Barnabás (Intermarché–Wanty-Gobert Matériaux) 23 mp h.

Az összetett élcsoportja:
1. Juan Pedro López (spanyol, Trek–Segafredo) 46:43:12 óra
2. Richard Carapaz (ecuadori, Ineos Grenadiers) 12 másodperc hátrány
  Joao Almeida (portugál, UAE Team Emirates) azonos idővel
4. Romain Bardet (francia, DSM) 14 mp h.
...43. Valter 34:40 perc hátrány
...94. Fetter 1:30:34 óra hátrány
...135. Peák 2:12:17 ó h.
Csütörtökön a Parma és Genova közötti 204 kilométer vár a mezőnyre. A 3445,6 kilométer össztávú viadal – amelynek első három szakaszát Magyarországon rendezték – jövő vasárnap a veronai időfutammal fejeződik be.

Borítókép: Alberto Dainese – a jobb szélen – mindenkit lehajrázott (Forrás: Twitter/Giro d’Italia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.