Peák Barnabás csapatának nagy öröme és bánata

A cseh Jan Hirt nyerte a Giro d’Italia tizenhatodik szakaszát, Jai Hindley három másodpercre csökkentette a hátrányát a rózsaszín trikós Richard Carapaz mögött.

Magyar Nemzet
2022. 05. 24. 17:35
Jan Hirt
Forrás: Twitter/Giro d'Italia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

202 kilométer, 5250 méteres szintkülönbség: volt mire rápihennie a Giro d’Italia mezőnyének a hétfői szünnapon.

A három borzasztóan nehéz emelkedőt is magában foglaló szakaszon ígéretéhez híven Valter Attila (Groupama–FDJ), valamint Fetter Erik (EOLO–Kometa) is aktívan kezdte a szakaszt, de végül nem tudtak hosszú távon a szökevényekkel tartani.

Ott volt viszont sokáig az élcsoportban a korelnök, Alejandro Valverde (Movistar), aki negyvenkét évesen a Giro történetének legidősebb szakaszgyőztese lehetett volna.

Az esélyesek csoportjában, az egyik lejtmenetben bukott Peák Barnabás csapattársa, Domenico Pozzovivo (Intermarché–Wanty), s talán emiatt, talán másért, de ezen a szakaszon a harminckilenc éves olasz hamar leszakadt, pedig a versenynapot még az összetett ötödik helyén kezdhette meg.

Az összmérleg azonban így sem volt rossz a belga csapatnál, ugyanis a cseh Jan Hirt révén szakaszgyőzelemmel zárták a napot.

Hirt mögött Thymen Arensman (DSM) lett a második, a harmadik, időjóváírást érő helyért viszont már az összetett esélyesek sprinteltek, Jai Hindley (BORA–hansgrohe) és Richard Carapaz (INEOS Grenadies) között szinte csak a célfotó döntött, előbbi javára, így az ausztrál három másodpercre csökkentette a hátrányát.

Addigra már Joao Almeida (UAE) és Vincenzo Nibali (Astana) is leszakadt, Mikel Landa (Bahrain–Victorious) viszont annak ellenére a két éllovassal együtt ért célba, hogy az utolsó emelkedőn összeakadt csapattársával, Pello Bilbaóval. Landa egyelőre nem tudott fellépni az összetett dobogóra, Almeida még mindig előtte áll.

A három magyar kerekes több mint fél óra hátrányban ért célba. 

Giro d’Italia, 16. szakasz, Salo–Aprica (202 km)

1. Jan Hirt (cseh, Intermarché–Wanty) 5:40:45 óra

2. Thymen Arensman (holland, DSM) 7 másodperc hátrány

3. Jai Hindley (ausztrál, BORA–hansgrohe) 1:24 perc h.

4. Richard Carapaz (ecuadori, INEOS Grenadiers) azonos idővel

(...)

64. (Groupama–FDJ) 33:32 p h.

92. Fetter Erik (EOLO–Kometa) 44:29 p h.

128. Peák Barnabás (Intermarché–Wanty) 48:14 p h.

Az összetett élmezőnye

1. Carapaz 68:49:06 óra

2. Hindley 3 mp h.

3. Joao Almeida (portugál, UAE) 44 mp h.

4. Mikel Landa (spanyol, Bahrain–Victorious) 59 mp h.

(...)

51. Valter 1:59:35 óra h.

81. Fetter 2:50:18 ó h.

121. Peák 3:54:58 ó h.

Borítókép: Jan Hirt öröme (Fotó: Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.