Szívszorító pillanatok és őrült hajsza a Girón

Stefano Oldani karrierje első profi győzelmét ünnepelte a Giro d’Italia tizenkettedik szakaszán. A magyarok a főmezőnyben értek célba, Juan Pedro López őrzi a rózsaszín trikót.

2022. 05. 19. 17:50
Stefano Oldani Giro d’Italia
Stefano Oldani Giro d’Italia Alpecin-Fenix 12. szakasz Genova Fotó: Twitter/Giro d’Italia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Giro d’Italia összetettje szempontjából nem meghatározó szakaszt rendeztek csütörtökön. Az olasz kerékpáros-körverseny történelmét tekintve viszont egy tragikus hős előtti tisztelgésről szólt a nap. A Parma és Genova közötti 204 kilométeres szakasz érintette a Passo del Bocco lejtőjét, ahol a 2011-es versenyen halálos balesetet szenvedett Wouter Weylandt. A belga kerekes emlékművét megkoszorúzta Mauro Vegni, a Giro d’Italia igazgatója.

A szakaszon már nem állt rajthoz Caleb Ewan (Lotto Soudal), aki még a visegrádi befutón bukott nagyot: az ausztrál sprinter úgy érezte, hogy a további szakaszok már nem tartogatnak győzelmi esélyt a számára, így megkezdte a felkészülést a Tour de France-ra.

A versenyben maradt 164 kerékpáros viszont igazán tempós versennyel tisztelgett Weylandt emléke előtt, sokáig senkit nem engedett el a mezőny, pedig próbálkozók akadtak bőven.

– Őrülten gyors volt az első óra. Néztem az adatokat, és nem hittem a szememnek, 53-54 kilométer per órás átlagot tekertünk – hüledezett a szakasz után Juan Pedro López (Trek–Segafredo), aki gond nélkül tartotta meg az összetett éllovasnak járó rózsaszín trikót.

Kilenc nap rózsaszínben rengeteg, de nem bánom, ha még több lesz belőle.

A szakaszgyőzelemért végül három kevésbé ismert kerekes versengett, Gijs Leemreize (Jumbo–Visma), Lorenzo Rota (Intermarché–Wanty) és Stefano Oldani (Alpecin–Fenix) is karrierje első profi győzelméért hajtott. Végül utóbbi ünnepelhetett.

A magyar versenyzők a főmezőnnyel érkeztek meg, Fetter Erik (EOLO–Kometa) a 70., Peák Barnabás (Intermarché–Wanty) a 76., (Groupama–FDJ) a 100. helyen ért célba.

Pénteken rövidebb, a Sanremo és Cuneo közötti 150 kilométeres szakasz vár a mezőnyre.

Giro d’Italia, 12. szakasz, Parma–Genova, 204 km

1. Stefano Oldani (olasz, Alpecin–Fenix) 4:26:47 óra

2. Lorenzo Rota (olasz, Intermarché–Wanty) azonos idővel

3. Gijs Leemreize (holland, Jumbo–Visma) 2 másodperc hátrány

70. Fetter Erik (EOLO–Kometa) 9:08 perc h.

76. Peák Barnabás (Intermarché–Wanty) a. i.

100. Valter Attila (Groupama–FDJ) a. i.

 

Az összetett állása

1. Juan Pedro López (spanyol, Trek–Segafredo) 51:19:07 óra

2. Richard Carapaz (ecuadori, INEOS Grenadiers) 12 mp h.

3. Joao Almeida (portugál, UAE) 12 mp h.

43. Valter Attila (Groupama–FDJ) 34:40 p h.

92. Fetter Erik (EOLO–Kometa) 1:30:34 óra h.

130. Peák Barnabás (Intermarché–Wanty) 2:12:17 ó h.

Borítókép: Stefano Oldani megkönnyezte a sikerét (Forrás: Twitter/Giro d’Italia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.