Szakadt ruhában mentette meg az olaszokat az ananászos pizzától

A kolumbiai Santiago Buitrago (Bahrain–Victorious) nyerte a Giro d’Italia tizenhetedik szakaszát, csapattársa, Mikel Landa pedig fellépett az összetett dobogóra.

2022. 05. 25. 17:23
Santiago Buitrago kerékpár Giro d'Italia
Fotó: Twitter/Giro d'Italia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azt nem lehet állítani, hogy Valter Attila ne próbálkozna. A Groupama–FDJ magyar kerékpárosa a Giro d’Italia tizenhetedik szakaszán sikeresen csatlakozott a szökéshez, és sokáig az élcsoportban tekert.

Az időjárás sokat változott a néhány nappal korábbi hőséghez képest, tizennégy fok és az eső miatt vizes utak jellemezték a versenynapot, a kerékpárosok pedig olykor a felhők felett jártak.

Valternek neves társai voltak az élen: Mathieu van der Poel (Alpecin–Fenix) a második szakaszgyőzelmére hajtott Visegrád után, a Giro szervezői pedig különös motivációt adtak a holland versenyzőnek: ha nyer, a tiszteletére, már-már szentségtörést elkövetve, ananászos pizzát fognak fogyasztani.

Koen Bouwman (Jumbo–Visma) szinte bebiztosította a legjobb hegyimenőnek járó kék trikót, Jan Hirt (Intermarché–Wanty) pedig duplázásra készült, sőt, 7:42 perces hátrányából még az összetett éllovasokra is kisebb veszélyt jelentett.

Valter azonban nem tudott kitartani az élbollyal, már az utolsó előtti hegy tetejére sem a legerősebb szökevényekkel ért fel. Lejtmenetben Van der Poel és honfitársa, Gijs Leemreize (Jumbo–Visma) meglógott a többiektől, komoly kockázatot vállalt a két holland.

Az utolsó emelkedőt Leemreize bírta jobban, de az üldözőcsoportból mindkét hollandot lehagyta a korábbi bukása miatt szakadt ruhában tekerő kolumbiai Santiago Buitrago (Bahrain–Victorious). Van der Poel a lemaradása után az utolsó kilométerekre már nem tette oda magát.

Eközben Valtert utolérte, s néhány kanyarral később le is hagyta a végső győzelemért harcoló három kerekes: Richard Carapaz (INEOS Grenadiers), Jai Hindley (BORA–hansgrohe) és Mikel Landa (Bahrain–Victorious). Eddigre már leszakítottak magukról mindenki mást a főmezőnyből, beleértve a szakasz előtt még összetett dobogós Joao Almeidát (UAE) is.

végül beállította idei legjobb szakaszeredményét, tizenötödik lett, többek között a korábbi kétszeres végső győztes Vincenzo Nibalit is megelőzve.

Két Grand Tour-újoncunk, Peák Barnabás (Intermarché–Wanty) és Fetter Erik (EOLO–Kometa) egyaránt húsz perc fölötti hátránnyal ért célba.

Az utolsó métereken Landa is veszített hat másodpercet a két riválissal szemben, de így is fellépett az összetett dobogóra. Csapattársától, Buitragótól pedig senki nem tudta elvenni a szakaszgyőzelmet. A kolumbiai néhány napja még sírt a második helye miatt, most már örülhetett a győzelemnek.

A Giro szervezőit pedig megmentette az ananászos pizzától. 

Giro d’Italia, 17. szakasz, Ponte di Legno–Lavarone (168 km)

1. Santiago Buitrago (kolumbiai, Bahrain–Victorious) 4:27:41 óra

2. Gijs Leemreize (holland, Jumbo–Visma) 35 másodperc hátrány

3. Jan Hirt (cseh, Intermarché–Wanty) 2:28 perc h.

(...)

5. Richard Carapaz (ecuadori, INEOS Grenadiers) 2:53 p h.

6. Jai Hindley (ausztrál, BORA–hansgrohe) 2:53 p h.

10. Mikel Landa (spanyol, Bahrain–Victorious) 2:59 p h.

14. Joao Almeida (portugál, UAE) 4:03 p h.

15. Valter Attila (Groupama–FDJ) 4:54 p h.

59. Peák Barnabás (Intermarché–Wanty) 21:31 p h.

75. Fetter Erik (EOLO–Kometa) 24:58 p h.

 

Az összetett állása

1. Carapaz 73:19:40 óra

2. Hindley 3 mp h.

3. Landa 1:05 p h.

4. Almeida 1:54 p h.

(...)

42. Valter 2:01:36 óra h.

79. Fetter 3:12:23 ó h.

110. Peák 4:13:36 ó h.

Borítókép: Santiago Buitrago bukása ellenére is szakaszt nyert (Fotó: Twitter/Giro d’Italia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.