időjárás 36°C Pál, Péter 2022. június 29.
logo

Tévedett a hazai vb előtt a magyar úszósport fenegyereke?

Magyar Nemzet
2022.05.25. 21:29 2022.05.25. 21:45
Tévedett a hazai vb előtt a magyar úszósport fenegyereke?

Verrasztó Dávid pályafutása tele van meggondolatlan tettekkel és szavakkal. Ennek lehet újabb fejezete, hogy az áprilisi országos bajnokságon messze a várakozáson alul szerepelt vegyesúszó a saját kérésére lemarad a hazai rendezésű világbajnokságról, pedig azóta egy hónap alatt több mint hat másodpercet javult.

Tavaly a tokiói olimpia egyik szívszorító pillanata volt, amikor Verrasztó Dávid hajszállal lemaradt a bronzéremről, amiért sok-sok éve dolgozott. Már az nagy eredmény, hogy a 33 éves úszó a nála csaknem tíz évvel fiatalabbakkal állja a versenyt, de a tokiói negyedik helyezés joggal keseríthette el.

Világbajnokságokról két ezüstérme, Európa-bajnokságokról három aranyérme van 400 vegyesen, de az olimpiákkal egész egyszerűen nincsen szerencséje. Sokan azt hihették tavaly nyáron, hogy visszavonul, de nem, Verrasztó inkább edzőt váltott és Ausztriába költözött, hogy új erőre kapjon.

Akkor még nem tudhatta, hogy idén a Fukuoka helyett beugró Budapest rendezi meg a vb-t. 2017-ben Verrasztó második volt a Duna Arénában a vb-n, ám az idén júniusban kezdődő viadalon ott sem lesz.

A szintideje alapján helye lehetne a csapatban, ám a férfi 400 vegyesen kivételesen nem a szintidő döntött a két magyar indulóról.

Verrasztó áprilisban a debreceni ob-n mindössze negyedik lett, az ideje pedig önmagához képest borzasztó gyenge volt: 4:19,98-at úszott. A győztes Holló Balázs (4:13,15) és a második Kós Hubert (4:13,50) is több mint hat másodperccel gyorsabb volt nála.

Ők ketten lesznek a vb-n az indulók 400 vegyesen, miután Verrasztó jelezte Sós Csaba szövetségi kapitánynak, hogy az akkori felkészülési szintjéről nem tudna önmagához és a magyar válogatotthoz méltó formába kerülni júniusig, ugyanakkor az augusztusi Európa-bajnokságon mindenképp szeretne úszni Rómában.

Verrasztó tehát nem lesz ott a vb-n, de lehet, hogy már megbánta ezt a döntését.

Nem sokkal a debreceni ob után Berlinben már 4:16,00-át úszott. Most pedig megint nagyot lépett előre: ezüstérmet szerzett a Mare Nostrum versenysorozat második állomásának nyitónapján Barcelonában.

Verrasztó 4:13,54 perces idővel lett második a 18 éves dél-afrikai Matthew Sates mögött, aki 4:11,58 perces egyéni csúccsal nyert. A magyar úszó tehát több mint hat másodpercet gyorsult egy hónap alatt, s a mostani teljesítménye alapján abszolút versenyképes lehetne Kóssal és Hollóval.

Borítókép: Verrasztó Dávid a tokiói olimpián 2021-ben (Fotó: MTI/Kovács Tamás)