Nem csak Milák Kristófból áll az új generáció úszásban

Sós Csaba szövetségi kapitány azt mondta az úszók országos bajnoksága előtt, hogy pozitív és negatív meglepetésekre is számít. Igaza lett, mindkettőre volt példa Debrecenben a héten, de alapvetően pozitív irányba billent a mérleg nyelve.

2022. 04. 24. 14:38
Fotó: Derencsényi István Forrás: Magyar Úszószövetség
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

a tavaly márciusi ob-n a saját világcsúcsát vette üldözőbe a fő számában, 200 pillangón, ám ezúttal erre esélye sem volt, tekintettel arra, hogy nemrég még egy hétig betegeskedett. A 21 éves pillangókirály klasszisát mutatja, hogy így is ő volt az ob legsikeresebb versenyzője, három-három arany- és ezüstérmet szerzett a hat egyéni számában.

Az éremgyűjteménynél is fontosabbak voltak az időeredményei, amelyek ha nem is hoztak világszenzációt az említett okból, de mindenképpen jelzésértékűek voltak. Például az, hogy 200 pillangón a világ idei legjobb eredményével nyert (1:53,88), százon pedig a második legjobbal (51,03).

Milák Kristóf betegség után is odatette magát Fotó: Magyar Úszószövetség/Derencsényi István

Milák erőfeszítéseit Sós Csaba is díjazta. A szövetségi kapitány tavaly a tokiói olimpián még azon az állásponton volt, hogy a 21 éves úszó koncentráljon csak a pillangóra, de a júniusban rajtoló budapesti vb-n már teret enged neki gyorsúszásban is, amelyben Debrecenben újabb országos bajnoki címet szerzett. 

Milák 200 gyorson is próbára teheti magát a vb-n, összesen pedig négy egyéni számban indul a Duna Arénában.

A vb sokat foglalkoztatott magyarjai közé tartozik még majd Szabó Szebasztián, aki 50 pillangón nyert a világ idei legjobb idejével Debrecenben, továbbá aki három egyéni számot vállal a világbajnokságon, a szokásos 200 és 400 vegyes mellett a 200 pillangót.

A háromszoros olimpiai bajnok az ob-n a négy egyéni számából kettőt megnyert (200 pillangó, 400 vegyes), kettőn második lett (200 vegyes, 100 pillangó), és maga is elismerte, hogy azok az idők elmúltak, amikor tarolt a nemzeti bajnokságon.

Debrecenben egyébként is a generációváltás jegyében zajlottak az események.

Tizennyolc év után először rendeztek ob-t a tavaly visszavonult nélkül, és az elmúlt tizenkilenc évben arra sem volt példa, hogy Verrasztó Dávid érem nélkül maradt egy ob-n, amelyen részt vett – most igen. A 400 vegyesen vb-ezüstérmes és Európa-bajnok 33 éves úszó a tokiói olimpia után visszatért a korábbi edzőjéhez, Fehérvári Balázshoz a megújulás jegyében, de egyelőre nem látszik ennek az eredménye. Ő lehetett a negatív meglepetés, saját kérésére ki is maradt a budapesti vb magyar keretéből.

Ugyanakkor több fiatal is bizonyított. Mindenekelőtt és Pádár Nikolett. Előbbi nemcsak Cseh, hanem Verrasztó helyét is átveheti a budapesti vb-n, hiszen a 19 éves úszót 200 és 400 vegyesen jelölte a csapatba Sós Csaba. Kós Debrecenben aranyat és ezüstöt szerzett a két számban, s mellette 200 háton nagy meglepetésre nyert, 100 pillangón pedig második lett Milák mögött.

Pádár Nikolett is kitett magáért, 100 és 200 gyorson is magyar bajnok lett, egyúttal ő lett az ob női „Milákja”, azaz a legsikeresebb versenyzője. 

A szegediek mindössze 16 éves tehetsége élete első vb-jén 200 gyorson robbanhat be a nemzetközi mezőnyben is.

Összességében 13 vb-újonc lesz a budapesti csapatban, köztük az ugyancsak 16 éves Molnár Dóra is, aki 200 háton csak egyetlen századdal kapott ki a szám kétszeres Eb-bronzérmesétől, Burián Katalintól, egyúttal öt századra megközelítette Egerszegi Krisztina korosztályos csúcsát.

A fiatalok elkezdték próbára tenni a már sok nagy csatát megélt magyar bajnokokat Debrecenben, alighanem ezt akarta látni Sós Csaba is.

A magyar úszóválogatott kerete a budapesti vb-re:

Férfiak:

50 m gyors: Szabó Szebasztián, Lobanovszkij Maxim; 100 m gyors: Németh Nándor, Szabó Szebasztián; 200 m gyors: Milák Kristóf, Németh Nándor; 800 m gyors: Kalmár Ákos; 1500 m gyors: Kalmár Ákos; 50 m hát: Bohus Richárd, Szentes Bence; 100 m hát: Kovács Benedek Bendegúz; 200 m hát: Telegdy Ádám, Kovács Benedek Bendegúz; 50 m mell: Gál Olivér; 100 m mell: Takács Tamás; 50 m pillangó: Szabó Szebasztián, Milák Kristóf; 100 m pillangó: Milák Kristóf, Szabó Szebasztián; 200 m pillangó: Milák Kristóf, 200 m vegyes: Kós Hubert, Török Dominik Márk; 400 m vegyes: Holló Balázs, Kós Hubert.

Nők:

50 m gyors: Senánszky Petra; 100 m gyors: Gyurinovics Fanni; 200 m gyors: Pádár Nikolett; 400 m gyors: Késely Ajna, Fábián Bettina; 800 m gyors: Késely Ajna; 1500 m gyors: 50 m hát: Komoróczy Lora Fanni; 100 m hát: Burián Katalin; 200 m hát: Burián Katalin, Molnár Dóra; 50 m mell: Sztankovics Anna; 100 m mell: Halmai Petra; 200 m mell: Békési Eszter; 50 m pillangó: Varga Dominika; 100 m pillangó: Sebestyén Dalma; 200 m pillangó: Hosszú Katinka; 200 m vegyes: Hosszú Katinka, Sebestyén Dalma; 400 m vegyes: Hosszú Katinka, Mihályvári-Farkas Viktória; 4×100 m gyorsváltó: Gyurinovics Fanni, Pádár Nikolett, Verrasztó Evelyn, Senánszky Petra, Molnár Dóra; 4×200 m gyorsváltó: Pádár Nikolett, Kapás Boglárka, Hosszú Katinka, Késely Ajna

Nyílt vízi úszás:

Férfiak: 5 km: Betlehem Dávid; 10 km: Rasovszky Kristóf, Betlehem Dávid; 25 km: Gálicz Péter, Kalmár Ákos.

Nők: 5 km: Rohács Réka, Balogh Vivien; 10 km: Olasz Anna, Balogh Vivien; 25 km: Olasz Anna, Rohács Réka. 
Váltó: Rohács Réka, Olasz Anna, Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf.

Borítókép: Milák Kristóf a debreceni ob-n (Fotó: Magyar Úszószövetség/Derencsényi István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.