Milák hozta a papírformát, Kós Hubert nagyot úszott zárásként

Szombaton zárult az úszók országos bajnoksága Debrecenben, Milák Kristóf papírformagyőzelmet aratott 100 pillangón, Kós Hubert pedig bizonyította, hogy nem csak a vegyes számokban képes nagyot úszni. Hosszú Katinka szűk vereséget szenvedett az utolsó egyéni számában.

2022. 04. 23. 19:09
Fotó: Derencsényi István Forrás: Magyar Úszószövetség
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hatodik egyéni számában, Európa-rekorderként állt rajthoz 100 pillangón, abban a számban, amelyben tavaly még volt legalább egy ember a világon, aki jobb volt nála: Milák, aki a 2017-es hazai vb-n és a tokiói olimpián is az amerikai mögött volt ezüstérmes, a júniusban kezdődő budapesti vb-n szeretné legyőzni Dresselt.

Egyelőre nem ő volt az ellenfél, és Milák Debrecenben simán nyert a Szabó Szebasztián kettős előtt.

Kósnak nagy napja volt, ugyanis a 100 pillangó ezüstje mellé egy aranyat is gyűjtött szombaton.

Kétszáz méteres hátúszásban eredetileg Telegdy Ádám számított a legnagyobb esélyesnek, nemcsak azért, mert a legutóbbi három ob-n ő volt a szám bajnoka, hanem főként azért, mert a tavalyi tokiói olimpián ötödik lett 200 háton, amivel bejelentkezett a nemzetközi elitbe.

Telegdy meglepetésre csak bronzérmes lett, megelőzte őt Kovács Benedek Bendegúz, az aranyat pedig az elsősorban vegyesúszásban utazó Kós Hubert szerezte meg. A 19 éves tehetség a 200 vegyesen aratott győzelme után a második bajnoki címét szerezte Debrecenben, 200 háton most először úszott két percen belül, mindjárt 1:57,64-et repesztve, ami világbajnoki A szintet ért.

Kós Hubert bizonyított Debrecenben Fotó: Derencsényi István/Magyar Úszószövetség

A nőknél Telegdyhez hasonlóan volt egy nagy esélyes 200 háton: Burián Katalin, aki a papírformát érvényesítve zsinórban hatodszor lett a szám magyar bajnoka. Mégis meglepetésről számolhatunk be, amelyet a mindössze 16 éves Molnár Dóra szolgáltatott. Burián egyetlen századdal tudta csak legyőzni a fiatal riválist, és ehhez is nagyot kellett hajráznia az utolsó hosszon.

Molnár Dóra az év elejétől számolva több mint négy másodpercet gyorsult 200 háton, 

Debrecenben úszott először két perc tíz másodpercen belül, a döntőbeli idejével öt századra megközelítette Egerszegi Krisztina korosztályos csúcsát. 

Korábban százon meg is döntötte az ötszörös olimpiai bajnok legenda rekordját – Molnár az ob egyik felfedezettje lett.

teljessé tette a tripláját a hosszú távokon: a 400 és az 1500 gyors után 800-on is megszerezte az aranyérmet, és mindhárom számban egyéni csúcsot úszott. A tokiói olimpián nyílt vízi úszásban ezüstérmes „balatoni cápa” karácsony előtt azt mondta lapunknak, hogy az idei vb-n mindhárom egyéni számban, öt, tíz és huszonöt kilométeren, plusz a váltóval is dobogóra szeretne állni – a jelek szerint jól halad a felkészülése.

Nem úgy Verrasztó Dávidé, aki az utolsó számában, 800 gyorson lemaradt a döntőről, egyúttal az éremről is Debrecenben, és arra, hogy nem állt fel a dobogóra egy ob-n, amelyen elindult, az elmúlt 19 évben nem volt példa. A 33 éves vegyesmenő Tokió után visszatért a korábbi edzőjéhez, Fehérvári Balázshoz a megújulás jegyében, de egyelőre nem látszik ennek az eredménye.

Az ob utolsó egyéni döntőjében Ugrai Panna nagy csatában, nyolc századdal legyőzte Hosszú Katinkát száz pillangón, és ezzel jó eséllyel a budapesti vb-re is belépőt váltott. Hosszú a négy egyéni számából kettőt nyert meg az ob-n (200 pillangó, 400 vegyes), kettőn viszont kikapott (200 vegyes, 100 pillangó).

Országos bajnokság, szombati egyéni bajnokok:

Férfiak, 200 hát: Kós Hubert (UTE) 1:57,64; 800 gyors: Rasovszky Kristóf (Balaton) 7:52,77; 50 mell: Gál Olivér (Hód) 28,17; 100 pillangó: Milák Kristóf (Honvéd) 51,03.

Nők, 200 hát: Burián Katalin (FTC) 2:09,33; 800 gyors: Késely Ajna (BVSC) 8:35,74; 50 mell: Sebestyén Dalma (Győr) 31,51; 100 pillangó: Ugrai Panna (Hód) 59,55.

Borítókép: Milák Kristóf a debreceni ob zárónapján (Fotó: Magyar Úszószövetség/Derencsényi István) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.