A pontatlanság és a pénzbőség jegyében ütögetnek Wimbledonban

Az orosz–ukrán háború miatt kitiltott orosz és fehérorosz versenyzők, többek között a férfi világelső, Danyiil Medvegyev és megszerezhető világranglistapontok nélkül rajtol a 135. wimbledoni teniszbajnokság. Idén az lenne a meglepetés, ha Novak Djokovics elbukna a címvédés felé vezető úton, a nőknél pedig nem a harmincöt mérkőzés óta veretlen Iga Swiatek szerezné meg a trófeát.

2022. 06. 27. 7:15
null
TENNIS-GBR-WIMBLEDON Fotó: AELTC/BOB MARTIN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Áprilisig azt hittük, hogy csak a koronavírus-járvány képes átszabni a Grand Slam-versenyek lebonyolítását. A pandémia által kikényszerített biztonsági előírásokhoz hozzászokott a mezőny; a zárt kapus rendezés, a csökkentett nézőszám és a wimbledoni bajnokság tavaly előtti elhalasztása sem vetett akkora hullámokat, mint az idei versennyel kapcsolatos intézkedéssorozat.


A wimbledoni füves pályás verseny szervezője, az All England Lawn Tennis Club (AELTC) az orosz–ukrán háború miatt kitiltotta az orosz és fehérorosz játékosokat. Hasonló büntetést a második világháború után foganatosított az AELTC, amikor a német és a japán teniszezők indulását nem tette lehetővé.

Válaszul a férfi és a női teniszezők érdekvédelmi szervezete, az ATP és a WTA bejelentette, hogy a wimbledoni szereplés után nem adnak világranglistapontot a játékosoknak, sőt a játékosok elveszítik a tavaly szerzett pontjaikat. 
Sokáig bizonytalan volt, hogy a „pontok nélküli” verseny hány teniszezőt tart vissza a részvételtől, a pénzdíj meggyőzte a játékosokat, hogy érdemes félretenni a forradalmár hevületet. A szervezők ugyanis rekord pénzdíjjal csábították Angliába a versenyzőket, a férfi és női egyes győztese egyformán kétmillió fontot (körülbelül 922 millió forintot), a főtábla első fordulójában kieső 50 ezer fontot kap.

A férfiaknál a hetedik wimbledoni elsőségére és a 21. Grand Slam-címére pályázó Novak Djokovics az első számú esélyes. A Roland Garroson győztes, Párizsban fájdalomcsillapító injekciókkal versenyző nem vállalt felvezető versenyeket a füves pályás torna előtt. A top 10-esek közül Alexander Zverev sérülés miatt nem lehet ott Wimbledonban. A tavaly döntős, idén júniusban két tornát is megnyerő Matteo Berrettini, a Wimbledont felvezető mallorcai versenyen győztes Sztefanosz Cicipasz, az idén a top 10-be berobbant Carlos Alcaraz és akár a friss hallei bajnok Hubert Hurkacz is messze juthat. Zverev sérülése és az oroszok távolléte miatt átalakul a kiemelési sorrend, ennek köszönhetően Djokovics és Nadal „legkorábban” a döntőben találkozhat egymással.

A nőknél Iga Swiatek kiemelkedik a mezőnyből, pedig nem tudhatjuk, mire képes a füves borításon. Az év eleje óta szárnyaló lengyel világelső a salakpályás szezon óta élesben nem mérette meg magát. Serena Williams viszont aktívan hangolt Wimbledonra: a hétszeres győztes, 40 éves teniszező egy év kihagyás után Eastbourne-ben tért vissza, igaz, csak párost játszott. Wimbledonban tovább hajszolja a 24. GS-sikerét, amivel utolérhetné Margaret Court.

 Úgy, mint Párizsban

Öt játékos képviseli a magyar színeket Wimbledonban, éppen úgy, mint a Roland Garroson. a kazah Alekszander Bublik (39.) ellen kezd. A sokáig sérült, védett ranglistapontjai alapján főtáblás Balázs Attila a korábbi top 10-es spanyol Roberto Bautista Aguttal játszik az első fordulóban.  
Bondár Anna a nyitókörben a 29. helyen kiemelt ukrán Anhelina Kalinyinával játszik. Gálfi Dalma a selejtezőből érkezett ausztrál Maddison Inglisszel (129.), Udvardy Panna a szlovén Tamara Zidansekkel (58.) találkozik. A kvalifikációban Jani Réka, a tavaly főtáblás továbbá Piros Zsombor és Valkusz Máté indult, de egyikük sem járt sikerrel.

Borítókép: Novak Djokovics idei első Grand Slam-címére hajt (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.