időjárás 22°C Tiborc , Zsuzsanna 2022. augusztus 11.
logo

Fucsovics Márton döntött: elindul Wimbledonban

Magyar Nemzet
2022.06.21. 13:26 2022.06.21. 14:48
Fucsovics Márton döntött: elindul Wimbledonban

Csütörtökön indul a füves pályás Grand Slam-torna, a wimbledoni teniszbajnokság helyszínére a világranglista 57. helyén álló Fucsovics Márton. A 30 éves játékos és a mezőny valamennyi tagja az ATP döntésének köszönhetően nem védheti meg a tavalyi tornán szerzett pontjait. A tavaly a negyeddöntőig menetelt teniszező ennek következtében épp hogy bent marad a ranglista első száz játékosa között, de ez sem szegi a kedvét. Rajthoz áll a jövő héten kezdődő Grand Slam-versenyen.

A wimbledoni torna szervezői az orosz–ukrán háború miatt nem engedik rajthoz állni az orosz és fehérorosz játékosokat. Válaszul a férfi és női teniszezőket tömörítő nemzetközi szervezet, az ATP és a WTA úgy döntött, hogy a füves borítású Grand Slam-versenyen való szereplésért nem ad világranglistapontokat a játékosoknak.

A döntés kárvallottja többek között Fucsovics Márton. A juniorok mezőnyében 2010-ben szettveszteség nélkül diadalmaskodó játékos tavaly a negyeddöntőig menetelt, a későbbi győztes Novak Djokovicstól kapott ki a legjobb nyolc között. Azt megelőzően 1981-ben Taróczy Balázs volt az utolsó magyar, aki Grand Slam-versenyen negyeddöntőig menetelt.

Az érvényben levő szabályok szerint Fucsovics Márton abban az esetben tarthatta volna meg a jelenlegi pozícióját, az 57. helyet, ha idén is eljut legalább a legjobb nyolcig Wimbledonban. Idén erre nem lesz lehetősége. Fucsovics egy hónapja igen élesen reagált az ATP döntésére.

„Nem osztanak ranglistapontokat Wimbledonban, tehát a 2021-ben ott megszerzett pontok is el fognak veszni, mivel nincs esély a megvédésükre. Ezt komolyan gondolta az ATP? A hatvanadikról a 130. helyig esek vissza. Köszönöm!”

A tőle szokatlan heves reakcióval Fucsovics elgondolkodtatta a rajongóit. Bizonyos források szerint felvetődött, hogy Wimbledon helyett inkább a ranglistapontokat adó, de alacsonyabb presztízsű challenger-versenyeket preferálja a rangsor 57. helyezettje.

Fucsovics végül Wimbledon mellett döntött, az edzője, Nagy Zoltán a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy a Stuttgartban majd Halléban is sérülés miatt visszalépett tanítványa Esztergomban készül a jövő heti wimbledoni rajtra. Csütörtökön indul a wimbledoni torna helyszínére, az addig rendelkezésére álló időt az edzésre és regenerációra fordítja. Kerestük az érintetett, de ő a felkészülés utolsó napjaiban nem kívánt nyilatkozni.

Borítókép: Fucsovics rajthoz áll Wimbledonban (Fotó: Reuters)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.