Hátrébb lép Debrecen városa, hogy a DVSC fejlődhessen

Új vezetőedzője és új tulajdonosa lesz az új idénytől a DVSC-nek. A labdarúgó NB I-ben az elmúlt években várakozás alatt teljesített futballcsapat élén a Kisvárdán megismert portugál Joao Janeiro váltja a spanyol Joan Carrillót. A fejlődést érdekében Debrecen városa értékesíti tulajdonhányada egy részét, a francia Ike Thierry Zaengel jól ismert befektető az európai labdarúgásban. Cégvezetőként pedig Makray Balázs jelenthet garanciát a drukkereknek.

Magyar Nemzet
2022. 06. 27. 15:41
null
Fotó: Picasa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hétfői sajtótájékoztatón először Kósa Lajos, Debrecen korábbi polgármestere, a Futball Zrt. – eddigi – többségi tulajdonoságnak, a DVSC Egyesületnek az elnöke elemezte a futballklub helyzetét. Úgy fogalmazott, az elmúlt két évben teljesültek a klub céljai, hiszen a kiesés után sikerült egyből visszakerülni az NB I-be, és 7. helyen végezve bent is maradni az NB I-ben. Majd sokat sejtetően úgy folytatta, új korszak kezdődik a DVSC életében, a további előrelépéshez új befektetőt, partnert kell keresni. Ez mostanra megtörtént, Ike Thierry Zaengel száll be tulajdonosként a klubba.

A francia üzletember színre lépése személyi változásokkal is jár. Távozik többek között Szabó Péter, az igazgatótanács elnöke, Ábrók Zsolt cégvezető, Tőzsér Dániel sportigazgató, valamint Joan Carrillo eddigi vezetőedző, akiknek Kósa Lajos köszönetet mondott a munkájukért. 

Joao Janeiro lett az új vezetőedző, aki az előző idényben Kisvárdán, majd Dunaszerdahelyen dolgozott, Makray Balázs pedig a cégvezető, aki marketingesként már vállalt szerepet a Loki másfél évtizeddel ezelőtti sikerkorszakában, amikor a csapat 2005 és 2014 között hétszer lett aranyérmes az NB I-ben, s feljutott a Bajnokok Ligája (2010), majd az Európa-liga (2011) főtáblájára.

Ike Thierry Zaengel mostantól egyben a DVSC Futball Zrt. igazgatótanácsának elnöke lesz. Papp László polgármester elmondta, hogy a következő három évben az egyesület finanszírozását az új üzleti partner vállalta, már megvásárolta a klub részvényeinek 13 százalékát, hamarosan megveszi a DVSC Egyesület részét is, így rövid időn belül többségi tulajdonossá válhat. Ugyanakkor a város nem válik meg a részvényeitől, mintegy 25 százalékban ezután is a klub tulajdonosa marad.

A polgármester kérdésre válaszolva elmondta: olyan szerződést kötöttek, hogy amennyiben a tervek valamilyen oknál fogva nem teljesülnek, a részvényeket névértéken visszavásárolhatják.

Kósa Lajos az átalakítás legfontosabb céljának nevezte, hogy az európai kupamezőnyben tudjon szerepleni a Loki, de szerinte nem idegenlégiósokkal kell feltölteni a csapatot, azt szeretnék, ha a helyi labdarúgó-akadémiáról kerülne ki az utánpótlás, és debreceni fiatalok tennék ki a csapat zömét. Azon is dolgoznak, hogy a jövőben megduplázzák, illetve akár megháromszorozzák a nézőszámot a Nagyerdei Stadionban.

A Quatar Investment a referenciája

Ike Thierry Zaengel üzletember, nemzetközileg ismert tranzakciós tanácsadó, akinek fő szakterületei a szálloda-, a szórakozató-, a média-, illetve a sportipari befektetések. 2002-től a globális befektetési piac legnagyobb szereplőinél (Colony Capital, majd ezt követően Quatar Investment Authority) dolgozott vezető beosztásokban és személyesen működött közre több jelentős tranzakcióban, többek között a londoni Harrod’s, a Miramax Film, Paris Saint-Germain vagy az Accor szállodalánc értékesítésében. A QIA-nél eltöltött időszakában közel 600 millió euró értékű befektetést felügyelt, mindezek mellett közeli, bizalmi tanácsadójává vált több, globális befektetői csoportnak, köztük számos közel-keleti uralkodó családnak is. Jelenleg Párizs és Budapest között felváltva tölti idejének jelentős részét. Az európai futballban az olasz Siena, a francia Paris FC és az örmény FC Noah befektetőjeként is ismert.

Ike Thierry Zaengel egyetért a tervekkel, s egyedülállónak nevezte a DVSC létesítményeit, infrastruktúráját. Azt mondta, a futballakadémiára alapozva lehet kitörni, ezért elsősorban abba kell befektetni. A futball ugyanis sokkal agresszívabbá vált Európában az utóbbi években, erre pedig az akadémián kell elkezdeni a felkészülést.

Ezzel egybecsengve a DVSC-t hosszú távú projektnek tekinti, legalább két év kell az európai szintre jutáshoz, de tudnak majd olyan játékosokat hozni, akik ez idő alatt visszahelyezhetik oda a DVSC-t, ahol egykoron volt.

Borítókép: Balra Kósa Lajos korábbi, jobbra Papp László jelenlegi polgármester, középen az új tulajdonos, Ike Thierry Zaengel (Fotó: DVSC)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.