Micsoda második félidő, micsoda cserekapus: BL-döntős a Győr

Szoros első félidő után a világklasszis formában védő – csereként beállt – kapusa, Amandine Leynaud nyerte meg az Esbjerg elleni női kézilabda Bajnokok Ligája-elődöntőt. Az ETO 32-27-re győzött, a döntőben a Metz–Vipers meccs győztesével játszik vasárnap a budapesti MVM Dome-ban.

Magyar Nemzet
2022. 06. 04. 16:53
Oftedal okosan irányított Fotó: Török Attila Forrás: Nemzeti Sport
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ötszörös BL-győztes Győri Audi ETO a dán Team Esbjerg ellen kezdett a női kézilabda Bajnokok Ligája elődöntőjében. A budapesti MVM Dome-ban 14 800, többségében győri néző foglalt helyet, amikor a pályára szólították a csapatokat.

A Győr kapujában Silje Solberg kezdett, Stine Oftedal irányított, Veronica Kristiansen és Anne Mette Hansen volt a két átlövő, Schatzl és Lukács a két szélső, a beálló poszton Blohm kezdett.

Kristine Breistöl gólja vezette fel az Esbjerg elleni elődöntőt, a dánok norovég átlövője gyorsan felavatta Silje Solberget, majd Oftedal egyéni akciója végén ítélt hetest a játékvezető, ezt Kristiansen értékesítette. Bemutatkozott Reistad, az előző szezon MVP-je jelentkezett egy elképesztő bombával, amelyet Lukács Viktória egyenlített ki. Bekezdtek a csapatok, az első négy támadásból gól született.

Reistadot nehezen lehetett tartani:

A győriek törték meg a sormintát, majd Solberg második védése után maga a norvég kapus vette a kezébe az irányítást (szó szerint), egész pályáról dobott góljával a meccs során először vezetett a Győr. 
Nem tartott sokáig az öröm, mert Reistad szűk nyolc perc alatt már három gólnál járt. Ezzel nem is volt semmiféle probléma, Ambros Martín, az ETO edzője előre elmondta: az nem baj, ha ő sokat lő, de más ne lőjön sokat. Volt egy kis bökkenő: Breistöl is nagy kedvvel játszott, tíz percnek kellett eltelnie, hogy valaki más is feliratkozzon a góllövőlistára a dánok közül: Kaja Nielsen hetesből növelte kettőre az Esbjerg előnyét. Majd lett az három is.

Beragadt az ETO, Oftedal zárta le az ötperces gólcsendet. Frissebbnek tűnt az Esbjerg. Solberg hetesvédése nagyon kellett, hogy ne „állandósuljon” a háromgólos hátrány. Martín elkezdte forgatni a csapatot, érkezett Rju Kristiansen helyére, a koreai rögtön góllal nyitott, Blohmot Pintea váltotta, talán azért, mert láthatatlan volt az ETO beálló játéka.

Rju jól szállt be:

Az Esbjergnek ezzel nem volt problémája, ezzel sem. Reistad kifogástalan állapotban lövöldözte a góljait, és mások, például Ingstad és Tranborg, is kezdtek felzárkózni melléjük. Rju tartotta a lelket az ETO-ban, a koreai átlövő jól szállt be, és Solberg folytatta a jó sorozatát a kapuban. Szűk tíz perccel a félidő vége előtt utolérhette volna ellenfelét a Győr, de pontatlanul támadt.  

Martín tovább variált: Lukácsot Faluvégi váltotta a szélen, Pintea helyett Blohn jött vissza. Hansen hetesből végül egyenlített, de Möller szinte azonnal visszavette a vezetést a dánoknak. 

És ekkor gondolta Martín, hogy eljött az ideje a követő emberfogásnak: Estelle Nze Minko őrizte Reistadot, meg is lett az eredménye. A Győr a vezetésért támadhatott. Rju álompassza után Blohm ezt meg is tette. Azonnal időt kért Jesper Jensen, hiszen 4-3 után megint a Győrnél volt az előny.

Az első félidő végül 15-15-ös döntetlennel ért véget, az utolsó gólt Merit Jakobsen dobta, lábbal elég látványosan verte meg a győri védőket.

Tovább folytatta a cserélgetést Ambros Martín a második félidő elején: Fodor és Faluvégi állt be a két szélre, és mindkettő góllal nyitott, a meccs során először két góllal vezetett a Győr. Reistad jelezte, hogy ő is ott van a pályán, de Faluvégi újabb villanásával visszaállt az addigi legnagyobb különbség. Sőt, az ETO emberhátrányban támadhatott, de a Fodor Csenge kiállítása miatt visszaküldött Schatzl a kapufára ejtett. 

Oftedal zseniális dolgokat művelt: 

Breistöl és Reistad tartotta az Esbjerget, az ETO több hangszeren játszott: Estelle Nze Minko labdát szerzett középkezdésből, megint kettő volt az előny. Majd három, Pintea gólja után. És úgy tűnt, beáll az ETO számára megnyugtató különbség. Blohm góljával már négy volt a Győr előnye. 

Anne Mette Hansen remekül kezdett: 

Fotó: Török Attila/Nemzeti Sport

Dinah Eckerle érkezett a dánok kapujába, de nem róla szólt a mérkőzés. Két elrontott győri támadással megint szorosabb lett a meccs, sőt Blohm kiállítása után szaporodtak a Győr gondjai. Amandine Leynaud érkezett az ETO kapujába, a szezon végén búcsúzó kapus kezdésként kifogta Reistad hetesét. 

Lélegzetvételnyi előnyhöz jutott a Győr, de a négygólos előny már, úgy tűnt, nem tér vissza. Bő tíz perccel a vége előtt Jesper Jensen időkéréssel próbált új irányt szabni a mérkőzésnek. 

Nem sikerült: Fodor újabb góljával visszaállt a négygólos különbség, majd Lukács újabb szöget vert be az Esbjerg koporsójába. Bő hét perccel a vége előtt öt góllal ment az ETO. Reistad elfáradt, Breistöl sem villogott. Leynaud káprázatos formában védett, innen már nem volt visszaút az Esbjergnek. 

A Győr 32-27-re nyert az Esbjerg ellen, és 2019 után újra döntőt játszhat a női kézilabda Bajnokok Ligájában.

Női kézilabda Bajnokok Ligája, elődöntő: Győri Audi ETO–Esbjerg 32-27 (15-15).

Borítókép: Stine Oftedal megint tanítani való módon irányított (Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila)

 

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.