időjárás 6°C Beáta , Izolda 2023. március 22.
logo

Ennyibe kerül az orosz-ukrán háború a világgazdaságnak + videó

Remélhetőleg nem derül ki, mennyit ér a magyar siker

Magyar Nemzet
2022.06.04. 13:45 2022.06.05. 07:49
Remélhetőleg nem derül ki, mennyit ér a magyar siker

Csányi Sándor munkájának meglett az eredménye: az UEFA immár nem bünteti automatikusan zárt kapuval a diszkriminatívnak ítélt szurkolói magatartást.

A magyar labdarúgó-válogatott idei első tétmeccsén, az Anglia elleni Nemzetek Ligája-találkozón csak gyerekcsoportok és kísérőik szoríthatnak a Puskás Aréna lelátójáról. A büntetést még a tavalyi Európa-bajnokság után rótta ki a magyar szövetségre az UEFA, a szurkolók homofóbnak ítélt magatartása miatt.

Csányi Sándor, az MLSZ elnöke többször hangsúlyozta, hogy a diszkriminatív (rasszista, homofób stb.) magatartásformáktól meg akarja tisztítani a hazai stadionokat, ugyanakkor azt is rendre hozzátette, hogy az UEFA és a FIFA büntetései nem állnak arányban a néhány szurkoló által elkövetett kihágásokkal.

Ezt az álláspontját pedig nem csak itthon képviselte, hanem a nemzetközi szövetségeknél is. Ennek is köszönhető, hogy az UEFA módosított fegyelmi szabályzatán.

A Nemzeti Sport részletesen megvizsgálta, hogy milyen változások figyelhetők meg a frissített dokumentumban.

A legfontosabb eltérés, hogy az UEFA ezentúl nem kötelezi magát a zárt kapus büntetésre minden egyes kihágás esetén, az erre vonatkozó részt teljesen kivették a szabályzatból. Eddig ugyanis ez ugyanúgy automatikus volt, akár egy, akár tízezer szurkoló volt vétkes.

Az új szabályzat alapján a szankciókról döntő testület figyelembe veszi az adott szövetség megelőzési intézkedéseit, és összességében nagyobb tere marad a mérlegelésre.

Továbbra is kötelező bizonyos mértékű szektorbezárás és pénzbüntetés, utóbbi maximális összegét ráadásul egymillióról tízmillió euróra növelték.

Szintén az új fegyelmi szabályzatban vált hivatalossá az a lehetőség, amellyel az MLSZ már korábban is élt: zárt kapus büntetés esetén gyerekcsoportok ingyenes regisztrációt követően ott lehetnek a lelátón.

Hogy a fegyelmi bizottságnak adott nagyobb mozgástér jelent-e majd valódi változást a szankciókban, az csak újabb kihágás esetén derül ki. Ettől viszont szívesen eltekintünk.

Borítókép: A magyar játékosok a mai meccs után gyerekeknek köszönhetik meg a biztatást (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.