Remélhetőleg nem derül ki, mennyit ér a magyar siker

Csányi Sándor munkájának meglett az eredménye: az UEFA immár nem bünteti automatikusan zárt kapuval a diszkriminatívnak ítélt szurkolói magatartást.

Magyar Nemzet
2022. 06. 04. 13:45
GULÁCSI Péter; LANG Ádám
Budapest, 2022. március 24. Gulácsi Péter kapus (b) és Lang Ádám (j) a Magyarország - Szerbia barátságos labdarúgó-mérkõzés végén a Puskás Arénában 2022. március 24-én. A magyar válogatott egy szerencsétlen öngóllal 1-0-ra kikapott. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar labdarúgó-válogatott idei első tétmeccsén, az Anglia elleni Nemzetek Ligája-találkozón csak gyerekcsoportok és kísérőik szoríthatnak a Puskás Aréna lelátójáról. A büntetést még a tavalyi Európa-bajnokság után rótta ki a magyar szövetségre az UEFA, a szurkolók homofóbnak ítélt magatartása miatt.

Csányi Sándor, az MLSZ elnöke többször hangsúlyozta, hogy a diszkriminatív (rasszista, homofób stb.) magatartásformáktól meg akarja tisztítani a hazai stadionokat, ugyanakkor azt is rendre hozzátette, hogy az UEFA és a FIFA büntetései nem állnak arányban a néhány szurkoló által elkövetett kihágásokkal.

Ezt az álláspontját pedig nem csak itthon képviselte, hanem a nemzetközi szövetségeknél is. Ennek is köszönhető, hogy az UEFA módosított fegyelmi szabályzatán.

A Nemzeti Sport részletesen megvizsgálta, hogy milyen változások figyelhetők meg a frissített dokumentumban.

A legfontosabb eltérés, hogy az UEFA ezentúl nem kötelezi magát a zárt kapus büntetésre minden egyes kihágás esetén, az erre vonatkozó részt teljesen kivették a szabályzatból. Eddig ugyanis ez ugyanúgy automatikus volt, akár egy, akár tízezer szurkoló volt vétkes.

Az új szabályzat alapján a szankciókról döntő testület figyelembe veszi az adott szövetség megelőzési intézkedéseit, és összességében nagyobb tere marad a mérlegelésre.

Továbbra is kötelező bizonyos mértékű szektorbezárás és pénzbüntetés, utóbbi maximális összegét ráadásul egymillióról tízmillió euróra növelték.

Szintén az új fegyelmi szabályzatban vált hivatalossá az a lehetőség, amellyel az MLSZ már korábban is élt: zárt kapus büntetés esetén gyerekcsoportok ingyenes regisztrációt követően ott lehetnek a lelátón.

Hogy a fegyelmi bizottságnak adott nagyobb mozgástér jelent-e majd valódi változást a szankciókban, az csak újabb kihágás esetén derül ki. Ettől viszont szívesen eltekintünk.

Borítókép: A magyar játékosok a mai meccs után gyerekeknek köszönhetik meg a biztatást (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.