Svájc történelmi gólt szerzett, Haaland megint főszereplő volt

A Nemzetek Ligája történetének a leggyorsabb góljával szerezte meg ebben a sorozatban az első győzelmét Svájc, Norvégia pedig Erling Haaland két góljával és egy gólpasszával nyert a svédek ellen.

Magyar Nemzet
2022. 06. 13. 7:59
null
Norway's forward Erling Braut Haaland celebrates scoring the 2-0 goal from the penalty spot during the UEFA Nations League football match Norway v Sweden in Oslo, Norway, on June 12, 2022. (Photo by Beate Oma Dahle / NTB / AFP) / Norway OUT Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már Svájc sem nyeretlen. Az A divízió 2. csoportjában portugálok Cristiano Ronaldót pihentetve álltak ki Genfben, és azonnal meg is kapták a Nemzetek Ligája fiatal történetének a leggyorsabb gólját: Seferovic az 57. másodpercben fejelt a kapujukba, Alain Sutter 1988-as gyors gólja óta ő az első, aki az első percben gólt szerzett a svájci válogatottban. Nem sokon múlt, hogy a hazaiak gyorsan megduplázzák az előnyt, hiszen a 12. percben a Nuno Mendes kezezése miatt a házigazdák tizenegyeshez jutottak, ám az eset egy olyan svájci támadás végén történt, amely Nico Elvedi felezővonal közeli szabálytalanságával indult – ezt a videózás egyértelművé tette, és Fran Jovic játékvezető visszavonta a büntetőt. 

 

 

A hátralévő időben Portugália irányított többet, Jonas Omlin, a hazai kapus azonban lehúzta a rolót, a kapujára tartó mind a nyolc lövést vagy fejest védte, és a svájciak így szerezték meg az első győzelmüket.

 

Fotó: AFP

Spanyolország Málagában fogadta a cseheket, akik bátor letámadással kezdtek, lettek helyzeteik is, ám azok kimaradtak, a másik oldalon viszont az első félidő derekán hibátlan Marco Asensio középre passzolt labdáját Carlos Soler közelről a hálóba vágta. A hazaiak irányították a játékot, és egy szép támadás végén a 75. percben Ferran Torres jobb oldali beadásából a nem sokkal korábban becserélt Pablo Sarabia közvetlen közelről megduplázta az előnyt, tehát a spanyolok 2-0-ra nyertek.

A B divízió 4. csoportjának az északi rangadóján játszotta a főszerepet. A norvég klasszis szép fejessel már a 10. percben vezetést szerzett Norvégiának Svédország ellen, majd az 54. percben tizenegyesből is betalált – 20. válogatottbeli góljához mindössze 21 mérkőzésre volt szüksége, nyolc NL-fellépése során 11-szer volt eredményes. Noha Emil Forsberg nagyszerű találatával szépített Svédország a 62. percben Haaland nagyszerű beadása után Alexander Sörloth ismét kétgólosra növelte a hazaiak előnyét. A mérkőzés végén a magyar származású Viktor Gyökeres ugyan megbüntette Örjan Nyland hibáját – a kapus a kijövetelénél kiejtette a kezéből a labdát, de a svédeknek az egyenlítésre már nem maradt idejük, 3-2-es hazai győzelem született.

 

Spain v Czech Republic: UEFA Nations League
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Gazdag volt gólokban a csoport másik meccse is, amelyen Szlovénia Szerbiát fogadta. A 39 éves szlovén kapitány, Bostjan Cesa eltiltás miatt nem számíthatott a Ferencvárost öt év után elhagyó Miha Blazicra, aki a norvégok elleni találkozón kapott piros lapot. Csukafejesével hamar előnyhöz juttatta Andrija Zsivkovics Szerbiát, amely Alekszandar Mitrovicsnak köszönhetően a 35. percben már két góllal vezetett. A csatár nagyszerű idényt tudhat maga mögött, hiszen 43 góljával a Championshipben bajnoki címhez segítette a Premier League-be feljutó klubcsapatát, a Fulhamet.
A fordulást követően azonban jött a hideg zuhany a szerbeknek: előbb Adam Gnezda Cerin szépített, majd a Salzburg 19 éves szupertehetsége, Benjamin Sesko kiegyenlített. Hiába nyomtak a csapatok a hátralévő időben, 2–2-es döntetlennel ért véget a találkozó.

A mérkőzésre egyébként kilátogatott két szlovén NBA-játékos, a Brooklyn Nets irányítója, Goran Dragic és a Dallas Mavericks sztárja, Luka Doncic, valamint a már visszavonult Rasho Nesterovic is.

 


Nemzetek Ligája, 4. forduló

A divízió, 2. csoport: Svájc–Portugália 1-0 (1-0), Spanyolország–Csehország 2-0 (1-0), az állás: 1. Spanyolország 8 pont, 2. Portugália 7, 3. Csehország 4, 4. Svájc 3. B divízió, 4. csoport: Szlovénia–Szerbia 2-2 (0-2), Norvégia–Svédország 3-2 (1-0), az állás: 1. Norvégia 10 pont, 2. Szerbia 7, 3. Svédország 3, 4. Szlovénia 2. C divízió, 2. csoport: Görögország–Koszovó 2-0 (0-0), Észak-Írország–Ciprus 2-2 (0-1), az állás: 1. Görögország 12 pont, 2. Koszovó 6, 3. Észak-Írország 2 (4-6), 4. Ciprus 2 (2-7); 4. csoport: Grúzia–Bulgária 0-0, Észak-Macedónia–Gibraltár 4-0 (4-0), az állás: 1. Georgia 10 pont, 2. Észak-Macedónia 7, 3. Bulgária 3, 4. Gibraltár 1. D divízió, 2. csoport: Málta–San Marino 1-0 (0-0), az állás: 1. Észtország 6 pont/2 mérkőzés (4-1), 2. Málta 6/3 (4-2), 3. San Marino 0/3.

Borítókép: Erling Haaland a huszadik gólját is megszerezte a válogatottban (Fotó: Beate Oma Dahle / NTB / AFP)

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.