A németek aranylabdását lenyűgözi Marco Rossi magyar válogatottja

Lothar Matthäus ezer szállal kötődik Magyarországhoz: 2003 és 2006 között a futballválogatott szövetségi kapitányaként dolgozott, Budapesten ismerte meg – egyik – korábbi feleségét, Marijana Koszticsot, és a mai napig a magyar főváros és München között ingázik. Matthäus a Nemzeti Sport kérésére latolgatta a november végén kezdődő labdarúgó-világbajnokság esélyeit, és a magyar válogatottról is ejtett egy-két szót.

Magyar Nemzet
2022. 07. 16. 12:48
null
Budapest 20220611 Labdarúgás 2022 legenda Fotó Dömötör CSaba Nemzeti Sport Lothar Matthaus Fotó: Nemzeti Sport/Dömötör Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öt világbajnokságon szerepelt, ő az egyedüli, aki 25 vb-mérkőzésen szerepelt, ha másért nem, ezért mindenképpen érdemes figyelni arra, amit mond. Lothar Matthäus a Nemzeti Sport kérésére elemezte a novemberben kezdődő katari vb csoportbeosztását, minden négyesből megnevezte a továbbjutásra esélyes csapatokat.

 

Az A jelű csoportból (Katar, Ecuador, Szenegál, Hollandia) a háromszoros vb-ezüstérmes holland válogatott mellett Szenegált tartja esélyesnek a továbbjutásra.

 Katar kapcsán Matthäus bizakodó: többször járt télen a rendező országban, s úgy véli, tökéletesen alkalmas idő lesz a futballra.

A B csoport (Anglia, Irán, Egyesült Államok, Wales) tagjai közül Anglia és az Egyesült Államok éli túl a csoportkört az 1990-ben aranylabdával díjazott játékos szerint.

A C csoportból (Argentína, Szaúd-Arábia, Mexikó, Lengyelország) kiemelkedik a már nem teljesen Messi-függő argentin válogatott. 

A dél-amerikaiakon kívül Matthäus Mexikót látja esélyesnek a továbbjutásra.

A D csoportban (Franciaország, Ausztrália, Dánia, Tunézia) a vb egyik nagy esélyese, a francia válogatott szerepel. Didier Deschamps csapata ugyan botladozott a Nemzetek Ligájában, de novemberre összeszedi magát, egyebek mellett azért is, mert 

az 1998-ban világbajnokságot nyert csapatban van a legtöbb egyéniség. A másik továbbjutó Matthäus szerint a dán válogatott lesz:

 a skandinávok ugyan nem játszanak látványos futballt, de taktikailag roppant fegyelmezettek, és a begyakorolt sémákat álmukból felkeltve is tudják.

Az E csoportból (Spanyolország, Costa Rica, Németország, Japán) a két európai nagy csapat továbbjutását várja a korábbi magyar kapitány. 

A spanyolokat a legjobb négy közé várja a korábbi 150-szeres válogatott labdarúgó, szülőhazáját ezúttal nem sorolja az esélyesek közé. Hozzátette, ki tudja, hogy a világ legjobb kapusa, Manuel Neuer vezérletével mire lesznek képesek a németek.

Az F csoportban (Belgium, Kanada, Marokkó, Horvátország) nem lehet kérdés a két továbbjutó kiléte: Matthäus a két európai országra voksol. 

A belga „aranygenerációnak” az idei torna talán az utolsó lehetősége arra, hogy nyerjen valamit. Horvátország már nem olyan erős, mint négy éve, de a csoportból ennek ellenére sem lehet probléma a továbbjutása.

Az G csoport (Brazília, Szerbia, Svájc, Kamerun) négy együttese kapcsán 

Matthäus megjegyezte: a vb első számú esélyese nála a brazil válogatott. 

Habár a legkeményebb csoportba került a selecao. „Egyénileg rendkívül erősek, nincs gyenge pontjuk, a szakmai stáb tagjai válogathatnak a jobbnál jobb futballisták közül”, nem lesz egyszerű dolga a csoportkörben. Svájc és Szerbia is erős ellenfél, a két csapat közül a korábbi emlékek miatt a déli szomszédunkat nevezte meg vélt továbbjutónak.

A H csoportban (Portugália, Ghána, Uruguay, Dél-Korea) Portugália a favorit, a továbbjutása nem kérdés, de 

Matthäus szerint a legjobb nyolc közé még eljut a 2016-os Európa-bajnok, de tovább nem. A csoport másik továbbjutója Dél-Korea lehet.

 

Tetszik neki a magyar válogatott

Lothar Matthäus és kisfia néhány héttel ezelőtt Budapesten nézte meg a magyar válogatott Németország elleni Nemzetek Ligája-mérkőzését. A 61 esztendős világsztárt lenyűgözte a Puskás Aréna atmoszférája, és csapatát is dicsérte. A magyar együttes a közelmúltban – a tavalyi Európa-bajnokságtól kezdve a mostani Nemzetek Ligája-sorozatig – erőn felül teljesített, az angolok elleni diadalokra, különösen a wolverhamptoni 4-0-ra Németországban is felfigyeltek. Lothar Matthäus szívesen nézi a magyar csapat mérkőzéseit, és büszkeséggel tölti el, hogy korábban a magyar válogatott élén dolgozhatott. 

Borítókép: Lothar Matthäus elismerően szólt a magyar válogatottról (Fotó: Nemzeti Sport)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.