Enyhe bírói ellenszélben értük el azt, amire kevés csapat képes

A női vízilabda-válogatott a második helyen zárta a hazai rendezésű vizes világbajnokságot, a szombati döntőben a címvédő Egyesült Államok csapata állta az útját. A mieinknél megoszlanak a vélemények arról, örömöt jelent-e az ezüstérem. Bíró Attila szövetségi kapitány egyelőre úgy látja, hogy nem.

2022. 07. 03. 7:44
Budapest 20220702 Vizes VB NŐI Vizilabda Amerika Magyarország mérkőzés döntő foto Tumbász Hédi TUM Nemzeti Sport Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Világbajnoki ezüstéremmel lett szombaton gazdagabb a női vízilabda-válogatott. A 9-7-es végeredményt tekintve nem sok hiányzott a magyar csapatnak, hogy letaszítsa a trónjáról az elmúlt évtizedben a verhetetlenség képzetét keltő Egyesült Államok válogatottját, bár tény, hogy a címvédő egy percre sem remegett meg, és tulajdonképpen végig vezetve győzött. A mieink támadásaiból olykor hiányzott az átütőerő, ráadásul egyes bírói ítéletek sem a javunkat szolgálták. Bíró Attila emiatt többször is szóba elegyedett a bírókkal.

– Konfliktusom nem volt a játékvezetőkkel, de néhány ítélettel megakasztottak minket. Nem jóindulatra vágyom, de 

néhányszor némi ellenszelet éreztem a meccsen. Persze nem a játékvezetőkön múlt a végeredmény, de kétszer megtörték a lendületünket, amikor akár többet is elérhettünk volna a meccsen – vélekedett a szövetségi kapitány.

Az egyik ilyen eset az volt, amikor 8-6-ra feljött a magyar csapat, Szilágyi Dorottya gólja után azonban hosszú perceken keresztül állt a játék, amíg a bírók videóztak. A lelátókon, sőt, a medence mellett is teljes volt a tanácstalanság, hogy ez miért történt.

– Én sem tudtam sokáig, mit vizsgálnak, aztán kiderült, hogy az óra megállt, vagy nem indították el, ezzel volt probléma. Nem a támadóidőnk járt le, időn belül született a gól. De ez is megtörte a lendületünket, pedig előtte felzárkóztunk – idézte fel Bíró.

 

A válogatottat 2015 óta irányító szakember azt is elárulta, ő egyelőre nem boldog amiatt, hogy ezüstérmes lett a magyar csapat.

– Győzni akartam, ahogy a lányok is. Biztosan eljön majd az a pillanat, amikor örülni fogok az ezüstnek, de ma azzal a mentalitással jöttünk ide, hogy meg tudjuk verni az amerikai válogatottat. Nem sok hiányzott hozzá, benne volt a mérkőzésben, hogy még szorosabb legyen, döntetlen, esetleg egygólos győzelem. De ehhez többet kellett volna nyújtanunk támadásban, gyengék voltak a lövéseink – mondta Bíró, majd hozzátette, emlékezetes tornát hagynak a hátuk mögött. – Összességében fantasztikus volt. Nemcsak amiatt, hogy ilyen környezetben játszhattunk nap mint nap, hanem azért is, mert dobogós helyen végeztünk. 

Még ha nem is a legfényesebb érmet szereztük meg, de ott vagyunk az amerikai válogatott közelében. Az elmúlt évek világversenyein nem igazán voltak olyan csapatok, amelyeket ne öt-hat góllal vertek volna. Egy világverseny döntőjében ilyen erőfeszítésre kényszeríteni őket nagy eredmény.

A válogatott játékosainak és edzői stábjának rövid ideje jut arra, hogy kifújják magukat, hiszen augusztus végén Európa-bajnokságot rendeznek a horvátországi Splitben, hamarosan tehát megkezdődnek az edzések.

– Két-három hét pihenés vár ránk, aztán kezdődik a felkészülés. Tizennyolc-húsz fős keretem van, és az Európa-bajnokságra biztosan más csapat utazik majd, mint ami a vb-n részt vett. A 2024-es olimpiára való felkészülés jegyében szükség van a változtatásra. Ez egyébként egy fiatal csapat, de mint láttuk, helyén van a szívük és tudnak vízilabdázni. Ezek biztató jelek a jövőre nézve – zárta mondanivalóját a szövetségi kapitány.

Bíró Attila
Bíró Attila egyelőre nem elégedett. Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila

A döntőn egy gólt szerző Máté Zsuzsanna nem éli meg csalódásként a második helyet, büszkén mutatta meg ezüstérmét a helyszínen megjelent újságíróknak.

– Sírok a boldogságtól. Ez hatalmas öröm és egy kincs, ami erőt ad ahhoz, hogy legközelebb még többet érjünk el – mondta a felvidéki születésű pólós, majd kitért a mérkőzés értékelésére is. – Összeraktuk a védekezést, de mégse volt elég, amit nyújtottunk, mert kaptunk elkerülhető gólokat. A támadás jobban akadozott. A mérkőzés közben nem figyeltem az eredményt. Azzal a mentalitással játszottam, hogy addig küzdünk, amíg véget nem ér a meccs.

A 25 éves játékos ezután előretekintett az Eb-re, ahol bár az amerikaiak nem állhatják a magyarok útját, Máté szerint van legalább öt csapat a kontinensen, amelyek megnehezíthetik a mieink dolgát.

– Egy-két hét pihenőt biztosan kapunk, aztán kezdődik elölről a felkészülés. 

Már előre tudtuk, hogy nagyon hosszú lesz a nyár. Ha ugyanilyen, esetleg még szebb érmet szerzünk, akkor megéri.

Borítókép: Női válogatottunk ezüstérmet szerzett a hazai rendezésű vb-n (Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.