időjárás 29°C Ilona 2022. augusztus 18.
logo

Győztes meccsel búcsúzott el a hazai közönségtől a férfiválogatott

Magyar Nemzet
2022.07.03. 14:03 2022.07.03. 15:20
Győztes meccsel búcsúzott el a hazai közönségtől a férfiválogatott

A hetedik helyen végzett a hazai rendezésű vizes világbajnokságon a férfi-vízilabdaválogatott, amely a vasárnapi helyosztó mérkőzésen 8-6-ra legyőzte Montenegrót a Hajós Alfréd uszodában.

Majdnem hat perc eltelt, mire Nagy Ádám óriási lövésével megszerezte a mérkőzés első gólját. Lévai Márton sorra hárította a a montenegrói próbálkozásokat, így a nyitónegyedben már nem változott az állás. Nemcsak a gólok száma volt minimális, kiállításból is csupán egy akadt az első játékrészben.

Zalánki Gergő és Burián Gergely találataikkal megtriplázták a magyar előnyt, mielőtt a montenegróiak megszerezték volna az első góljukat – tizenkét percre volt szükségük rá. Jansik Szilárd megúszása után 4-1-re módosult az eredmény, majd a vendégek első fórjukat kihasználva feljöttek kettőre, Vámos Márton viszont a nagyszünetre visszaállította a háromgólos magyar előnyt.

A harmadik negyedet ismét egy góllal nyertük meg. A meccs hajrájára felzárkóztak két gólra a vendégek, de nem jelentettek nagy veszélyt a magyar győzelemre. A Märcz Tamás irányította válogatott így második alkalommal is megverte Montenegrót a világbajnokságon, 8-6-os sikerével a fényesnek nem éppen nevezhető hetedik helyen végzett a hazai viadalon, ami a második legrosszabb magyar eredmény a vb-k történetében – 1986-ban a madridi kilencedik hely jelenti a mélypontot.

A szövetségi kapitány a mérkőzést követően vállalta a felelősséget a csalódást keltő szereplésért, majd elmondta, néhány játékosa nem teljesített úgy a tornán, ahogy azt elvárta volna tőlük. Märcz hozzátette, nem akar kifogásokat keresni, de úgy kellett kellett kijelölnie a keretet, hogy akkor még sokan a Bajnokok Ligája belgrádi nyolcas döntőjében voltak érdekeltek.

– Azt nem lehetett előre látni, hogy milyen dinamikák lesznek a csapaton belül, amik végül nem lettek jók, ráadásul néhány játékos mentálisan és fizikálisan sem teljesített úgy, ahogyan vártam volna. Aki szakmailag tudja értékelni a vízilabdát, az körülbelül tudja, kikről van szó. Előzetesen amikor dönteni kellett, kiket választok ki, a legerősebb csapatot raktam össze, a játékért vállalom a felelősséget – magyarázta a szakvezető.

Helyosztó, a hetedik helyért:
Magyarország–Montenegró 8-6 (1-0, 4-2, 2-1, 1-3)
gólszerzők: Nagy, Zalánki 2-2, Burián, Jansik, Vámos, Varga 1-1, ill. Matkovic 2, Averka, Petkovic 1

További program:

Az ötödik helyért: Egyesült Államok–Szerbia 17.00
Bronzmérkőzés: Görögország–Horvátország 14.30
Döntő: Olaszország–Spanyolország 20.00

Borítókép: A montenegrói Kanstantsin Averka (hátul) és Zalánki Gergő (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

Vizes vb 2022

Milák Kristóf: Nagyon türelmetlen vagyok magammal szemben

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.