Kibabrált a számítógép világklasszis vívóinkkal a kairói vb-n

A kairói világbajnokság mai első napján érdekelt öt vívónk magabiztosan tudta le a selejtezőt, mégsem zártunk jó napot. Férfikardban a 64-es tábla sorsolásakor ötven-ötven százalék volt az esély arra, hogy jól vagy rosszul járunk, utóbbi jött be, és ezzel egy éremesélyünk elszállt.

Magyar Nemzet
2022. 07. 15. 18:04
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Háromszoros olimpiai bajnokunk, második a világranglistán, a 2017-ben egyéni vb-aranyat nyert Szatmári András a 17., de mivel az oroszok nem lehetnek ott Kairóban, egyet előrelépve ő lett a 16. kiemelt, így mentesült a kardozók mai selejtezője alól. Ám a 64-es táblán az 1. és a 2. kiemelt a nyolc közé jutásért a 15. vagy a 16. ellen lép pástra, azt pedig a számítógép sorsolja, hogy melyikükkel kell vívnia; s Kairóban minden magyar szurkolt, hogy két klasszisunk ne azonos ágra kerüljön. Sajnos mégis így alakult, vagyis a legjobb négy közé csak egyikük juthat be – pedig előfordulhatott volna az is, hogy nem a legjobb 16-ban, hanem csak a döntőben találkoznak.

A legutóbbi, 2019-es budapesti vb-n ezüstérmes, a tavalyi tokiói olimpiai bronzérmes, három hete pedig Antalyában Eb-győztes csapatunk másik két tagja, Gémesi Csanád és Decsi Tamás könnyedén vette a selejtezőt, a csoportjában előbbi öt asszót megnyert, egyet elveszített, majd az egyenes kieséses folytatásban 15-9-re vert egy grúz vívót.

Decsi Tamás jól vívott a selejtezőben: 

Fotó: Facebook/Magyar Vívószövetség

Decsi négy győzelem és egy vereség után 15-6-ra lekaszabolt egy vietnamit, a hétfői folytatásban azonban jóval nehezebb ellenfelek következnek. Ha mindketten nyernének három asszót, akkor a negyeddöntőben egymással vívnának, s az itteni siker már érmet jelent. Aki pedig ezen az úton jut be a négy közé, az a Szilágyi/Szatmári-féle ág legjobbjával találkozik. Ennyire persze felesleges előreszaladni.

– Koncentrálhatunk a hétfőre, és azt is tesszük a következő két napban – jegyezte meg Decsi András vezetőedző.

Női párbajtőrben Kun Anna a világkupákon ötször végzett a legjobb nyolc között, egy-egy ezüstöt és bronzot is begyűjtött, a vb-t a világranglista ötödik helyére kezdi, egy észt vívónő távolmaradása miatt pedig a negyedik a rangsorban. Az OMS-Tata 27 éves versenyzőjétől a vb-érem azonban hatalmas bravúr lenne, s már a nyolcaddöntőben kőkemény olasz vagy francia ellenfele lehet. Ma kiemeltként nem kellett vívnia, miközben Muhari Eszter, Nagy Kinga és Büki Lili könnyedén túljutott a selejtezőn. Előbbi kettő mind a hat ellenfelét legyőzte csoportjában, utóbbi öt sikeres párharc mellett egyet veszített el. Bükinek az 5-4-es veresége az utolsó asszójában csúszott be, előzőleg már zsinórban tizenhét győzelmet hozott össze a három magyar hölgy! S az egyenes kiesésben már egyiküknek sem kellett vívnia, hétfőn folytathatják a 64-es főtáblán.

Somfai Péter vezetőedző az alábbi nyilatkozatot adta a Magyar Vívószövetség honlapján: – Nagyon elégedett vagyok, nemcsak az eredmény, hanem a látottak alapján is. Úgy éreztem, a lányok végre elhitték azt, hogy többre képesek. Fegyelmezetten, de ugyanakkor bátran is vívtak, értékes skalpokat szereztek. Örülök ennek a nyitánynak, és már várom a hétfői folytatást.

Érthető az öröm, Muhari Esztert ma senki sem tudta legyőzni:

Forrás: Magyar Vívószövetség

Szombaton női tőrben és férfi párbajtőrben rendezik meg a selejtezőt. Válogatottunkból Kondricz Kata, Pásztor Flóra, Pöltz Anna és Lupkovics Dóra, valamint Andrásfi Tibor és Nagy Dávid lép pástra. A vb-címvédő, olimpiai ezüstérmes és Koch Máté kiemeltként még pihenhet, ebben a két szakágban kedden osztják majd a vb-érmeket az egyiptomi fővárosban.

Borítókép: Szilágyi Áronnak pénteken még nem kellett éles asszót vívnia (Forrás: Facebook/Magyar Vívószövetség)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.