Thomas Bach: Abe Sindzó nélkül nem lett volna tavaly olimpia

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke szerint a gyilkosság áldozatául esett volt japán miniszterelnök, Abe Sindzó nélkül nem lett volna tavaly Tokióban olimpia.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 07. 08. 18:12
BACH, Thomas; NOVÁK Katalin
Budapest, 2022. június 18. Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, az IOC elnöke a vizes világbajnokság nyitóünnepségén a budapesti Duna Arénában 2022.a június 18-án. MTI/Kovács Tamás Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Thomas Bach, a NOB német elnöke is méltatta a merényletben elhunyt Abe Sindzó volt japán kormányfőt. A sportvezető szerint Japán nagyszerű államférfit, az olimpiai mozgalom pedig egy bátor támogatóját és kedves barátját veszítette el.

– Csak az ő víziója, eltökéltsége és megbízhatósága tette lehetővé, hogy meghozzuk azt a példátlan döntést, hogy elhalasztjuk a 2020-as tokiói olimpiát. Abe Sindzó miniszterelnök nélkül ezek a játékok soha nem valósultak volna meg, és a világ sportolóinak olimpiai álma sem vált volna valóra – idézi Bachot az MTI.

Mint ismert, a 2020-ra tervezett játékokat a világméretű koronavírus-járvány miatt kellett elhalasztani. Korábban elmaradt olimpiára volt példa a világháborúk miatt, olyanra viszont nem, hogy az ötkarikás játékokat az eredetileg tervezettnél egy évvel később rendezték volna meg.

Abe először 2006-ban lett miniszterelnök, majd  2012 és 2020 között töltötte be a pozíciót. Kormányfőként végigkísérte a tokiói játékok szervezésének teljes folyamatát, a helyszín 2013-as odaítélésétől a sportesemény 2021-re való halasztásáig.

A NOB közlése alapján Abe halálát gyászolva az olimpiai zászló három napon át félárbócra eresztve lobog a lausanne-i Olimpiai Házban.

Borítókép: Thomas Bach (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.