Történelmi sikert aratott a magyar csapat Kazahsztánban

A Kisvárda megnyerte története első európai kupameccsét, a magyar labdarúgó-bajnokság legutóbbi idényének ezüstérmese 1-0-ra győzött a kazah Kajrat Almati otthonában.

2022. 07. 21. 17:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kisvárdának Közép-Ázsiába kellett utaznia, hogy bemutatkozzon az európai kupaporondon. A kelet-magyarországi klub a történetének első nemzetközi párharcát a kazah Kajrat Almati ellen idegenben kezdte az Európa-konferencialiga (Ekl) selejtezőjében.

A Kisvárdával ellentétben a Kajrat rutinos kupacsapat, Kazahsztán 2002-es konföderációváltása rögtön az első adandó alkalommal bemutatkozott az UEFA-kupa selejtezőjében. Ugyanabban a sorozatban 2006-ban a Fehérvár 2-2-es összesítéssel, az akkor még érvényben lévő idegenben lőtt több gól szabályának köszönhetően búcsúztatta a kazah gárdát.

A magyar bajnoki ezüstérmesnél több fontos változás volt a nyáron: a vezetőedzői posztot Török László vette át Erős Gábortól, az alapemberek közül Dombó, Bumba, Prenga és Csirkovics is távozott. Az új érkezők közül egyedül a horvát védő, Dominik Kovacic kezdett, a Kisvárda kezdőjében pedig – Ötvös Bence személyében – éppúgy egy magyar játékos volt, mint szerdán a Ferencvároséban a Slovan Bratislava elleni Bajnokok Ligája-selejtezőn. Az

Odincov – Hej, Kravcsenko, Kovacic, Peteleu – Ötvös, Karabeljov – Navrátil, Makowski, Camaj – Mesanovic

kezdőn hamar változtatnia kellett Török Lászlónak, a megsérült Peteleu helyét Leoni foglalta el. Eddigre már Kovacic fejesénél közel járt a gólhoz a Kisvárda, de a hazai kapus, Usztyimenko nagyot védett. A korai helyzet után azonban nem forogtak rendszeresen veszélyben a kapuk, a néhány veszélyesnek tűnő próbálkozás is célt tévesztett.

Az első félidő hajrájában fáradni látszott a hazai csapat, a Kisvárda több ígéretes akciót vezetett, de gól nélkül vonultak pihenőre a felek.

A második játékrészben is így folytatódott a játék, a magyar csapat volt valamelyest aktívabb, de a gólzápor lehetőségét nem lehetett érezni a találkozón.

Mesanovic és Hej próbálkozott, a túloldalon pedig Joao Paulo látványos, tizenhatoson kívüli ollózása után rezdült a háló, szerencsére csak hátulról.

Nem úgy a hazaiké! A 82. percben Leoni beadása után Jasir Asani lőtte fordulásból a Kisvárda történetének első nemzetközi kupagólját!

Az albán játékos  mezlevételért sárga lapot kapott, a Kajrat pedig magasabb sebességi fokozatba kapcsolt. Odincovnak többször fel kellett szednie a labdát, majd a 92. percben a guineai Kanté lövésénél bravúrt is bemutatott. A Kisvárda is megduplázhatta volna az előnyét, ha a csereként beküldött Ilievszki kevésbé körülményes a kapu előtt.

Így sem kell bosszankodnia a magyar csapatnak: a Kisvárda győzelemmel zárta története első nemzetközi kupameccsét, és egygólos előnyt szerzett a hazai visszavágóra.

Európa-konferencialiga, 2. selejtezőkör, 1. mérkőzés
Kajrat Almati–Kisvárda 0-1 (0-0)
Gólszerző: Asani (82.)

A visszavágót egy hét múlva Kisvárdán rendezik.

Kleinheisler gólja

Szintén Kazahsztánban lépett pályára az Ekl-selejtező második fordulójában a horvát NK Osijek. Az eszékiek 2-1-es előnyt szereztek a hazai visszavágóra a Kizilzsar ellen, a második vendégtalálatot Kleinheisler László szerezte.

Borítókép: Tömegjelenet a kisvárdai kapu előtt (Fotó: Kisvárda FC)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.