Milák Kristóf félgőzzel is megvédte Európa-bajnoki címét

Nem a tőle megszokott óriási fölénnyel, de azért magabiztosan nyerte meg a 100 méteres pillangóúszást Milák Kristóf a római Európa-bajnokságon. Ismerve a körülményeket, nem meglepetés, hogy tartalékolt, ráadásul meg is tehette. Így maradt ereje arra, hogy a 4×100 méteres gyorsváltót is feltolja a dobogó második fokára.

2022. 08. 14. 18:29
MILÁK Kristóf
Vizes Eb - Milák Kristóf aranyérmes 100 méter pillangón Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A svájci Noe Ponti azt érezhette, amit pillangón csak kevesek, azaz hogy rajta van Milák Kristófon. Ez persze csak illúzió volt, a magyar klasszis szombaton lapunk kérdésére megerősítette a vegyes zónában, hogy Rómában a gyorsúszás jelenti számára a kihívást, pillangón csak hozza a kötelezőt. Azaz az aranyakat.

Százon pontosan ezt tette. A győztes ideje 50,33, ami még így is több mint öt tizeddel, csaknem fél testhosszal jobb volt a második helyezett Pontiénál, de Milák egyéni legjobbja (egyben az Európa-rekord), amit tavaly a tokiói olimpián a elleni emlékezetes csatában úszott, 49,68, és a motivációs erőként ható amerikai nélkül a júniusi vb-n is 50,14-et jött.

A 100 pillangó másik döntős magyarja, rendkívül peches volt, mert mindössze 11 századdal maradt le a dobogóról, így érem nélkül a negyedik helynek és az egyéni csúcsának sem tudott őszintén örülni.

– Már három éve ver az élet. Mindig ez történik. Az első ötven jól sikerült, a másodikon viszont szétestem, nem volt jó a technikám, ott jöttek fel rám. Kezdek hozzászokni – nyilatkozta csalódottan Kós, akinek csak nem akar összejönni az első érem felnőtt világversenyen, noha már évek óta az egyik legnagyobb magyar tehetségnek tartják. Talán 200 vegyesen, ami a fő száma lesz Rómában, eljön a 19 éves úszó ideje, és átszakad a gát.

Hogy miért nem úszott padlógázzal Milák 100 pillangón, az egyértelmű volt, hiszen alig tíz perc pihenő után már a 200 gyors elődöntőjében kellett rajthoz állnia. Az előfutamból a legjobb idővel jutott tovább (1:46,26), de most kijött rajta a fáradtság, több mint egy másodperccel lassabb volt, és a tizedik helyen kiesett. Ráadásul Németh Nándor is lemaradt a döntőről, mindössze három századdal csúszott le a nyolcadik helyről. A legjobb időt pedig immáron a szám világbajnoka, David Popovici úszta (1:44,91), igazolva a papírformát.

S ezzel még nem volt vége: Milák és Németh is úszott a 4×100-as gyorsváltó döntőjében. Utóbbi kezdett, és a harmadik helyen adta át a stafétát Szabó Szebasztiánnak, aki tartotta a pozíciót. Érkezett a váltó új tagja, a 2003-as születésű Mészáros Dániel, aki délelőtt meglepően jól teljesített, a döntő azonban még sok volt neki, lemaradt a top háromról. A végén persze már megint jött a torpedó, mint a korábban aranyérmes 4×200-as váltóban, azaz Milák, aki szédületes hajrával a második helyre hozta be a csapatot.

– Megreccsentem picit – árulta el a sűrű nap végén Milák a vegyes zónában. – A száz pillangó jól ment, bár nem olyan jól, mint szerettem volna, de ha nincs mellettem valaki, aki visz előre, mint 100 gyorson, akkor ennyit tudok kihozni magamból. Azon vagyok, hogy egyedül is jobbat tudjak úszni.

– A száz pille után levezettem, és úgy éreztem, hogy jól vagyok, de aztán kétszáz gyorson jött az ötvenes forduló, és ott meghúzódtam picit, száz méternél már vége volt – tette hozzá. – Sorozatterhelésben vagyok, ez ilyen. Nem vagyok edzetlen, de erre még jobban rá kell készülni, mert terhelés után egy kétszáz elég nagy szívás. Beleadtam mindent, a váltóban nyújtott teljesítményem is helytálló volt, ott már mindent feltettem egy lapra. Azért vagyok itt, hogy feszegessem a határaimat.

A női 200 méteres  gyorsúszás döntőjében a 16 éves Pádár Nikolett erősen kezdett, a táv első felében a legjobb háromban volt, de aztán elfáradt, és a nyolcadik helyen ért célba.

Úszó Európa-bajnokság, Róma, vasárnapi bajnokok és magyar helyezettek. Férfiak. 100 pillangó: 1. 50,33, 4. Kós Hubert 51,33; 200 mell: 1. James Wilby (brit) 2:08.96, 4×100 gyorsváltó: 1. Olaszország 3:10,50, 2. Magyarország 3:12,43. Nők. 50 hát: Analia Pigree (francia) 27,27; 200 gyors: 1. Marrit Steenbergen (holland) 1:56,36, 8. Pádár Nikolett 1:58,87.

Borítókép: Milák Kristóf és Noe Ponti a 100 pillangó döntője után (Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.