Óriási hullámokkal is meg kellett küzdeniük a magyar úszóknak

Nagy hullámok között, de két nap halasztás után végre megkezdődtek a nyílt vízi úszás versenyszámai a Róma melletti tengerparton, Ostiában a vizes Európa-bajnokságon. Az elsőként megrendezett öt kilométeres számban Rasovszky Kristóf hatodik, Betlehem Dávid hetedik lett szombaton.

Magyar Nemzet
2022. 08. 20. 11:25
RASOVSZKY Kristóf
Vizes Eb - Úszás Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eredetileg a medencés versenyszámok zárását követően egyből, csütörtökön rajtoltak volna a nyílt vízi versenyek az Eb-n, ám a viharos időjárás miatt előbb péntekre, majd szombatra halasztották a viadalt, és többféle forgatókönyv is létezett, hogy mely számokat és mikor rendezik meg.

Végül szombaton 10 órakor kezdődtek meg a küzdelmek nyílt vízen, öt kilométeren a férfiak és a nők párhuzamosan versenyeztek. Előbbiek közt két magyar indult, és Betlehem  Dávid, a nőknél ezúttal nem volt magyar érdekelt.

A nagy bizonytalanság miatt lényegében először úsztak a pályán a versenyzők, hiszen korábban edzeni sem tudtak rajta rendesen, noha normál esetben erre három nappal a verseny előtt van lehetőség. Róma tengerpartján még mindig szeles időjárás volt, s nagy hullámok nehezítették az úszók dolgát.

Rasovszky Kristóf a hatodik, Betlehem Dávid közvetlenül mögötte, a hetedik helyen ért a célba, az éremszerzésere ezúttal nem volt esély, mert az utolsó fél körben az élmezőny nagyon ellépett, a magyarok végül több mint húsz másodperces hátránnyal végeztek az olaszok kedvence, az aranyérmet megszerző Gregorio Paltrinieri mögött.

– Nem lett volna gond a hullámokkal, inkább az volt a baj, hogy az utolsó fél körben lemaradtam, mert nem tudtam egyedül úszni, valaki folyamatosan nekem jött – értékelt az M4 Sportnak Rasovszky. – Úgyhogy itt volt egy kis hiba, pedig jól sikerült az utolsó kör első fele, amikor viszonylag a sor végéről már fent voltam a negyedik-ötödik helyen. Több volt ebben, de jön a többi szám, lehet javítani.

A júniusi budapesti vb-n ez volt az a szám, amelyet eltaktikázott a két magyar, akik már a rajtnál akkora hátrányba kerültek, hogy nem maradt esélyük a dobogóra, a Lupa-tavon Rasovszky végül kilencedik, Betlehem hetedik lett. Ezután tíz kilométeren Betlehem ötödik lett, a tokiói olimpián tavaly ezüstérmes Rasovszky pedig rosszul lett és feladta a versenyt, ő emiatt is bizonyítani szeretne az Eb-n.

A 25 kilométeres számmal folytatódnak a küzdelmek 13 órától, itt a férfiaknál a budapesti vb-n bronzérmes Gálicz Péter, valamint Sárkány Zalán indul, a nőknél pedig Vas Luca és Balogh Vivien áll rajthoz. Vasárnap rendezik az olimpiai számot, a 10 kilométert, valamint a 4×1500 méteres váltóversenyt.

Úszó Európa-bajnokság, Róma, nyílt vízi úszás, bajnokok és magyar helyezettek. Férfi 5 km: 1. Gregorio Paltrinieri (olasz) 52:13,5 perc, 6. Rasovszky Kristóf 52:34,0, 7. Betlehem Dávid 52:34,6. Női 5 km: 1. Sharon van Rouwendaal (holland) 56:58,7.

Borítókép: A hatodik helyezett Rasovszky Kristóf a férfi nyílt vízi úszók 5 kilométeres versenye után a római vizes Európa-bajnokságon Ostiában 2022. augusztus 20-án (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.