Sós Csaba: Amit kapunk az államtól, azzal élünk, nem visszaélünk

Magyarország a második helyen végzett a medencés úszószámok éremtáblázatán a házigazda Olaszország mögött a Rómában zajló vizes Európa-bajnokságon, egyúttal túlszárnyalta a tavalyi budapesti Eb termését. Másfél hónapja a hazai világbajnokságon csak Milák Kristóf volt érmes, most tizenheten. Bár az európai mezőny szűkebb, kezdenek beérni a fiatalok. Sós Csaba szövetségi kapitány szerint az úszók élnek és nem visszaélnek az állami támogatásokkal.

Szalay Attila (Róma)
2022. 08. 18. 7:17
SÓS Csaba
Vizes Eb – Úszás Fotó: Czeglédi Zsolt

Magyarország a második helyen végzett a medencés úszószámok éremtáblázatán a házigazda Olaszország mögött a Rómában zajló vizes Európa-bajnokságon, egyúttal túlszárnyalta a tavalyi budapesti Eb termését. Másfél hónapja a hazai világbajnokságon csak Milák Kristóf volt érmes, most tizenheten. Bár az európai mezőny szűkebb, kezdenek beérni a fiatalok. Sós Csaba szövetségi kapitány szerint az úszók élnek és nem visszaélnek az állami támogatásokkal.

Öt arany, hét ezüst, három bronz. A magyar medencés úszócsapat tizenöt éremmel végzett Rómában (tavaly a budapesti Eb-n 12 volt a mérleg), a váltóknak köszönhetően pedig összesen tizenheten lettek dobogósok. Sós Csaba várakozásait messze felülmúlta ez a teljesítmény. – Ennek a felével kalkuláltam, mert sok fiatal először járt itt, és például Márton Richárd ezüstjével súlyos hiba lett volna előzetesen számolni. 

Nem szokott példa lenni rá, hogy a dupláját szerezzük érmekben annak, mint amit vártam volna, de adja Isten, hogy ha tévedek, akkor így tévedjek – fogalmazott a szövetségi kapitány a helyszínen a szerdai zárónap végén.

Felvetettük Sós Csabának, hogy nagy a kontraszt a kevesebb mint két hónapja véget ért budapesti vb-hez képest, amelyen egyedül állt dobogón (két csodálatos aranyéremmel), most pedig az Eb minden napjára jutott legalább egy érem, és az összesen tizenötből „csak” öt fűződött Milák nevéhez, tehát mások is kitettek magukért.

– Az európai országok kiemelten kezelik az úszást, ez az Eb még az oroszok nélkül is brutálisan erős volt, de nyilvánvaló, hogy a világszintű mezőny jóval erősebb, és nem is kell a legnagyobb úszónemzetekkel előhozakodni, mint az amerikaiak vagy az ausztrálok, elég csak abba belegondolni, hogy Brazíliának, Tunéziának vagy Új-Zélandnak is van olimpiai bajnoka – felelte a kapitány. – Vb-n és olimpián a döntőbe jutás is óriási dolog, a mi ifijeink pedig már tartanak ott, hogy ezt a szintet megugorják.

Folyamatban a generációváltás

Az Eb valóban arról árulkodott, hogy a régóta hangoztatott generációváltás végre megvalósulhat. Kilenc különböző egyéni érmesünk volt Rómában, és közülük hárman még nincsenek húszévesek. A 18 éves 400 méteres vegyes úszásban Európa-bajnok lett, 1500 gyorson ezüstérmet szerzett, a 19 éves 200 vegyesen győzött, a mindössze 16 éves Molnár Dóra pedig 200 háton harmadik lett, ráadásul ő a bronzérmes 4×200 méteres női gyorsváltónak is a tagja volt.

Eközben az „öregek” is megvillantották a tudásukat, a 33 éves Verrasztó Dávid 400 vegyesen ezüstéremmel tért vissza, miután kihagyta a budapesti vb-t, a vele egyidős pedig második lett Mihályvári-Farkas mögött 400 vegyesen. Ugyanakkor egyre inkább az érződik, hogy az elmúlt tíz évben jól bejáratott nevektől már nem lehet elvárni a sikereket. A legjobb példa erre aki a már említett gyorsváltó tagjaként szerzett egy bronzot, de a három egyéni száma közül a 200 vegyesen elért nyolcadik helyezése volt a legjobb eredménye.

HOSSZÚ Katinka
Hosszú Katinka nem volt formában Fotó: Czeglédi Zsolt

– Úgy látszik, hogy a generációváltás valóban megkezdődött, de azt persze nem állíthatjuk, hogy már be is fejeződött – jelezte Sós Csaba, aki lapunknak megjegyezte: – Kihoztam egy csaknem harmincfős csapatot, amelyből kis híján húszan éremmel a nyakukban mennek haza. 

Talán mások is úgy gondolhatják, hogy azzal a sok támogatással, infrastruktúrafejlesztéssel, amit az államtól kapunk, nem visszaélünk, hanem élünk.

Hozzá kell tenni, hogy a Rómában berobbanó, vagy az áttörés küszöbén lévő fiatalok mellett volt néhány abszolút meglepetésember is. Ilyen a 200 háton bronzérmes Kovács Benedek, aki meglepően későn, 24 évesen mutatta meg magát először a nemzetközi élmezőnyben idén, hiszen a budapesti vb-n is döntős volt. 

Ebbe a kategóriába tartozik a Sós Csaba által említett Márton Richárd is, aki nemrég még azért kapott Fair Play-díjat, mert tavaly segítette Milák felkészülését a tokiói olimpiára edzőtársként, miután az úszással már felhagyott, és két-három hónapig ételfutárként dolgozott, onnan rángatták vissza az uszodába. Most pedig ott tart, hogy az Eb-ezüstérmes ideje már egy századdal jobb volt 200 pillangón a római viadalt vállsérülés miatt kihagyó idei legjobbjánál, azaz ebben a számban már nem a 2016-os olimpia bronzérmese áll Milák mögött a magyar ranglista második helyén.

Milák igazi klasszissá érett

Vannak olyanok is, akiknek évek óta nem jön össze a várva várt érem, mint például Telegdy Ádám, aki már 26 éves és olimpiai ötödik helyezettként az előfutamban kiesett Rómában fő számában, 200 háton. A 22 éves Németh Nándor is egyre inkább reményt vesztve üldözi a dobogót egyéniben, ennek persze magyar szempontból örömteli oka, hogy Milák az ő számaiban, 100 és 200 gyorson is előretört, a rövidebb távon ezüstérmet szerzett Rómában.

MILÁK Kristóf; MÁRTON Richárd
Márton és Milák a dobogó tetején Fotó: Czeglédi Zsolt

– El kell vállalnom a mentorszerepet, hiszen én vagyok jelenleg Magyarország legjobb úszója, és eljön az idő, amikor nekem kell gatyába ráznom a körülöttem lévőket – beszélt Milák arról, hogy már nemcsak a medencében, hanem azon kívül is kész az úszóválogatott élére állni. Sós Csaba is úgy látja, sokat érett a 22 éves bajnok. 

– Még nem láttam ilyet külföldön. Milák kilép este a verseny után az utcára, megrohanják a fiatalok, kimegy hozzájuk, szelfizik. Igazi klasszissá nőtte ki magát.

Már csak az a kérdés, hogy lesznek-e követői. Ahogy Sós Csaba fogalmazott, a jó Eb-szereplés csak az első lépcsőfok az új generáció számára. Most a 2020 óta a koronavírus-járvány miatt többszörösen átszabott versenynaptár jövőre végre normalizálódik, azaz csak egy nagy klasszikus verseny lesz, a dohai vb júliusban, úgyhogy nincs más hátra, mint előre.

A medencés úszóversenyek éremtáblázatának élmezőnye a római vizes Eb-n: 1. Olaszország 13 arany, 13 ezüst, 9 bronz, 2. Magyarország 5-7-3, 3. Nagy-Britannia 4-5-6, 4. Hollandia 4-1-6, 5. Svédország 4-1-1.

Kétszeri halasztás

Eredetileg csütörtökön kezdődtek volna a nyílt vízi úszóversenyek a Róma melletti tengerparton, Ostiában, ám a viharos időjárás miatt előbb péntekre halasztották a versenyeket, ma délután pedig kiderült, hogy csak szombaton és vasárnap csobban a mezőny.  

Borítókép: Sós Csaba szövetségi kapitány a római úszó Eb-n (Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.