Amerikában nőtt fel, Japánban játszik, a magyar válogatott a legfontosabb

Lezárult a felkészülés, most már csak tétmeccsek állnak roppant komoly ellenfelekkel a magyar férfi kosárlabda-válogatott előtt. A horvátok ellen csütörtökön tanulságos meccsen kapott ki a csapat Opatijában 84-64-re, szerdán és jövő szombaton már világbajnoki selejtezőt játszik, szeptember 1-jén pedig kezdődik az Európa-bajnokság. Ezekről beszélgettünk a válogatott egyik legérdekesebb játékosával, a 29 éves, 206 centi magas Rosco Allennel, aki Budapesten született, az édesanyja magyar, az édesapja amerikai, és 12 éves kora óta az egyesült államokbeli Las Vegas az otthona.

2022. 08. 20. 9:15
Rosco Allen
20200220 szombathely eu ff kosarlabda selejtezo magyar o szlovenia havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mennyire nyomasztó, amikor nagy nehezen beverekszi magát a palánk alá, és ott a 216 centire nőtt Ivica Zubaccal találja magát szemben?
– Zubac nemcsak magas, hanem kimondottan ügyes is, remekül használja ki a testi adottságait, pontosan tudja, mikor milyen pozícióba kell helyezkednie, kiválóan védi a gyűrűt, nem véletlenül oszlopos tagja az NBA-ben a Los Angeles Clippersnek. De védekezni is nagyon nehéz ellene, ha már megkapta a labdát, többnyire csak szabálytalanság árán lehet megakadályozni a pontszerzésben.

 

 

– Csak azért kérdezem, mert a következő ellenfelek vb-selejtezőkön, majd az Európa-bajnokságon hasonló óriásokkal vonulnak fel.
– Igen, és éppen ezért volt okos döntés a horvátok ellen is felkészülni, mert most láthattuk, mi vár ránk a következő hetekben. Igen hasznosnak tartom ezt a meccset, érdekes lesz visszanézni majd a legfontosabb jeleneteket és leszűrni belőlük a tanulságokat. Van alkalmunk gyakorolni, hogy miként semlegesíthetjük az ellenfelek centereit, akik zömmel magassági fölényben lesznek velünk szemben.

– Az első negyedet megnyertük, nagyon jól játszott a csapat, és a horvátok a második végén vették csak át a vezetést, utána pedig egyértelműen nyertek. Mi hiányzott ahhoz, hogy végig tartsuk velük a lépést?
– A nagyszünet előtti percekben egyre agresszívabbá vált a védekezésük, mi erre nem jól reagáltunk. Ki tudtak tolni minket a gyűrűtől távolabbra, és így nehezebben tudtunk pontokat szerezni, megtört a ritmusunk. A támadásaik során pedig tudatosan és hangsúlyosan érvényesítették a fizikai fölényüket, de összességében meg kellett dolgozniuk a sikerért, mi pedig sokat tanulhatunk ebből a meccsből.

 

Fotó: Mirkó István

– Milyen állapotban van a csapat a háromhetes felkészülés végén?
– Szerintem jó állapotban vagyunk, és készen állunk a feladatokra. Nagyon sok és kemény edzés áll mögöttünk, még nem értük el a csúcsformát, de közeledünk hozzá. Másfél hónapot töltünk együtt beleértve a felkészülés, a selejtezők és az Európa-bajnokság idejét, ami soknak tűnik, de szerencsére nagyon egységesek vagyunk, csupa jó srác alkotja a keretet, akiket nem gond elviselni ilyen hosszú ideig, tehát mentálisan is rendben vagyunk.

– Mivel a roppant erős litvánokkal kezdjük jövő szerdán a vb-selejtezőket, hallani azt a véleményt is, hogy tulajdonképpen még az is a felkészülés része, lehet kísérletezgetni, mert semmi esélyünk, és majd a csehek ellen kell igazán jó formát nyújtani. Egyet ért ezzel?
– Egyáltalán nem. Hazai közönség előtt játszunk Szombathelyen, vélhetően sokan lesznek a lelátókon, és nekünk úgy kell pályára lépnünk, hogy nyerni akarunk, nem csak tanulni. Amúgy igaz ez minden egyes meccsre. 

Pontosan tudjuk, a világ egyik legjobb csapatát fogadjuk, aki ellen rendkívül nehéz jól kosárlabdázni, de előre nem adhatjuk fel, megfelelő mentalitással kell játszani, elvégre a litvánok is emberből vannak, ők is tudnak hibázni. 

Az viszont igaz, hogy a második selejtezőre Csehországban már jó lenne elérni a csúcsformát, hiszen az lesz az utolsó mérkőzésünk az Európa-bajnokság előtt, utána már alig marad idő javítani a játékon.

 

Fotó: Fiba.com

– Ez lesz a második Európa-bajnoksága önnek és a csapat zömének is. Öt éve nagyon jól szerepeltünk, túléltük a csoportkört, most viszont a torna legnehezebb csoportjába kerültünk, egyetlen győzelem is szenzációt jelentene.
– Öt éve nagyon élveztem az Eb minden egyes percét Kolozsvárott majd Isztambulban, és nagyon sajnálom, hogy a járvány miatt öt évet kellett várni az újabb kontinenstornára. Mindenki tudja, nagyon komoly eredmény az, hogy ismét kijutottunk rá, 

és valóban, csupa nagyágyú szerepel a csoportban, de ez rangot ad nekünk, hiszen egy nagyon előkelő „klub” tagjai lehetünk. Minden erőnkkel azon leszünk, hogy hozzunk egy vagy több bravúrt, és megtörténjen az a szenzáció.

– Lassan ötödik éve Japánban kosárlabdázik, jelenleg az első osztályú Niigita Albirex játékosa, ugyanakkor mindig itt van a keretben, amikor hívják. Annyira fontos a válogatott, hogy megéri a hosszú utazásokat és az olykor gyötrő átállásokat?
– Imádok hazajönni az edzőtáborokba, együtt lenni a társakkal, a meccseken pedig képviselni az országot. Valóban nagyon messziről jövök, de most könnyebb volt, mert a júniusi vb-selejtezők után a szabadság idejére is Budapesten maradtunk, és így nem kellett utaznom.

 

 

– Mivel többször is hosszabbított ott, úgy tűnik, jól érzi magát Japánban. Milyen az ottani kosárlabda?
– Kimondottan jó. A bajnokság erős, mindig hoznak a klubok játékosokat az NBA-ből is, tudok fejlődni, az emberek pedig szeretik, jó közeg veszi körül a sportágat. Gyorsabb a játék, mint mondjuk mi a válogatottban, és meg kell dolgozni minden egyes játékpercért, ugyanis egyszerre csupán két légiós lehet a pályán, háromnak japánnak kell lennie. A legutóbbi bajnokságban az én átlagom harmincegy és harminckét perc között volt, tehát nem panaszkodhatok, ám mint mondtam, ezt nagyon nem adják ingyen.

 

Fotó: fiba.com

– Tehát tényleg jól érzi ott magát.
– Igen. Sajnos a Covid miatt tavaly ilyenkor a család nem tudott menni velem Niigitába, a feleségem és a kisgyermekünk Las Vegasban várták, hogy megkapják a megfelelő papírokat, és amint meglettek, már jöttek is utánam, és ez sokat segített nekem. Nekik is tetszik Japán, a városban rengeteg a játszótér, szóval minden adott, hogy jól érezzük magunkat. A nyarakat egyébként Magyarországon töltjük.

– Mikor kell visszatérnie Niigitába?
– Ott már megkezdődött a felkészülés, a másik két légiósnak ezen a héten kellett megérkeznie. Abban maradtunk, hogy amikor végzek az Európa-bajnokságon, néhány nap alatt összecsomagolok, és utazom a csapathoz.

– Az utolsó csoportmeccset szeptember hetedikén játssza a válogatott. Hányadikára vett repülőjegyet?
– Még nem vettem meg, hogyan is tehettem volna? Ha megteszem, az azt jelentené, hogy nem bízom a csapatban, a bravúrban, hogy esetleg továbbjutunk. A jegyvásárlás ráér akkor, amikor hazajövünk az Eb-ről. 

 

 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.