Hanga Ádám: Alig vártam, hogy itt lehessek a magyar válogatottnál

Hanga Ádám ismét a magyar válogatottban – nagyon rossz fordulatnak kellene bekövetkeznie ahhoz, hogy ez mégse így legyen. A magyar férfikosárlabda legnagyobb sztárja a klubjaival óriási sikereket ér el, az idén Euroliga-döntőt játszott és megnyerte a spanyol bajnokságot a Real Madriddal, de a nemzeti csapatban legutóbb öt éve, a 2017-es Európa-bajnokságon szerepelt. Hanga tegnap megérkezett a válogatott kecskeméti edzőtáborába, és lapunknak elmondta, nagyon várja már a munkát.

2022. 08. 03. 6:25
null
Kecskemét 20200804 Kosárlabda férfi válogatott edzése. fotó: Havran Zoltán (HZ) Magyar Nemzet képen: Hanga Ádám Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem unja unos-untalan elmagyarázni, hogy miért telt el ennyi idő az utolsó válogatottsága óta?
– De, ugyanakkor tudom, hogy az ebből a speciális helyzetből fakadó gondokat nehéz megérteni. Sajnos a nemzetközi szövetség, a FIBA és az Euroligát rendező ULEB versenynaptára üti egymást, és a klubkötelezettségek miatt nem tudok ott lenni a válogatott Eb- vagy vb-selejtezőin, bármennyire is szeretnék.

 

 

– Olykor hallani, hogy körvonalazódik a megoldás. Lát rá esélyt?
– Igen. Először is muszáj megoldást találni, hiszen a legtöbb európai ország érintett ebben a kérdésben, sőt a legtöbb sokkal inkább, mint mi, hiszen az Euroligában én vagyok az egyetlen magyar. Nekem mindig fáj, amikor nem játszhatok a válogatottban, de büszke vagyok a csapatra, hiszen kiharcolta újra az Európa-bajnoki részvételt, és bejutott a világbajnoki selejtezők harmadik körébe is. A Real Madrid tizenhét játékosából mind a tizenhét szeretne menni a hazája válogatottjába, ezzel nyilván így van a többi klub is, és ez ki kell hogy kényszerítse a változást. Hamarosan vezetőségváltás lesz az Euroligában, reméljük, ez is segít majd.

– És mi lehet a megoldás?
– Vagy szabaddá tesznek minket a selejtezők idejére, vagy visszatérnek a régi rendszerre, amelyben a selejtezőket nyaranta játszották le. Igaz, akkor kevés lenne a pihenő, de rögtön a bajnokságok befejezése után, júniusban lemehetne tornarendszerben a selejtezők zöme, és így mindenki pihenhetne egy-másfél hónapot.

 

Hanga Ádám
Real Madrid v Maccabi Playtika Tel Aviv - Turkish Airlines EuroLeague Play Off Game Two
Fotó: Oscar Gonzalez / NurPhoto / NurPhoto via AFP

– Milyen állapotban érkezett Kecskemétre?
– Nagyon jóban. Volt bő egy hónapom a pihenésre, ami meglehetősen aktívan telt el, sokat találkoztam a szurkolókkal, ott voltam a kosarastáboromban is, és bevallom, már nagyon vártam ezt a napot, amikortól csak a kosárlabdára fókuszálhatok, edzhetek és játszhatok, elvégre elsősorban kosárlabdázó vagyok. Élvezni szeretném, hogy együtt vagyok a társakkal a válogatottban, mert ha megnézzük, az utóbbi öt évben több Euroliga-döntőm van, mint válogatott meccsem…

– Nem nehéz beszállni az öt éve jól működő csapatba, illetve közösségbe?
– Nem hiszem, és ez az én felelősségem. A közösséggel semmi gond nem lehet, hiszen mindenkit ismerek, leszámítva a nemrég honosított amerikai centert, Mikael Hopkinst, a csapatban pedig Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány nyilván megtalálja a helyemet, és gyorsan beleilleszkedem majd a rendszerbe.

 

Fotó: MKOSZ

– Az augusztusi vb-selejtezőkön, majd a szeptemberi Európa-bajnokságon NBA- és Euroliga-játékosok lesznek az ellenfelek, nekünk pedig van egy Hanga Ádámunk. Hogyan lehet esélyünk ennyi klasszis ellen?
– A csapategységgel, ami évek óta jellemzi a magyar válogatottat. A Real Madriddal is játszunk nagyon szoros meccseket ottani szinten kisebb csapatokkal, sőt olykor kikapunk tőlük.

– Nem tart attól, hogy a szurkolók most csodát várnak öntől, és ha nem dob húsz pontot meccsenként, akkor csalódást okoz?
– Egyáltalán nem. Amióta kosárlabdázom, mindig van rajtam nyomás. Eleinte azért, mert szerettem volna mindig jobb és jobb lenni, előbbre lépni, majd amikor elértem Európa legmagasabb szintjére, akkor azért, hogy képes legyek ott megragadni. Nincs tét nélküli mérkőzés, a Real Madridban egy edzőmeccsnek is nagy a jelentősége, hiszen nagy a harc a csapatba kerülésért, és akkor ott vannak még a bajnoki és kupadöntők. Kimondottan szeretek nyomás alatt játszani, mert ez kiváltság, ahhoz, hogy az emberek elvárjanak tőled valamit, ahhoz már fel kellett mutatni eredményeket, és nagyon meg kellett dolgozni érte.

– Az Euroliga és a spanyol liga szintjétől mennyire marad el a magyar férfikosárlabda?
– Fontos eredmény, hogy egymás után másodszor kijutottunk az Európa-bajnokságra. Sajnos az utánpótlás-válogatottak ezen a nyáron sem szerepelnek jól a korosztályos Eb-ken, itt muszáj lesz fejlődni, ugyanakkor az biztató jel, hogy egyre több magyar kosaras szerződik külföldre, komoly erőt képviselő bajnokságokba. Az utóbbi időszakban egyedül én képviseltem és képviselem a magyar férfikosárlabdát a legmagasabb európai szinten, de nagyon remélem, hogy hamarosan többen is követnek.

Borítókép: kedden délután megkezdte az edzéseket a válogatottnál (Fotó: Havran Zoltán)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.