Világsztárok ellen készül fel a világsztárokra a magyar válogatott

Kialakult az augusztus végi világbajnoki selejtezőkre és a szeptember 1-jén kezdődő Európa-bajnokságra készülő férfi-kosárlabdaválogatott felkészülési programja. Ivkovics Sztojan együttese már ebben az időszakban igazi világsztárok ellen lép majd pályára, például Horvátország ellen is játszik majd. A selejtezőkön és az Eb-n is NBA-sztárokkal találkoznak majd Hanga Ádámék.

2022. 07. 23. 16:55
Real Madrid vs Anadolu Efes Istanbul
epa09963876 Real Madrid's Adam Hanga (R) in action against Anadolu Efes' Rodrigue Beaubois (L) during the Euroleague Basketball final match between Real Madrid and Anadolu Efes in Belgrade, Serbia, 21 May 2022. EPA/ANDREJ CUKIC Fotó: MTI/EPA/ANDREJ CUKIC
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Világbajnoki selejtezők, Európa-bajnokság – roppant mozgalmas másfél hónap vár a magyar férfi-kosárlabdaválogatottra. Az első két bravúr már megvolt: az első, hogy a csapat kijutott az Eb-re, és ezért nem kellett játszania a vb-selejtezők első körében, a másik bravúr pedig az, hogy a második körből továbbjutott a harmadikba, ahol már igazi óriásokkal is találkozik. Tegyük hozzá, a magyar válogatott még sohasem jutott ki világbajnokságra, ha most kivívná a jogot, az a fantasztikus bravúrnál is több, igazi csoda lenne.

 

 

De menjünk sorjában! Ivkovics Sztojan hamarosan keretet hirdet, amelynek a tagjai augusztus 1-jén találkoznak a kecskeméti edzőtáborban, és ott kezdik meg a felkészülést a nagy feladatokra. Már az első hét végén két meccset is játszik a válogatott, az egyik Eb-csoportot rendező Grúzia érkezik Magyarországra, augusztus 5-én pénteken nézők is bemehetnek a meccsre, ezt a találkozót a tervek szerint a Magyar Televízió is közvetíti, míg 6-án szombaton, 16 órától zárt kapuk mögött játszik a két csapat. Egy héttel később, augusztus 12-én Szlovákia válogatottja érkezik Kecskemétre, majd a csapat Horvátországba utazik, és Rijekában a Zamet Sport Centerben a sztárjaival a kontinenstornára készülő horvát válogatott lesz az ellenfél.

 

Vojvoda Dávid
Fotó: Hajdú-Bihari Napló/Kiss Annamarie

Augusztus 24-én pedig tétmérkőzés következik: a magyar válogatott a legjobbjaival érkező Litvániát fogadja világbajnoki selejtezőn, a színhely pedig Szombathely lesz. Érdekesség, hogy a litvánokkal nem sokkal később Kölnben, az Európa-bajnokságon is találkozik a csapat. Kazys Maksvytis együttesében természetesen a két NBA-sztár, Jonas Valanciunas és Domantas Sabonis a legnagyobb nevek – amennyiben nem lesz sérülés, ők biztosan ott lesznek majd a kontinensviadalon is. A jelenleg 16 fős keretből Ignas Brazdeikis játszott még a világ első számú bajnokságában az előző idényben, de neki jelenleg nincs csapata a következő szezonra – a keret többi részének nagyja a Zalgirisnél vagy Európa valamelyik kirakatklubjában kosarazik.

Három napra rá, 27-én a cseh–német határon fekvő városban, Chomutovban már a csehekkel vív a válogatott vb-selejtezőt. Innen pedig nem is utazik már haza, hanem egyből Köln felé veszi az irányt, ahol szeptember 1-jén Bosznia-Hercegovina ellen megkezdi szereplését az Európa-bajnokságon. Ott a csapat tényleg klasszisokkal játszik majd, a már említett Bosznia-Hercegovina és Litvánia mellett a házigazda Németország, az olimpiai ezüstérmes Franciaország és a címvédő Szlovénia lesz az ellenfele a csoportban. Innen továbbjutni földöntúli bravúrnak számítana.

 

Luka Doncic
Dallas Mavericks v Phoenix Suns - Game Seven
Fotó: Getty Images via AFP/Christian Petersen

A németeknél is több NBA-játékos is helyet kapott a keretben, mint például a két veterán, Dennis Schröder és Daniel Theis (Indiana Pacer) – igaz, előbbinek egyelőre még nincs csapata a következő idényre. Szintén a tengerentúlon játszik Moritz Wagner (Orlando Magic) és öccse, a tavalyi draft 1/8-asa, Franz Wagner (Orlando Magic) is, de rajtuk kívül is találunk európai szinten igen magasan jegyzett játékosokat – például a CSZKA Moszkvát az orosz–ukrán háború kitörésekor elhagyó Johannes Voigtmannt. A szlovénok is bombaerős együttest vonultatnak fel, legnagyobb sztárjuk, Luka Doncic (Dallas Mavericks) mellett ott van a csapatban a 2017-es Eb legértékesebb játékosa, a válogatottból azután a torna után visszavonult, de az idén nyáron visszatérő Goran Dragic (Chicago Bulls), valamint olyan nagy nevek is, mint Jaka Blazic, Zoran Dragic vagy Klemen Prepelic. 

A magyar válogatott legértékesebb kosarasa lesz, a Real Madrid sztárja is megkezdi augusztus 1-én a kecskeméti felkészülést, és öt év után ismét játszhat a válogatottban.

Borítókép: Hanga Ádám, a Real Madrid sztárja most ott lehet a magyar válogatottban (Fotó: MTI/EPA/Andrej Cukic)

 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.