A magyar válogatott megdolgoztatta a horvátot a papírforma eredményért

A magyar férfikosárlabda-válogatott Opatijában játszotta utolsó felkészülési mérkőzését a közelgő világbajnoki selejtezők és az Európa-bajnokság előtt. Az ellenfél az NBA- és Euroliga-játékosokat felvonultató Horvátország volt, amely a papírformának megfelelően 84-64-re győzött. A magyar együttes nagyon sokáig tartotta vele a lépést, a második félidőben viszont már kijött a tudás- és fizikai különbség, ugyanakkor a hazai csapatnak meg kellett dolgoznia a győzelemért.

Pajor-Gyulai László (Opatija)
2022. 08. 18. 20:40
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Túlzás lenne azt állítani, hogy Opatijában minden a meccsről szólt volna. A Monarchia-kori boldog békeidőket idéző festői Abbázia – mert mi, magyarok inkább ezen a néven ismerjük – a megszokott életét éli a fürdőzőkkel, a dugig teli kávézóival, éttermeivel, és kicsit sem zavarta meg, hogy a világbajnoki selejtezők és az Európa-bajnokság előtt felkészülési meccset játszik egymással a horvát és a magyar férfikosárlabda-válogatott.

Ez persze nem azt jelenti, hogy mindenki közömbös lenne, a járókelők alaposan megbámulták a Hotel Imperial előtt mezben várakozó játékosokat, akadt olyan helybeli, aki fel is ismerte Hanga Ádámot, a Real Madrid magyar sztárját, de a többség, amelyet nyaranta külföldiek alkotnak, legfeljebb érdekességként figyelte a buszra szállást, és megállás nélkül sétált tovább.

 

 

A kis helyi csarnokhoz tartozó étteremben a szerdai edzés alatt, amikor mi, magyar újságírók betértünk egy bambira, a pincér első kérdése az volt, játszik-e Hanga, az igen válasz után a második, hogy játszik-e Keller, majd nem fogadott el borravalót, mondván, legyen ez majd a másnapi vereségért a fájdalomdíj…

– Én nagyon várom ezt a meccset – mondta a a találkozó délutánján a liftben Perl Zotán, a válogatott egyik alapembere. – Kétszer megvertük a grúzokat, egyszer a szlovákokat a felkészülés során, de most egy egészen más szint következik, kíváncsi vagyok, mire leszünk itt képesek.

Kétségtelen: bár a horvátok jelenleg „csak” a 21. helyen állnak a világranglistán az utóbbi évek néhány botlása miatt, több igazi világklasszist is fel tudnak vonultatni. Talán elég csak azokat említeni, akik az NBA-ben szerepelnek: 

az Atlanta Hawksban játszó Bogdan Bogdanovics 211, a Phoenix Suns kosarasa, Dario Sarics 209, a Los Angeles Clippers centere, Ivica Zubac 216 centire nőtt. Ezzel szemben nekünk egyetlen ászunk van, a már említett ő minőségben felér a házigazdák sztárjaival.

 Ugyanakkor muszáj ilyen ellenfelet is választani, hiszen az augusztus végi litvánok és csehek elleni világbajnoki selejtezőkön, majd a szeptember 1-jén kezdődő Európa-bajnokságon csak ilyen kaliberű csapatokkal találkozik majd a magyar válogatott, amelyből most – még? – hiányzik a honosított amerikai center, Mikael Hopkins.

 

 

Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány tizenöt játékost hozott el Opatijába, és úgy döntött, közülük Somogyi Ádám, Pongó Marcell és Lukács Norbert nem kerül be a mérkőzés keretébe. Tömegek nem jöttek el, mintegy hatszáz néző ült a lelátón, amikor a horvátok megszerezték az első pontjaikat. Ez nem zavarta meg a magyar együttest, amely higgadtan kosárlabdázott, Benke Szilárd, Hanga Ádám és Vojvoda Dávid is betalált a hárompontos vonal mögül, és a hazai kapitány 13-6-os magyar vezetésnél időt kényszerült kérni. Kimondottan jól és fegyelmezetten játszott a magyar csapat, remekül is védekezett, és 24-17-re megnyerte az első negyedet.

 

Fotó: MKOSZ

A folytatásban a házigazdák minden akciót a 216 centis Ivica Zubacra játszottak ki, és ellene roppant nehéz volt védekezni. Kevés pont esett, Perl Zoltán kosaraival sikerült tartani az előnyt, majd egy-két eladott labda miatt a horvátok a 17. percben kiegyenlítettek, majd egy triplával a vezetést is átvették. Ritkán sikerült tiszta dobóhelyzeteket kidogozni, de igaz volt ez az ellenfélre is, és így mindössze 37-35-ös hazai vezetést mutatott az eredményjelző tábla. A fordulás után viszont a belelendült Bogdan Bogdanovic – ő a Utah Jazz sztárja – vezérletével szép lassan elhúzott a fizikai fölényét egyre jobban érvényesítő horvát válogatott, amely a faultok megítélésénél élvezte a hazai játékvezetők segítségét is. Egy ideig tíz pont körül állandósult az ellenfél előnye, majd nyílni kezdett az olló, és végül 84-64-nél állt meg. Az utolsó negyedre felőrölte a magyar játékosokat a nagy fizikai küzdelem, addig jól állták a sarat, miután elfáradtak, Horvátország akkor tette ilyen különbségűvé a győzelmet, ami egy ilyen szintet képviselő ellenféllel szemben papírforma, és nincs mit szégyellni rajta. 

Ivkovics Sztojan magyar szövetségi kapitány: – Kemény meccset játszottunk, erre volt szükségünk. A második félidő nagy rézében Hanga Ádámot pihentettem, jól szolgálta a céljainkat ez a találkozó.

Felkészülési mérkőzés: Horvátország–Magyarország 84-64 (17-24, 20-11, 22-10, 25-19)

Borítókép: A palánk alatt nagyon nehéz dolga volt a magyar válogatottnak (Fotó: MKOSZ)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.