Családi tragédia miatt nincs a válogatottal a honosított center

Nagy a hiány centerposzton a magyar férfi-kosárlabdaválogatottban, a szövetség ezért honosította februárban az amerikai Mikael Hopkinst. A játékos meg is jelent az Európa-bajnokságra készülő csapat edzőtáborában, ám édesapját súlyos baleset érte, emiatt hazautazott, és csak a hét végén derül ki, hogy visszajön-e.

2022. 08. 17. 11:28
HOPKINS MIKAEL
20220701 Budapest Magyarország-Portugália férfi kosárlabda válogatott mérkőzés Fotó: Mirkó István (MI) Magyar Nemzet képen: Joao Guerreiro (12) HOPKINS MIKAEL (1) Miguel Queiroz (11) Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintha átok ülne az Európa-bajnokság előtt a honosított játékosokon. Öt éve a magyar szövetség segítségével az amerikai DeAndre Kane 2017. június elején letehette az állampolgári esküt, elmondta, milyen nagy megtiszteltetés, hogy a számára teljesen ismeretlen hazánkat képviselheti az kontinenstornán, majd elutazott, és azóta sem látta senki sem a környéken. Hónapokig ment a találgatás, mikor érkezik, ha érkezik egyáltalán, aztán elkezdődött az Európa-bajnokság, a magyar válogatott nélküle is jól szerepelt.

Ezúttal elsősorban a center poszton szorul erősítésre a válogatott, ezért esett a választás az ugyancsak amerikai Mikael Hopkinsra. Ő a februári honosítása előtt egyszer már megfordult Magyarországon, a bolgár Balkan Botevgrad kosarasaként játszott kupameccset az Alba Fehérvár ellen, jelenleg az színvonalas olasz élvonalban keresi a kenyerét. A tavaszi négy válogatott meccsen jól illeszkedett be, és magától értetődött, hogy ott lesz a szeptember 1-jén kezdődő Európa-bajnokságon, valamint előtte az augusztus végi két világbajnoki selejtezőn a litvánok és a csehek ellen.

 

 

A magyar keret tagjai augusztus 1-jén kezdték meg a felkészülést Kecskeméten, Mikael Hopkins egy hét csúszással érkezett, de ez így is volt megbeszélve. Egy hete a szlovák ellen azonban nem játszott, és kedden nem utazott el Opatijába sem, ahol csütörtökön az este a csapat az utolsó edzőmeccsét játssza a világklasszisokkal teletűzdelt horvátok ellen. Az ok rendkívül szomorú: a játékos édesapja autóbaleset szenvedett az Egyesült Államokban, amelynek volt halottja is, neki a nyakánál eltörött a csigolyája, és az orvosok kómában tartják. Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány úgy döntött, hazaengedi a 29 éves centert, akinek a feje most amúgy sem a kosárlabdán jár, és folyamatosan kapcsolatban áll a játékos menedzserével, mert nem tudni, Mikael Hopkins a megbeszéltek szerint a hét végén vissza tud-e érni a már Szombathelyre átköltöztetett edzőtáborba.

 

2022 NBA Playoffs - Miami Heat v Atlanta Hawks
Fotó: AFP/Getty Images/NBAE/Scott Cunningham

Ha nem, akkor az roppant érzékeny veszteség lenne, ugyanis Keller Ákos és Golomán György mellett legfeljebb a horvát túrára is az utolsó pillanatban riasztott Kemal Karahodzicsra számíthatna a szövetségi kapitány centerként, ám ő 33 évesen nem ideális megoldás – a magyar férfi kosárlabda egyik szomorú ténye, hogy rajtuk kívül nincsen más erre fontos posztra. A horvátoknál az NBA-ben, az Atlanta Hawksban játszó Bogdan Bogdanovics 211, a Phoenix Suns kosarasa, Dario Sarics 209, a Los Angeles Clippers centere 216 centire nőtt meg, a világ legjobbjai közé tartoznak, erejük teljében játszanak, fizikálisan és technikailag is roppant képzettek, azaz várhatóan nem a magyarok lesznek az urak a palánkok alatt, ami ebben a sportágban sorsdöntő lehet.

És így lesz ez a horvátoknál többre taksált litvánok ellen – előbbiek a 21., utóbbiak a 8., a magyar válogatott a 43. helyen áll a világranglistán –, majd Kölnben az Európa-bajnokságon is, ahol csak klasszisok ellen lép pályára a csapat. Mindenesetre ma este 19 órakor Opatijában megláthatjuk: mire képes ma a válogatott a világ elitjébe sorolt együttes ellen.

Borítókép: Mikael Hopkins jól illeszkedett be a tavasszal a magyar válogatottba (Fotó: Mirkó István)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.