Teher nélkül futott, meg is látszott a mérlegen

Kozák Lucát Münchenben végre sem sérülés, sem gát nem állította meg: a felszabadult versenyzés Európa-bajnoki ezüstérmet és magyar csúcsjavítást ért.

Koczó Dávid (München)
2022. 08. 22. 8:11
KOZÁK Luca
München, 2022. augusztus 21. Kozák Luca a nõi 100 méteres gátfutás elõdöntõjében a müncheni multisport Európa-bajnokságon 2022. augusztus 18-án. A magyar versenyzõ futammásodikként, 12.69 másodperces országos csúccsal jutott be a fináléba. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2019-es Glasgow-i fedett pályás Európa-bajnokság óta vártuk, hogy mikor jön ki a lépés. Kozák Luca akkor az elődöntőben 7,97 másodperces országos csúcsot futott 60 méteres gátfutásban, és a legjobb idővel került a fináléba. Azt mégis nélküle rendezték, mert az előfutam végén, a célba érkezés után megsérült.

– 2015-ben junior Eb-2., 2017-ben U23-as Eb-3. voltam, utána viszont úgy tűnt, soha nem billen úgy a mérleg, hogy nekem legyen jó. Ott volt a glasgow-i sérülés, aztán Tokióban elestem az olimpián. Korábban mindig ott volt a fejemben, hogy mikor jön már végre össze valami – mondta Kozák, aki idén két világbajnokságról is lemaradt: Belgrádba, a fedett vb-re elutazott, de a helyszínen megsérült, a eugene-i szabadtéri vb-re pedig nem nevezte az Eb-t fontosabbnak tartó hazai szövetség.

Vasárnap, Münchenben viszont semmi nem romlott el: a huszonhat éves sportolónak immár a felnőttek között is van Európa-bajnoki ezüstérme.

– Idén ezt a versenyt élveztem a legjobban. Nem izgultam, nem volt rajtam teher. Tudtam, hogy jó leszek, hogy akár meg is nyerhetem a versenyt, és úgy látszik, ez kellett ahhoz, hogy tényleg jól fussak.

Kozák az elődöntőben egy századmásodperccel megjavította saját országos csúcsát, majd a fináléban, a kicsit rosszabb rajtja ellenére megismételte a 12,69-es időt.

– Úgy látszik, egy századonként megyek lefelé, volt 12,71, aztán 70, most 69. Valamiért három szám volt a fejemben: 69, 65, 59. Ebből az első összejött, és szerintem a 65 is bennem lett volna Münchenben. Az elődöntőt kicsit jobb futásnak éreztem, a döntőben kicsit elvitt a verseny. De egyébként is általában a táv második felében szoktam jól jönni, ez most is így volt.

szeme előtt tehát ott lebeg az országos csúcs további faragása, akár még az idén elérné az újabb rekordot. Abban pedig biztosak lehetünk, hogy ez az Eb-ezüst újabb lendületet ad gátfutónknak a jövő évi, budapesti világbajnokság előtt.

Borítókép: Kozák Luca (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.