Kozák Luca új magyar csúcsot futott, Eb-ezüstérmes!

A multisport Európa-bajnokság zárónapján 100 méteres gátfutásban Kozák Luca ezüstérmet szerzett, és tovább javította országos csúcsát.

Koczó Dávid (München)
2022. 08. 21. 20:49
European Championships Munich 2022 Kozák Luca
epa10132320 Pia Skrzyszowska of Poland (L) and Luca Kozak of Hungary (R) in action during Women's 100m Hurdles Semifinal at the Athletics events at the European Championships Munich 2022, Munich, Germany, 21 August 2022. The championships will feature nine Olympic sports, Athletics, Beach Volleyball, Canoe Sprint, Cycling, Artistic Gymnastics, Rowing, Sport Climbing, Table Tennis and Triathlon. EPA/RONALD WITTEK Fotó: EPA/RONALD WITTEK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A müncheni multisport Európa-bajnokság vasárnap este az Olimpiai Stadionban, az atlétikai Eb záróprogramjával fejeződött be. Egyetlen magyar versenyzőnek szoríthattunk, őt viszont kétszer is láthattuk az este során.

Kozák Lucának erős ranglista-pozíciója alapján a 100 méteres gátfutás szombati előfutamaiban még nem kellett rajthoz állnia, kiemeltként a vasárnapi elődöntőben kezdhette meg szereplését.

A magyar versenyző a második futamban kapott helyet, és az elmúlt napokban nem látott tiszta, kellemes időben egy századot lefaragott saját magyar csúcsából.

A 12,69 másodperces futás a második helyet jelentette Kozák számára a lengyel Pia Skrzyszowska (12,66) mögött, akivel össze is ölelkeztek, hiszen kéz a kézben jutottak be a másfél órával későbbre kiírt fináléba.

Összességében a harmadik legjobb időt futotta az elődöntőben a magyar sportoló, lengyel riválisa mellett még a brit Cindy Sember (12,62) volt jobb nála.

A döntőben Kozák nem kapta el olyan jól a rajtot, mint Skrzyszowska és a holland Nadine Visser a két oldalán, de utána szépen jött felfelé, és másodszor is megfutotta a friss országos csúcsát. Skrzyszowskát nem tudta megelőzni, de ez a 12,69 azt jelentette, hogy

Európa-bajnoki ezüstérmes!

– Örültem, hogy mindkét futamban Skrzyszowska mellé kaptam besorolást, nagyon jó ritmust fut, így az volt a cél, hogy ne maradjak le tőle. Ez többé-kevésbé sikerült – beszélt versenyzéséről a friss Eb-2. Kozák Luca.

A zárónapon Skrzyszowska mellett aranyérmet nyert a spanyol Mariano García (férfi 800 m) és az 5000 méteren szerzett bronzérme után az olasz Yemaneberhan Crippa (férfi 10 000 m) is. Az ukrán Jaroszlava Mahucsih nyerte a női magasugrást, míg a hazaiak nagy örömére a német Julian Weber a férfiak gerelyhajító versenyét.

Az Eb a 4x100-as váltókkal zárult, a férfiak futamát új versenycsúccsal nyerte a brit csapat, a női versenyben pedig Németország nyert.

Borítókép: Kozák Luca tovább javított a magyar csúcson Münchenben (Fotó: EPA/Ronald Wittek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.