A vajdasági tinilány túllépett a stresszen, Eb-érmes lett

A tizennyolc éves Világos Adriana két junior világbajnoki cím után első felnőtt világversenyén, a müncheni Európa-bajnokságon ezüstérmes lett gerelyhajításban.

Koczó Dávid (München)
2022. 08. 21. 7:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem sokon múlt, hogy két magyar lány állhasson a női gerelyhajítás dobogójára a Münchenben zajló multisport Európa-bajnokságon. Az ötödik sorozat után Szilágyi Réka a második, a vajdasági, szerb színekben versenyző Világos Adriana a harmadik helyen állt. Pedig a kétszeres junior világbajnok Világos már szinte lemondott a versenyről.

– Meglátszott, hogy ez az első felnőtt világversenyem, nem kezeltem jól a stresszet az elején – idézte fel a döntő után lapunknak a vajdasági lány. – Az első két dobásom szörnyen sikerült, technikailag is borzasztó volt. Azt hittem, hogy ki fogok esni, aztán a harmadik kísérlet előtt kimentem az edzőmhöz és a csapatvezetőhöz, ők segítettek, hogy fejben összeszedjem magam.

Világosnak talán az is jót tett, hogy a futóprogramnak köszönhetően kicsit várnia kellett, így több idő volt erre a beszélgetésre, s harmadikra már 59 méter fölé hajította a gerelyt.

Amikor pedig a többiek már mind fáradni látszottak, illetve az eső is nehezítette az atléták dolgát, ő akkor jött bele igazán: az ötödik sorozat után már dobogós helyen állt.

– Miután bekerültem a nyolc közé, kicsit megnyugodtam, és elkezdtem élvezni a versenyt, amit addig túlstresszeltem. Amikor megelőztem a világcsúcstartót… (ebbe a kifejezésbe kissé beleborzongott Világos, mielőtt folytatni tudta), akkor is gondoltam, hogy tapasztalt versenyző, biztos tud még javítani hatodikra.

Világosnak igaza volt, Barbora Spotáková negyvenegy évesen is igazolta klasszisát, a hatodik sorozatban megelőzte Szilágyiékat. A junior világbajnoknak azonban erre is volt válasza, 62,01 méteres dobásával megszerezte az ezüstérmet.

– Egyáltalán nem gondoltam volna, hogy dobogóra állhatok itt. Az egész verseny alatt küszködtem a technikámmal, nem tudtam megfelelő erőt adni a dobásokba, de nagyon örülök, hogy utolsó nekifutásra kijött, szinte fel sem fogom, hogy sikerült érmet nyerni a felnőtt mezőnyben – mondta Világos, aki ugyan valamelyest így is elmaradt az idei junior vb-n elért egyéni legjobbjától (63,52), de azzal is ugyanúgy ezüstérmes lett volna.

Az európai szövetség a döntőt a generációk csatájára húzta fel: a kétszeres olimpiai bajnok, világcsúcstartó Spotáková végül kikapott a kétszeres junior világbajnok Világostól, akinél alig egy évvel idősebb a győztes görög Elina Cengko. A dobogón tehát két tinédzser és egy negyven év feletti sportoló állt.

– Nagyon nagy megtiszteltetés volt Spotáková ellen versenyezni, akit annyiszor néztem a tévében – hangsúlyozta lapunknak Világos Adriana, akin még érződött az megilletődöttség az Európa-bajnokságot övező körítésben. Az interjúkra kijelölt zónába az egyik önkéntes hozta utána a táskáját, amelyet elhagyott valahol. Remélhetőleg az érmére vigyáz majd, nem úgy, mint a férfi súlylökő verseny győztese, Filip Mihaljevic.

Merthogy az az ezüstérem bizonyítja, hogy minden megilletődöttsége ellenére Világos Adriana a versenyen mégis kihozta magából a maximumot. Felnőtt világbajnokságon pedig jövőre, Budapesten debütálhat a vajdasági lány.

Borítókép: Világos Adriana (Fotó: Twitter/European Athletics)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.