Kopasz Bálint ismét bizonyította: ő a kajakkirály!

Kopasz Bálint ezúttal a müncheni Európa-bajnokságon aratott magabiztos győzelmet a kajak-kenu királyszámában, K–1 1000 méteren. A Bragato Giada, Nagy Bianka kenukettős ezüstérmes lett 500 méteren.

Koczó Dávid (München)
2022. 08. 20. 13:07
KOPASZ Bálint
Multisport Eb - Kopasz Bálint aranyérmes kajak egyes 1000 méteren Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem javult az időjárás Münchenben: tizennyolc fok és eső várta az érmekre vágyó kajak-kenusokat. A szombat kora délutáni programban öt olimpiai szám fináléja, majd három 200 méteres döntő szerepelt, az eső fokozatosan hagyott alább, majd állt el.

A döntők során a férfi C–1 1000 m kezdte, Adolf Balázs a világbajnoksággal ellentétben ezúttal ott volna a szám fináléjában, a nyolcadik helyen ért célba.

A K–1 1000 métertől sokkal jobb eredményt remélhettünk, hiszen Kopasz Bálint a szám olimpiai, világ- és Európa-bajnoki címvédőjeként állhatott rajthoz.

És ugyanígy szállhatott ki a kajakból: bár a táv első felében a portugál Fernando Pimenta vezetett, Kopasz a második ötszáz méteren ellentmondást nem tűrő módon hagyta maga mögött a riválist, és végül magabiztosan, több mint egy hajóhossz előnnyel nyerte meg a versenyt.

– Szélcsend volt, ezért visszafogottabban kezdtem, mint a világbajnokságon, és végig tartottam magam a taktikához. Fejben erős maradtam, amikor Pimenta előttem haladt. Az elmúlt években már sokat versenyeztem már ellene, és tudtam, hogy amikor utolérem, azzal megtöröm. Ez a pálya tökéletes volt – mondta a boldog aki a Magyar Olimpiai Bizottság elnökétől, Gyulay Zsolttól vehette át az aranyérmet.

A nap első női döntőjében, K–2 500 méteren Fojt Sára és Pupp Noémi a negyedik helyen ért célba, és ugyanez a pozíció jutott a férfi kajaknégyesnek is, utóbbi hajónak bosszantóan közel volt a dobogó: az ezüstrémes szlovákoktól tizenkettő, a bronzérmes franciáktól kilenc századmásodperccel kapott ki a Kuli István, Csizmadia Kolos, Balogh Gergely és Nádas Bence alkotta egység.

NÁDAS Bence; BALOGH Gergely; KULI István; CSIZMADIA Kolos
Nagyon szoros versenyt vívtak a kajaknégyesek (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

– Amikor megtudtam, hogy lemaradtunk az éremről, két-három másodpercig szomorú voltam, de ha visszatekintünk a szezonra, akkor ez jó eredmény, úgyhogy boldogok vagyunk – fogalmazott Kuli István. Valóban, az Eb-eredmények azt mutatják, hogy Varga Ádám és Balogh Gergely cseréje mind K-1, mind K-4 500 méteren előrelépést jelentett. 

Női C-2 500 méteren és Nagy Bianka a vb-bronz után Münchenben Eb-ezüstérmet nyert, az európai egységek közül ugyanúgy csak az ukrán hajó előzte meg őket.

– Nagy teher számomra, hogy olimpiai számban indulunk, szerettünk volna jól bemutatkozni a felnőtt mezőnyben, úgyhogy nagyon örülünk az idei eredményeknek – mondta őszintén Bragato.

BRAGATO Giada; NAGY Bianka
Vb-bronz után Eb-ezüst (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A szombati három 200 méteres döntőben nem jutott érem a magyar válogatottnak: Lucz Anna (K-1) negyedik, Korisánszky Dávid (C-1) ötödik, Balaska Márk és Csizmadia Kolos (K-2) hetedik helyen zárt.

Borítókép: Kopasz Bálint Münchenben is nyert (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.