Az utolsó pillanatban úszott el a magyar bravúrérem

Szilágyi Réka az Európa-bajnoki döntőben jutott idén először hatvan méter fölé, ezzel a negyedik helyen végzett női gerelyhajításban. A szerb színekben versenyző junior világbajnok, Világos Adriana második lett.

Koczó Dávid (München)
2022. 08. 20. 21:42
SZILÁGYI Réka
München, 2022. augusztus 18. Szilágyi Réka a nõi gerelyhajítás selejtezõjében a müncheni multisport Európa-bajnokságon 2022. augusztus 18-án. MTI/AP/Matthias Schrader Fotó: Matthias Schrader
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szombati esti atlétikai programból magyar szempontból a női gerelyhajítás döntője ígérkezett a legizgalmasabbnak, miután Szilágyi Réka nagyon szoros selejtezőben bejutott a fináléba.

A huszonhat éves magyar atléta először szerepelhetett felnőttvilágverseny döntőjében, és az első dobása még nem is volt az igazi.

A második annál inkább! Szilágyi idén először túldobta a hatvan métert, és a 60,57-es kísérlettel a második helyre jött fel.

Ott volt a döntőben a szám negyvenegy éves legendája, a cseh világcsúcstartó Barbora Spotáková is, de ő csak a harmadik pozícióban állt (60,31), Szilágyi mögött.

A következő három sorozatban a magyar versenyző nem került közel a legjobb dobásához, Spotákovát viszont az ötödik sorozatban megelőzte a szerb színekben versenyző junior világbajnok, Világos Adriana (60,32).

Az nyilvánvalónak látszott, hogy a tizenkilenc éves görög Elina Cengkót (65,81) nem tudják megszorítani a többiek. A hatodik sorozatban azonban Spotáková (60,68), majd a tizennyolc éves Világos (62,01) is javított, így Szilágyi végül lemaradt a bravúrdobogóról.

Arról a dobogóról, amelyen Cengko és Világos összesített életkora is kevesebb, mint a bronzérmes Spotákováé.

– Nagyon örülök, hogy a legfontosabb versenyen megdobtam az idei legjobb eredményemet, bár úgy éreztem, hogy akár még ennél nagyobb dobás is összejöhet. Jelen pillanatban még nem tudatosodott bennem, hogy negyedik lettem Európa-bajnokságon, aminek örülök. Elégedett vagyok, de azért kicsit csalódott is, hogy nem lett meg az érem – fogalmazott a finálé után Szilágyi Réka.

Atlétikai Eb, női gerelyhajítás, München

1. Elina Cengko (görög) 65,81 méter
2. Világos Adriana (szerb) 62,01
3. Barbora Spotáková (cseh) 60,68
4. Szilágyi Réka (magyar) 60,57

Triplázott az Eb sztárja

Két egyéni aranyérme után a holland 4x400-as váltót is győzelemre vezette Femke Bol, pedig befutóemberként csak a harmadik helyen kapta meg a botot. A férfiak hasonló versenyszámában Nagy-Britannia győzött. A svéd rúdugró, Armand Duplantis az esős időben világrekorddal nem próbálkozott, megelégedett a 6,06 méteres versenycsúccsal és a rontott ugrás nélkül megszerzett aranyéremmel. A női 800 métert Keely Hodgkinson (brit), a női 3000 méteres akadályfutást Luiza Gega (albán) nyerte. Délelőtt rendezték a 20 km-es gyaloglóversenyeket: a férfiak között Álvaro Martín (spanyol) nyert, a női mezőnyben a 35 km után duplázott a görög Antigoni Ntriszmpioti. Női 20 km-en volt magyar induló is, Oláh Barbara a 16. helyen ért célba.

 Borítókép: Szilágyi Réka nagyszerűen versenyzett (Fotó: MTI/AP/Matthias Schrader)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.