időjárás 2°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

Alonso pénzzel próbálta megvásárolni a szerelők „szeretetét”

Magyar Nemzet
2022.09.19. 16:01 2022.09.19. 16:15
Alonso pénzzel próbálta megvásárolni a szerelők „szeretetét”

A Formula–1-es McLaren-istálló egyik szereplője egy régen elfeledett történetet porolt le 2007-ből, Fernando Alonso és Lewis Hamilton rivalizálásának évéből, ami előbbire nem vet túl jó fényt.

A Belga Nagydíjat követően volt egy kisebb összezördülésük, de ezenkívül az elmúlt közel másfél évtizedben a legnagyobb tisztelettel beszélt egymásról a Formula–1 két veterán pilótája, Lewis Hamilton (Mercedes) és Fernando Alonso (Alpine). Ám ez nem mindig volt így. 2007-ben mindkét versenyző a McLaren Mercedes alkalmazásában állt, de ahelyett, hogy csapattársakként segítették volna egymást, ahol tehették, inkább próbálták keresztülhúzni a másik számításait. A Magyar Nagydíj időmérő edzésén például mindketten megszegték a csapaton belül lefektetett szabályokat, amelynek káosz és folyamatos ordítozás lett a vége, még Ron Dennis csapatfőnöknek is közbe kellett avatkoznia. A részletekről ITT olvashatnak.

A helyzet egyre inkább elfajult, aminek az egyik oka az volt, hogy az istállóhoz kétszeres világbajnokként érkezett Alonso nehezen viselte az újonc Hamilton szárnyalását. A zöldfülű brit mellett az első számú pilóta szerepe sem lett egyértelműen az övé, sőt Hamilton az idény egyes szakaszaiban a pontversenyt is vezette, egyre inkább ő került a figyelem középpontjába.

 

Alonso ezért a piszkos eszközöket sem vetette meg, hogy megnyerje magának a csapat tagjait. Erről a McLaren egykori szerelője, Marc Priestley vallott a PitStop elnevezésű podcastben.

– Fernando taktikájának a része volt, hogy próbálta a saját oldalára édesgetni a csapat összes tagját. 2007-ben, amikor mindketten nálunk versenyeztek, 

Fernando megjelent az egyik verseny helyszínén, és a menedzsere vagy a személyi edzője barna, pénzzel teli borítékokat kezdett osztogatni mindenkinek, aki nem Lewis autóján dolgozott. Emlékszem, ahogy kinyitottam a borítékot, nagyjából ezerötszáz euró volt benne. Furfangos volt. Először megkaptuk a megjelölés nélküli borítékot, amire egy köszönömmel válaszoltunk, illetve kérdeztük, hogy mi van benne. De az edző csak továbbment, mi pedig kinyitottuk, és tele volt pénzzel. Csak néztünk egymásra, és kérdezgettük, hogy ki mennyit kapott. Aztán a csapaton belül a híre ment ennek, és kiderült, hogy csak Lewis szerelői nem kaptak. Hirtelen mindenkinek leesett, hogy mi történt: Fernando így akart támogatást szerezni magának, hogy kettejük szoros csatájában mellé álljunk – fedte fel Priestley.

A szerelők azonban nem örülhettek sokáig a meglepetésnek, ugyanis a McLaren vezetői is tudomást szereztek a történekről, és ezután lépéseket is tettek.

– Egyrészt okos húzás volt ez a részéről, de természetesen a csapatnál is értesültek róla, hogy mi történt, és felszólítottak minket, adományozzuk el az összeget. Ebben nem találtunk kivetnivalót, de ez az egész ráébresztett minket arra, hogy két különböző taktikával találjuk magunkat szemben. Lewis más dolgokat csinált, ő inkább a médiát használva játszadozott. Mindketten csináltak jó és rossz dolgokat is, de senki sem tökéletes. Ők meglehetősen különböző stratégiáikat használva próbáltak a legjobbak lenni, és értek el remek eredményeket.

A két pilóta rivalizálásának végül mindketten és a csapat is kárvallottja lett, mivel az utolsó futam előtt még Hamilton vezette a pontversenyt Alonso előtt, végül egy nevető harmadik, Kimi Räikkönen (Ferrari) lett a világbajnok, egy ponttal megelőzve a McLaren egymással kakaskodó versenyzőit. A spanyolnak ezek után már nem volt maradása a brit istállónál, és továbbállt a Renault-hoz. Hamilton maradt, és a következő idényben a finn Heikki Kovalainen mellett már sikerült beteljesítenie az álmát, ő lett 2008 legjobbja.

 

Borítókép: Lewis Hamilton (balra) és Fernando Alonso a 2007-es Amerikai Nagydíjon (Fotó: AFP/Jeff Haynes)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.