Daganat miatt műtötték az Eb-érmes magyar úszónőt az olimpia után

Kétszeres Európa-bajnoki bronzérmes úszónk, Burián Katalin a saját példáján keresztül hívja fel a figyelmet a rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálatokra. Mint kiderült, tavaly a tokiói olimpiai után egy daganat miatt meg kellett műteni, ami más megvilágításba helyezi az ebben az időszakban elért eredményeit is.

Magyar Nemzet
2022. 09. 06. 11:25
BURIÁN Katalin
Vizes vb 2022 – Úszás Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Burián Katalin a tavaly megrendezett tokiói olimpián fő számában, 200 méteres hátúszásban nem jutott be a döntőbe, az elődöntőben a tizedik helyen kiesett, ami kisebb csalódást okozott, hiszen a szám kétszeres Eb-bronzérmeséről van szó, aki egy-két hónappal korábban még a Duna Arénában rendezett Eb-n harmadik lett.

Most azonban kiderült, hogy mindössze két hónappal a tokiói olimpia előtt miómát fedeztek fel Burián testében, így komoly szorongásokkal utazott el Japánba, hiszen a szükségszerű műtétet a játékok utánra időzítették. A 27 éves úszónő az Instagram-oldalán számolt be az egy évvel ezelőtti beavatkozásról:

„A mióma nekem nagyon kevés idő alatt nőtt meg nagyon nagyra, ami ritka, ezért muszáj volt kivenni. Hetekig szorongtam a műtét miatt, mert az orvosaim azt mondták, hogy rossz helyen van, nehéz hozzáférni, és lehet, hogy a hagyományos laparoszkópia helyett fel kell vágni az egész hasamat. De attól jobban tartottam, hogy egy esetleges komplikáció miatt nem lehet majd gyerekem. Szerencsére a legjobb kezekben voltam. A Semmelweis Egyetem Nőgyógyászati Klinikáján műtöttek, és minden rendben volt. A műtét után kiderült, hogy szerencsére jóindulatú daganat volt, és nem kellett vágni sem. Kiderült, hogy a szövet fele el volt halva, ami súlyos, maradandó károkat okozhatott volna, ha nem műtenek meg időben. Szerencsére azóta minden rendben van, hála a kiváló orvosaimnak!”

Burián ezután nehéz rehabilitáció előtt állt, mint írta, két hónapjába telt, mire meg tudott csinálni tíz darab felülést, és mivel megsérült egy ideg, nyolc-kilenc hónapig nem érezte az egyik oldalát a bikinivonaltól a combja felső részéig, fél évig pedig fájlalta a hasát az edzéseken és a versenyeken.

Közben ráadásul a koronavírussal is megfertőződött, emlékezetes történet volt, hogy tavaly novemberben Kazanyban ragadt karanténban a rövid pályás Eb után, miután pozitív lett a Covid-tesztje. Burián idén nyáron a budapesti világbajnokságon döntőbe jutott 200 háton, ám a fináléban az utolsó, nyolcadik helyet szerezte meg, méghozzá a most berobbanó 16 éves tehetség, Molnár Dóra mögött.

„Sok kritikát is kaptam, hogy az utóbbi éveimhez képest az idei nem volt sikeres, én meg örülök, hogy ennyit ki tudtam belőle hozni, mert rengeteg munkám volt benne. Szomorúan hangzik, de nagyon hálás vagyok a sorsnak, hogy végig tudtam csinálni az olimpiát, és csak utána kellett ezen keresztülmennem. Nagyon fontos, hogy a korai diagnózis megállapításával megelőzhető a nagyobb baj!” – hangsúlyozta Burián.

Borítókép: Burián Katalin a budapesti vizes vb-n 2022-ben (Fotó: MTI/ Illyés Tibor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.