A Milák-generáció is lepipálva, magyar úszó a junior-vb legjobbja

Véget ért Limában a junior úszó-világbajnokság, amelyet Magyarország összesen tizennégy dobogós helyezéssel – közte hét arannyal – az éremtábla második helyén zárt Japán mögött, ami hazánk eddigi legjobb szereplése a viadalon. Öt aranyával Pádár Nikolett az egész mezőny legeredményesebb úszója lett, mögötte Molnár Dóra a második.

2022. 09. 05. 18:12
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hét arany, hét ezüst, második hely az éremtáblázaton. A Limában rendezett junior-vb méltó lezárása volt a magyar úszósport sűrű és eredményekben gazdag nyarának. A 14 fős magyar csapatból négyen (Ábrahám Lilla Minna, Pádár Nikolett, Molnár Dóra, Mészáros Dániel) két héttel az esemény kezdete előtt még a felnőtt Európa-bajnokságon vettek részt Rómában, s Limában mindannyian dobogóra álltak.

A 16 éves Molnár Dóra volt a nyár legnagyobb felfedezettje, hiszen júniusban a budapesti vb-n 200 méteres hátúszásban a szám Eb-bronzérmesét, Burián Katalint megelőzve hetedik lett, majd júliusban a bukaresti junior Eb legeredményesebb versenyzője volt négy elsőséggel és két második hellyel. A következő állomás Róma volt augusztus közepén, ahol az első felnőtt érmet is kipipálta, 200 háton bronzérmet szerzett, majd Limára is maradt ereje: 100 háton arany, 200-on ezüstérmes lett, plusz tagja volt a három aranyérmes gyorsváltónak is.

Ez utóbbiakban Pádár Nikolett volt a csapatok húzóembere, a 16 éves tehetségnek a felnőttmezőnyben egyelőre nem jött ki a lépés ezen a nyáron, de a juniorok között már-már legyőzhetetlen. A bukaresti korosztályos Eb-n 100 és 200 gyorson is győzött, s ezt a teljesítmény a világbajnokságon is megismételte, a gyorsváltókkal együtt (női 4×100, 4×200, vegyes 4×100) pedig összesen öt aranyérmet szerzett, amivel a teljes mezőny legjobbja lett Limában.

Pádár mögött egyébként a rangsor második helyén Molnár Dóra zárt (négy arany, egy ezüst). A gyors és vegyes számokban jeleskedő Ábrahám Minna pedig negyedik lett a három-három arany- és ezüstérmével, 200 gyorson például nagy csatában veszített Pádárral szemben, ebben a számban tehát kettős magyar siker született – mindössze négy század döntött köztük.

A nőknél Komoróczy Lora szerzett még egyéni érmet, aki hazánkban szokatlan számban, 50 háton győzött. A fúknál a római felnőtt Eb-n a dobogós gyorsváltóban is szerepet kapó Mészáros Dániel 200 gyorson és Gálicz László 1500 gyorson szerzett egyéni érmet, mindketten másodikok lettek. A 4×200-as fiú gyorsváltó szintúgy ezüstérmet ért el.

Magyarország még sosem zárt ilyen eredményesen egyetlen junior-vb-t sem, a mostani siker túltesz a mágikus, 2017-es indianapolisi napokon is, amely öt arany, nyolc ezüst és három bronzzal a Milák Kristóf-féle generáció tündöklése volt.

Az idei szereplés annak fényében különösen biztató, hogy a csapat a nyáron a bukaresti Eb-n az éremtábla élén végzett, és ezúttal is a legjobb európaiként zárt. Muszáj azonban kiegészítésképpen hozzátenni: a képet némileg árnyalja, hogy az eredetileg Kazanyba kiírt világbajnokság körüli korábbi bizonytalanságok miatt a nagy úszónemzetek közül az amerikai, kanadai és ausztrál válogatott nem utazott el Limába és a japán csapat sem volt teljes.

Ugyanakkor a mezőny így sem volt gyenge, elég csak megemlíteni, hogy David Popovici is részt vett a vb-n. Bizony, a román zseni azok után, hogy a budapesti felnőtt vb-n 100 és 200 gyorson is világbajnok lett, majd a római Eb-n a rövidebb távon új világrekordot állított fel, még Limába is elutazott. Végtére is 17 évesen a juniorok között a helye, de a világ jelenlegi legjobb gyorsúszójaként természetesen kimagaslott a mezőnyből. A csúcsformáját nyilván nem a junior-vb-re tartogatta ezen a nyáron, de nem rossz leírni, hogy Popovici-ot (három arany, egy ezüst) ezúttal három magyar grácia (Pádár, Molnár, Ábrahám) is megelőzte az egyéni éremtáblázaton. 

Borítókép: Ábrahám Minna és Pádár Nikolett a kettős magyar győzelem után Limában (Fotó: MÚSZ/Facebook)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.