A román Popovici sokkal több pénzt keresett Rómában, mint Milák

A múlt héten Rómában véget ért úszó Európa-bajnokság egyik legizgalmasabb összecsapása Milák Kristóf és David Popovici között történt gyorsúszásban. A 17 éves román zseni a világcsúcsának köszönhetően a mezőny egészét tekintve is kiemelkedő pénzdíjra tett szert.

Magyar Nemzet
2022. 08. 22. 10:56
MILÁK Kristóf
Vizes Eb – Úszás - Milák Kristóf aranyérmes 200 méter pillangón Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összesítették a medencés versenyszámok úszói által gyűjtött pénzdíjakat a római Eb-n, s ebből kiderült, hogy David Popovici tömte meg a zsebeit a legjobban, hiszen 19 ezer eurót (közel nyolcmillió forintot) keresett. A magyarok legjobbja, a negyedik helyen szerepel a férfiak és a nők összesített rangsorában.

Legnagyobb pénzdíjak a római Eb-n:
1. David Popovici (román) 19 000 euró
2. Marrit Steenbergen (holland) 8500
3. Thomas Ceccon (olasz) 8000
4. Milák Kristóf (magyar) 7125
5. Sarah Sjöström (svéd) 6250

Popovici két fő számában 100 és 200 gyorson aranyérmet szerzett, ezekért összesen 4000 eurót kapott. Igazán nagyot azzal dobott a román klasszis, hogy a rövidebb távon az elődöntőben Európa-csúcsot úszott plusz ötezer euróért, a döntőben pedig világrekord felállításával győzte le Milákot, ami újabb tízezer eurós extra bónuszt jelentett neki.

Milák összesen öt érmet szerzett Rómában, egyéniben győzött 100 és 200 pillangón, 100 gyorson második lett Popovici mögött, valamint a férfi gyorsváltókkal szerzett még egy aranyat és egy ezüstöt. Így adódott össze számára 7125 euró, azaz csaknem hárommillió forint.

A második legjobban kereső magyar – egyben a legjobb női versenyzőnk – Mihályvári-Farkas Viktória volt Rómában, aki az egyéniben 400 vegyesen szerzett arany- és 1500 gyorson elért ezüstérme után 3500 eurót (kb. másfél millió forintot) kapott, s ezzel holtversenyben a 17. helyen végzett a pénzdíjas listán.

Azt is kiszámolták, hogy az egyes nemzetek úszói összességében mennyit kerestek az Eb-n. Magyarország itt 28 ezer euróval a harmadik helyen zárt, ami eggyel rosszabb helyezés, mint az éremtáblázaton, hiszen ott a 15 dobogós helyezésével (öt arany, hét ezüst, három bronz) a házigazda olaszok mögött második lett a magyar medencés küldöttség.

Nemzetekként a legnagyobb pénzdíjak a római Eb-n:
1. Olaszország 62 000 euró
2. Nagy-Britannia 30 500
3. Magyarország 28 000
4. Franciaország 27 000
5. Hollandia 21 500

Érdekesség, hogy a hatodik helyen Románia következik 19 000 euróval, azaz szomszédainknál Popovici magányos farkas. Nálunk épp az Eb bizonyította, hogy Miláknak nem kell feltétlenül annak lennie.

Borítókép: Milák Kristóf ünnepel a római úszó Európa-bajnokságon (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.