Erling Haaland csak púp volt a Dortmund hátán?

Miközben Erling Haaland repülőrajtot vett a Manchester City színeiben, a Dortmund sportigazgatója szerint a német klubnak már csak teher volt a norvég csatár, ezért a lehető legjobbkor adták el a nyáron. Sebastian Kehl kijelentése azért is meghökkentő, mert Haaland 89 meccsen 86 gólt szerzett a Dortmundban.

2022. 09. 09. 15:30
Bayern Munich v Manchester City - Pre-Season Friendly Erling Haaland
GREEN BAY, WISCONSIN - JULY 23: Erling Haaland of Manchester City celebrates after scoring their team's first goal during the pre-season friendly match between Bayern Munich and Manchester City at Lambeau Field on July 23, 2022 in Green Bay, Wisconsin. Justin Casterline/Getty Images/AFP (Photo by Justin Casterline / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP) Fotó: Getty Images via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

jelen pillanatban talán a legjobb formának örvendő csatár a világon. Mindössze hat mérkőzésre volt szüksége ahhoz, hogy elérje a tízgólós határt a Premier League-ben. Ennél gyorsabban ez senkinek sem sikerült a liga 1992 óta íródó történetében, hasonlóra is csak egyvalaki volt képes: Micky Quinn.

Semmi baj, ha valaki nem tudja, kiről van szó, az angol csatár nemhogy Pelé 125 fős, topjátékosokat rangsoroló listáján nem szerepelt, de az ezres mezőnyben sem kapott volna helyet. Quinn már harmincéves volt, amikor 1992 novemberében a Coventry Cityhez került, és az első hat PL-meccsén tíz gólt vágott, de némi túlzással Angliában is ismertebb lett a későbbi médiaszereplései okán, mint labdarúgóként.

Haalandot ez a veszély nem fenyegeti, ha Pelé újra összeállítaná azt a listát, valószínűleg már 22 évesen helyet kapna rajta.

Haaland az első angol bajnokiján a West Ham ellen rögtön duplával nyitott, és már két mesterhármast is jegyez, egyet a Crystal Palace, egyet a Nottingham Forest kapujában helyezett el, a BL-ben pedig duplával kezdett a Sevilla ellen – összességében nyolc tétmeccsen már 12 gólt szerzett a Cityben.

Haaland Dortmundban sem fukarkodott a gólokkal, a Bundesligát 67 meccsen szerzett 62 találattal hagyta el a nyáron, ezért is meglepő, hogy a német klub sportigazgatója mit mondott róla.

– Mindig nagyra értékeltük Erlinget és a sikereket, amelyeket elért a klubunk mezében, de a végére egyértelműen teherré vált számunkra, mind az öltözőben, mind a klub életében – jelentette ki Sebastian Kehl a Sport Bildnek, amelyet a Daily Mail szemlézett. – Általánosságban minden csak róla szólt. Az eladás időzítése a lehető legjobb volt nekünk és a Citynek egyaránt. Az a tény, hogy az új idényben az első tíz gólunkat tíz különböző játékos szerezte, bizonyítja ezt. Haaland nélkül más labdarúgók nagyobb bizalmat élvezhetnek.

A Dortmundnak valóban már tíz gólszerzője van az idényben, Marco Reus háromszor talált be, és Raphaël Guerriero kétszer-kétszer, a többiek egyszer. Érdekesség, hogy a Bayern Münchennél hasonló helyzet állt elő , miután a nyáron onnan szintén távozott a legfőbb gólvágó, ami eddig nem volt negatív hatással a csapat eredményességére.

Haaland egyébként mindössze hatvanmillió euróért került a Manchester Cityhez a nyáron, noha a piaci értéke 150 millió. A Dortmundnak nem volt választása, hiszen két és fél éve eleve azért tudta elhozni Haalandot Salzburgból húszmillióért, mert viszonylag alacsony kivásárlási árat rögzített a szerződésében. A norvég számára a Dortmund mindvégig csak ugródeszka volt, és bár Kehl szerint a végére a csapat fejére nőtt, ez az üzlet minden érintettnek megérte.

Borítókép: Erling Haaland szárnyal a Manchester Cityben (Fotó: Getty Images/Justin Casterline)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.