Megjelent a Real kapusa, kolumbiai és belga tréfa

Hivatalosan is véget ért a hosszú böjt a sportági nagyhatalom számára: Remco Evenepoel révén Belgium 1978 óta először Grand Tour-győztes ünnepelhet. A Vuelta a Espana utolsó szakaszát meglepetésre a kolumbiai Juan Sebastián Molano nyerte.

Magyar Nemzet
2022. 09. 11. 21:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár egy szakasz még hátravolt, a Tour de France hagyományaihoz hasonlóan az idei Vuelta utolsó szakasza sem tartogatott már lehetőséget az összetettbeli változásra, Remco Evenepoelnak (Quick-Step Alpha Vinyl) csak célba kellett érnie a madridi befutón, hogy megőrizze a piros trikót.

Nos, ez semmiféle gondot nem okozott a huszonkét éves belga kerékpárosnak, aki első befejezett háromhetesét rögtön az élen zárta. Evenepoel tavaly a Girón debütált Grand Touron, de azt a viadalt bukás miatt fel kellett adnia.

A három Grand Tour-rendező – Olaszország, Franciaország, Spanyolország – mögött Belgium rendelkezik a legtöbb sikerrel a háromheteseken, az országban kevés sportág előzi meg a fontossági sorrendben a kerékpárt, a belgák mégis 1978 óta vártak erre a sikerre.

Akkor Johan De Muynck nyerte meg a Girót, azóta belga kerekes egészen a mostani Vueltáig nem végzett Grand Tour-összetett élén.

A madridi befutó helyszínén a Real kapusa, Thibaut Courtois is megjelent, hogy megünnepelje honfitársát, Evenepoel pedig igyekezett magasnak látszani a futballista mellett, kevés sikerrel.

Evenepoel végső győzelme valójában a tizenhatodik szakaszon dőlt el, amikor a legutóbbi három kiírás győztese, Primoz Roglic (Jumbo–Visma) bukott, így hiába faragott hátrányából a belgával szemben, a másnapi etapon már nem tudott rajthoz állni.

Hasonló drámát szerencsére nem hozott az utolsó befutó, nagy meglepetést viszont igen: Pascal Ackermann (UAE) felvezetőembere, Juan Sebastián Molano nem állt ki a német elől, hanem maga ment a szakaszsikerért, és le is hajrázta a zöld trikós Mads Pedersent (Trek–Segafredo).

Vuelta a Espana, 21. szakasz, Las Rozas–Madrid (96 km)

1. Juan Sebastián Molano (kolumbiai, UAE) 2:26:36 óra
2. Mads Pedersen (dán, Trek–Segafredo) azonos idővel
3. Pascal Ackermann (német, UAE) a. i.

Az összetett végeredménye

1. Remco Evenepoel (belga, Quick-Step Alpha Vinyl) 80:26:59 óra
2. Enric Mas (spanyol, Movistar) 2:02 perc hátrány
3. Juan Ayuso (spanyol, UAE) 4:57 p h.

Evenepoel a piros trikó mellett a legjobb fiatalnak járó fehér mezt is megszerezte. A pontversenyért járó zöld trikót nagy fölénnyel nyerte Pedersen, a legjobb hegyimenőnek járó pöttyös trikót Richard Carapaz (ecuadori, INEOS Grenadiers) szerezte meg. A csapatversenyt az UAE nyerte.

Vasárnap fejeződött be a Vuelta ötnapos női változata. A holland Annemiek van Vleuten (Movistar) a Giro és a Tour után a spanyol körversenyt is megnyerte, igaz, a nők között idén a Vuelta még nem számított Grand Tournak. Vas Blanka (SD Worx) a 28. helyen zárta a női Vueltát.

Borítókép: Molano megtréfálta a sprintereket (Forrás: Twitter/La Vuelta)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.