Hihetetlen dráma, senki sem tudta, hogy mi az állás

A Vuelta a Espana tizenhatodik szakaszának utolsó kilométerein alapos fejtörést okoztak a versenybíróknak, hogy Remco Evenepoel defektje és Primoz Roglic bukása után kinek milyen idő jár a versenynapon.

2022. 09. 06. 18:37
Primoz Roglic Vuelta
SPAIN CYCLING TOUR VUELTA STAGE 14 Fotó: Belga via AFP/DAVID PINTENS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kis túlzással száznyolcvanöt kilométeren keresztül nem történt semmi, még csak hegyi pontokat sem lehetett szerezni a Vuelta a Espana keddi, tizenhatodik szakaszán.

Az utolsó kilométereken viszont csak kapkodhattuk a fejünket.

A legutóbbi három Vuelta győztese, Primoz Roglic (Jumbo–Visma) azonban az utolsó, rövid emelkedőn megindult, hogy lefaragjon néhány másodpercet 1:34 perces hátrányából az éllovas Remco Evenepoellal (Quick-Step Alpha Vinyl) szemben.

Roglicot csak néhány sprinter követte, akik a szakaszgyőzelem reményében mindent kiadtak magukból, Evenepoel viszont nem tudott reagálni a ritmusváltásra, sőt defektet kapott.

Ez azonban nem feltétlenül volt jó hír Roglic számára, mert innentől kezdve nem az úton dőlt el, hogy Evenepoel hány másodperc hátrányt szed össze az etapon. Sík szakaszokon ugyanis a három kilométeren belül bukó vagy defektet kapó versenyző nem szenved hátrányt az összetett szempontjából, megkapja annak a csoportnak az idejét, ahol a balszerencséje idején tekert.

Ez általában a győztes idejét jelenti, csakhogy ezúttal, elsősorban Roglic akciójának köszönhetően teljesen szétszakadt a mezőny, így nem volt egyértelmű, hogyan dönt a zsűri a belgáról.

S a versenybíróság kapott még egy fejtörőt: a célegyenesben a sprintelő Roglic összeütközött Fred Wrighttal (Bahrain–Victorious), és óriásit esett. A szlovén erősen vérző könyökkel visszaszállt a bringára, és szép lassan betekert a célba.

A káosz nem zavarta meg a zöld trikós Mads Pedersent (Trek–Segafredo), aki a második szakaszát nyerte a Vueltán.

Azt viszont senki sem tudta, hogy mi az összetett pontos állása.

– Nagyon örülök a három kilométeres szabálynak – mondta higgadtan a befutót követően a győztes után több mint három perccel célba érkező Evenepoel, majd sportszerűen hozzátette: – Hallottam, hogy Primoz bukott, remélem, tudja folytatni a versenyt.

A piros trikós belga a célba érkezése után Roglic egyik csapattársánál érdeklődött, hogy személyesen is odamenjen-e szlovén riválisához, de ez ekkor nem volt tanácsos, hiszen ekkor Roglicot már orvosi ellátásban részesítették.

Ha mindenki a célba érkezésének idejét kapta volna, akkor nevető harmadikként Enric Mas (Movistar) vette volna át a vezetést, aki szép csendben megérkezett nyolc másodperc hátránnyal a második csoportban.

A zsűri azonban végül Roglicot az első, Evenepoelt a második csoportba sorolta. A szlovén nyolc másodpercet faragott a hátrányából a piros trikóját megőrző belgával szemben, de bukásával valószínűleg túl nagy árat fizetett ezért.

Vuelta a Espana, 16. szakasz, Sanlúcar de Barrameda–Tomares (189 km)

1. Mads Pedersen (dán, Trek–Segafredo) 4:45:29 óra
2. Pascal Ackermann (német, UAE) azonos idővel
3. Danny van Poppel (holland, BORA–hansgrohe) a. i.

Az összetett élmezőny

1. Remco Evenepoel (belga, Quick-Step Alpha Vinyl) 61:26:26 óra
2. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo–Visma) 1:26 perc hátrány
3. Enric Mas (spanyol, Movistar) 2:01 p h.

Borítókép: Primoz Roglic kockáztatott, de lehet, hogy a bukásával elvesztette az esélyét a címvédésre (Fotó: Belga via AFP/David Pintens)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.