Pelikán várja a hóhért, a nemzetközi helyzet egyre fokozódik

Az amerikai nyílt teniszbajnokság férfiversenyének második negyeddöntőjében Nick Kyrgios és Karen Hacsanov csap össze, akik a legutóbbi párbajukat a virtuális térben vívták.

2022. 09. 06. 15:25
Nick Kyrgios US Open
Nick Kyrgios US Open tenisz győzelem Fotó: Getty Images/Mike Stobe
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tie break és a dühöngés szinte garantált. Nick Kyrgios és Karen Hacsanov az eddigi két meccsükön nyolc szettet játszottak egymás ellen, ezek közül hat rövidítéssel dőlt el. A két teniszező vérmérsékletéről pedig összezúzott ütőik és a székbírók tudnának mesélni.

A US Openen a férfitorna második negyeddöntőjében ismét összecsap a két játékos, a 2020-as Australian Open után másodszor Grand Slam-tornán. Akkor a lehető legkisebb különbség döntött a két játékos között, Kyrgios javára.

Első egymás elleni összecsapásuk is emlékezetes: 2019-ben Cincinnatiben a második játszma elvesztése után Kyrgios „titokban”, az öltözőfolyosó törte össze az ütőit, de így sem úszta meg a büntetést, végül pedig el is veszítette a mérkőzést.

A pályán a 2020-as melbourne-i meccs óta nem találkoztak: Kyrgios abban az évben nem sokat versenyzett, a pandémia kirobbanása után nem utazott el Ausztráliából, a véleményét viszont onnan is bátran megosztotta a világgal. A 2020-as Roland Garros után a hétszeres Grand Slam-bajnok Mats Wilander kritizálta a korábbi világelső Andy Murray-t, amiért anélkül veszi el szabadkártyával a helyet más játékosok elől, hogy reális esélye lenne a győzelemre. A skót azóta a pályán válaszolt, sokat lépett előre.

Kyrgios azonban nem volt ennyire türelmes, a Twitteren azonnal felszólította Wilandert, hogy fogja be a száját. S éppen Hacsanov volt az, aki megfontoltabb és tiszteletteljesebb megnyilvánulásra biztatta az ausztrált. 

Kyrgios erre az orosz játékosra irányította az energiáit, akivel „szívesen folytatott volna intellektuális társalgást, de ez aligha jutott volna tovább annál, hogy milyen keményen lehet ütni a labdát”.

Hacsanov a válaszában videójátékozás helyett könyvolvasásra buzdította az ausztrált. Kyrgios természetesen nem bírta ki, hogy ne az övé legyen az utolsó szó, jótékonykodását Hacsanov orra alá dörgölve, szokatlan sértésként pelikánnak nevezte az oroszt.

Karen Khachanov US Open tennis
Karen Hacsanov először juthat Grand Slam-elődöntőbe. Fotó: USTA/Simon Bruty

Azóta persze eltelt majdnem két év, Kyrgios a wimbledoni döntőjével jelezte, hogy sokat komolyodott, bár szintén a füves pályás tornán, Sztefanosz Cicipasz ellen igencsak botrányos találkozót vívott.

A nemzetközi helyzet mindenesetre fokozódik, Kyrgios és Hacsanov ilyen rangos meccset még nem játszott egymás ellen, mint a magyar idő szerint szerda hajnali US Open-negyeddöntő lesz.

Ráadásul a versenyben maradt nyolc játékos nagy lehetőség előtt áll, hiszen valamelyikük megszerzi pályafutása első Grand Slam-győzelmét.

A wimbledoni finálé és a világelső Danyiil Medvegyev legyőzése után a második negyeddöntő esélyesének Kyrgios tűnik, de ha a személyében az orosz „pelikán” nem találja meg a hóhérát, akkor az elődöntőben egy újabb korábbi GS-döntős, Casper Ruud vagy Matteo Berrettini vár rá.

Ja, kérem, az élet nem egy habostorta.

Borítókép: Nick Kyrgios újabb győzelemre készül (Fotó: Getty Images/Mike Stobe)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.