Biztossá vált a trónfosztás, de a királyt még keressük

Nick Kyrgiosnak egy sosem látott baki is belefért, legyőzte a címvédő Danyiil Medvegyevet a US Openen.

2022. 09. 05. 8:52
Danyiil Medvegyev US Open
Russia's Daniil Medvedev hits a return to Australia's Nick Kyrgios during their 2022 US Open Tennis tournament men's singles Round of 16 match at the USTA Billie Jean King National Tennis Center in New York, on September 4, 2022. (Photo by COREY SIPKIN / AFP) Fotó: AFP/Corey Sipkin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem tudtuk igazán, hogy Danyiil Medvegyev milyen formában van. A US Open első három fordulójában nem kapott olyan ellenfelet, aki komoly csatára késztette volna.

A negyedik fordulóban viszont a wimbledoni döntős Nick Kyrgios állt a háló túloldalán, aki három hete, Kanadában legyőzte az orosz világelsőt.

A két játékos meccse nagyon hasonlóan kezdődött, mint eddigi egyetlen Grand Slam-tornás összecsapásuk az idei Australian Openen, az első játszma tie breakbe torkollott. Ám amíg Melbourne-ben a rövidítés sima Medvegyev-sikert hozott, most nagyon szoros csatában az ausztrál ragadta magához a vezetést.

Medvegyev ugyan egyenlített, de a harmadik szettől kezdve nagy fölényben játszott Kyrgios. Sem ijesztő esése, sem nagy baki nem zökkentette ki: a show kedvéért Medvegyev térfeléről ütött meg szükségtelen röptét, így elveszítette azt a pontot.

Kyrgiost az elmúlt években már sokan elkallódott tehetségként könyvelték el, aki egy-egy nagy meccsnél tovább nem tudja kiaknázni a benne rejlő lehetőségeket. Idén azonban valami megváltozott: párosban megnyerte az Australian Opent, egyesben döntőt játszott Wimbledonban, a US Openen pedig karrierje során először jutott negyeddöntőbe, a világelső legyőzésével.

Úgy látszik, huszonhét éves korára benőtt a feje lágya.

– Az igazat megvallva korábban nem játszottam jól. Örülök, hogy végre New Yorknak is megmutattam, mire vagyok képes. Meg akarom nyerni a trófeát, remélem, sikerül – mondta sikere után Kyrgios, akit Wimbledonban csak az a Novak Djokovics állított meg, aki a US Openen nem indult. A negyeddöntőben Karen Hacsanov vár az ausztrálra, aki ellen a 2020-as Australian Openen óriási csatában, döntő szett, szuper tie breakben nyert Kyrgios.

Medvegyev a vereségével biztosan elveszíti éllovas pozícióját a világranglistán, már csak az a kérdés, hogy hányan és milyen sorrendben lesznek előtte. A norvég Casper Ruud vasárnap bejutott a negyeddöntőbe, ha ott legyőzi Matteo Berrettinit, akkor megelőzi az oroszt. A két spanyol, Rafael Nadal és Carlos Alcaraz csak a hétfői programban vívja nyolcaddöntőjét. A huszonkétszeres Grand Slam-bajnok Nadal már mindenképp Medvegyev előtt lesz a US Open utáni világranglistán, de Ruud és Alcaraz még megakadályozhatja abban, hogy 2020 februárja után újra az ATP-rangsor élére álljon.

 

– Nem éreztem, hogy sokat hibáztam volna. Annak örültem volna, ha Nick többet ront – mondta Medvegyev, és igaza volt, a négy játszma alatt ütött tizenkilenc ki nem kényszerített hibája egyáltalán nem mondható rossz adatnak, de Kyrgios ellen ez most nem volt elég. Az orosz önkritikusan hozzátette még: megérdemli, hogy elveszíti a világelsőséget.

A női tornán is kialakult két negyeddöntős párosítás, s talán az a váratlan, hogy a négy résztvevőből senkinek a menetelése sem mondható óriási szenzációnak. Coco Gauff a Roland Garroson, Unsz Dzsábir Wimbledonban vívott már idén Grand Slam-döntőt, Caroline Garcia három tornát nyert nyáron, köztük két hete a cincinnati WTA 1000-est. Egyetlen nem kiemeltként Kyrgios korábbi barátnője, Ajla Tomljanovic lehetne a kakukktojás, de Serena Williams visszavonultatója is ott lett volna a legjobb harminckettő között, ha kap pontokat a wimbledoni negyeddöntőjéért.

US Open, nyolcaddöntők

Férfiak

Kyrgios (ausztrál, 23.)–Medvegyev (orosz, 1.) 7:6, 3:6, 6:3, 6:2
Hacsanov (orosz, 27.)–Carreno Busta (spanyol, 12.) 4:6, 6:3, 6:1, 4:6, 6:3
Berrettini (olasz, 13.)–Davidovich Fokina (spanyol) 3:6, 7:6, 6:3, 4:6, 6:2
Ruud (norvég, 5.)–Moutet (francia) 6:1, 6:2, 6:7, 6:2

Nők

Gauff (amerikai, 12.)–Csang (kínai) 7:5, 7:5
Garcia (francia, 17.)–Riske-Amritraj (amerikai, 29.) 6:4, 6:1
Dzsábir (tunéziai, 5.)–Kugyermetova (orosz, 18.) 7:6, 6:4
Tomljanovic (ausztrál)–Szamszonova (orosz) 7:6, 6:1

Borítókép: Danyiil Medvegyev kiesett, a világelsőséget is elveszíti (Fotó: AFP/Corey Sipkin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.