Kiesett és elköszönt Serena Williams, de nyitva hagyta az ajtót

Serena Williams nemcsak a US Opennek, hanem 23 Grand Slam-címet hozó karrierjének is búcsút intett pénteken, amikor három szettben kikapott az ausztrál Alja Tomljanovictól az amerikai nyílt teniszbajnokság harmadik fordulójának pénteki mérkőzésén.

2022. 09. 03. 7:53
US Open Grand Slam 2022 Serena Williams
epa10156292 Serena Williams of the United States waves to the crowd after being defeated by Ajla Tomljanovic of Australia, during the third round at the US Open Tennis Championships at the USTA National Tennis Center in Flushing Meadows, New York, USA, 02 September 2022. The US Open runs from 29 August through 11 September. EPA/JASON SZENES Fotó: JASON SZENES
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A montenegrói Danka Kovinic és az észt, világranglistán második Anett Kontaveit elleni teljesítményét látva a legvérmesebb amerikai szurkolók talán már eljátszottak azzal a gondolattal, hogy Serena Williams pályafutása utolsó tornáját, a jelenleg is zajló US Opent győzelemmel fejezi be, és ezzel utoléri a Grand Slam-címek tekintetében minden idők legjobbját, Margaret Courtot, aki huszonnégy alkalommal nyerte meg a négy legfontosabb teniszviadal valamelyikét.

Ajla Tomljanovic azonban pénteken véget vetett a tündérmeséről szőtt álmoknak, amikor a harmadik fordulóban három szettben felülmúlta a hazai közönségkedvencet. Az első szettet 7:5-re nyerte az ausztrál, majd Williams tie-breakben megnyerte a másodikat, a harmadikat azonban már nagyon simán, 6:1-re húzta be Tomljanovic, pontot téve az amerikai ellenfél karrierjének végére.

Williams párosban már korábban búcsúzott, nővére, Venus oldalán az első fordulóban kapott ki a Lucie Hradecká, Linda Nosková cseh duótól, így pénteki vereségével eldőlt, hogy Serenának már nem lesz több fellépése New Yorkban.

 

A hamarosan a 41. születésnapját ünneplő teniszlegenda a US Open kezdete előtt nem sokkal jelentette be, hogy minden bizonnyal ez lesz az utolsó torna, amelyen valaha is elindul, mivel a jövőben a sport helyett szeretne inkább a családjára koncentrálni, és egy kistestvérrel megajándékozni ötéves kislányát, Alexis Olympia Ohaniant.

Kiesése után, miközben Tina Turner Simply the Best (Egyszerűen a legjobb) című dala szólt a hangszórókból, megkérdezték Williamst, hogy a teljesítménye láttán nem gondolja-e meg magát a visszavonulással kapcsolatban. Sejtelmesen felelt:

– Minden meccsel egyre jobban belejöttem a játékba. Hamarabb kellett volna játszani kezdenem ebben az évben. Nem hiszem (hogy folytatná – a szerk.), de sosem tudhatja az ember 

– fogalmazott a 23-szoros Grand Slam-győztes, miközben könnyek csorogtak végig az arcán. – Köszönöm mindenkinek, aki itt van, aki mellettem állt hosszú éveken, évtizedeken keresztül. Istenem, ezek tényleg évtizedek voltak. Az egészet a szüleimnek köszönhetem, ők érdemelnek minden köszönetet. Rendkívül hálás vagyok nekik. És nem beszélhetnénk Serenáról, ha nem létezne Venus. Köszönöm, Venus. Ő az egyetlen oka annak, hogy Serena Williams valaha is létezett – dicsőítette nővérét a nagyobb sikereket elért húg.

Williams tizennégy évesen, 1995-ben szerepelt első profi tornáján. Az azóta eltelt 27 évben egyéniben szerzett 23 Grand Slam-trófeája mellett párosban tizennégyet, vegyespárosban kettőt nyert. Összesen 73 egyéni és 23 páros tornagyőzelme van, négyszeres olimpiai bajnok és 319 héten keresztül vezette a női világranglistát, utóbbi tekintetében csak a német Steffi Graf (377) és az amerikai Martina Navratilova (332) volt jobb nála.

 

Medvegyev továbbjutott, Murray kiesett

A férfiaknál első kiemelt Danyiil Medvegyevnek meg sem kottyant Yibing Wu elleni mérkőzés, egy szorosabb és két sima szettben búcsúztatta a kínait. A korábbi világelső Andy Murray bár nagyot küzdött, nem bírt a 13. helyen kiemelt Matteo Berrettinivel, négy játszmában kapott ki az olasztól. 

Bondár Anna az egyes után Greetje Minnen oldalán párosban is kiesett, a magyar, belga duónak a Ljudmila Kicsenok, Jelena Ostapenko ukrán, lett kettős jelentette a végállomást.

US Open, harmadik forduló, péntek, női egyes: Tomljanovic (ausztrál)–Williams (amerikai) 7:5, 6:7 (4-7), 6:1, Csang Suaj (kínai)–Marino (kanadai) 6:2, 6:4, Dzsabőr (tunéziai, 5.)–Rogers (amerikai, 31.) 4:6, 6:4, 6:3, Kugyermetova (orosz, 18.)–Gálfi 6:2, 6:0, Garcia (francia, 17.)–Andreescu (kanadai) 6:3, 6:2, Riske (amerikai, 29.)–Vang Hszi-jü (kínai) 6:4, 3:6, 6:4, Szamszonova (orosz)–Krunics (szerb) 6:3, 6:3. Férfi egyes: Berrettini (olasz, 13.)–Murray (brit) 6:4, 6:4, 6:7 (1-7), 6:3, Davidovich Fokina (spanyol)–Galan Riveros (kolumbiai) 6:4, 5:7, 6:4, 6:4, Medvegyev (orosz, 1.)–Vu Ji-ping (kínai) 6:4, 6:2, 6:2, Kyrgios (ausztrál, 23.)–Wolf (amerikai) 6:4, 6:2, 6:3, Carreno (spanyol, 12.)–De Minaur (ausztrál, 18.) 6:1, 6:1, 3:6, 7:6 (7–5). Női páros, 2. forduló: Kicsenok, Ostapenko (ukrán, lett, 4.)–Bondár, Greetje (magyar, belga) 0:6, 6:2, 7:6 (10-3).
 

 

Borítókép: Serena Williams búcsút int az amerikai közönségnek (Fotó: EPA/Jason Szenes)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.