Rafael Nadal rosszul kezdett, vérét adta a sikerért

Rafael Nadal rossz kezdés után négy játszmában legyőzte Fabio Fogninit, és bejutott a US Open harmadik fordulójába. A spanyol klasszis már közel állt a továbbjutáshoz, amikor egy bizarr baleset történt vele a pályán.

2022. 09. 02. 10:05
Rafael Nadal US Open
NEW YORK, NEW YORK - SEPTEMBER 01: Rafael Nadal of Spain lies on the ground after accidentally hitting himself in the head with his racket against Fabio Fognini of Italy during their Men's Singles Second Round match on Day Four of the 2022 US Open at USTA Billie Jean King National Tennis Center on September 01, 2022 in the Flushing neighborhood of the Queens borough of New York City. Julian Finney/Getty Images/AFP (Photo by JULIAN FINNEY / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP) Fotó: Getty Images via AFP/Julian Finney
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rafael Nadal már az első fordulóban, Rinky Hijikata ellen sem kezdett jól, az első játszma elvesztése után azonban négy szettben továbbjutott.

A második körben a harminchat éves spanyol klasszis régi ellenlábasával, Fabio Fogninivel mérkőzött, aki 2015-ben megállította Nadalt a US Openen, ráadásul kétszettes hátrányból fordítva. Most viszont a harmincöt éves olasz nyerte az első szettet, sőt 6:2, 4:2-re vezetett.

Karrierem során ilyen rosszul még nem kezdtem meccset

– fogalmazott a találkozó után Nadal, aki rengeteg ki nem kényszerített hibát ütött ebben az időszakban. Utána azonban összeszedte magát, a második és a harmadik játszmát is megnyerte, és a negyedikben is magabiztosan vezetett, amikor rendkívül szokatlan incidens történt. A pályáról felpattanó ütője az orrát találta el.

– Először azt hittem, eltört az orrom, de valószínűleg nem ez a helyzet, bár még most is azt érzem, hogy folyamatosan dagad. Megérdemeltem ezt a sokkot, amiért olyan gyengén kezdtem – viccelődött a meccs után a spanyol, aki a kényszerszünet után már nem töltött sok időt a pályán, 6:1-re nyerte a negyedik játszmát.

Nadalnak az elmúlt években már leginkább a következő generációval kell felvennie a versenyt, gyakran tíz-tizenöt évvel fiatalabb játékosok ellen játszik, most viszont Fognini után újabb kortársa, Richard Gasquet vár rá. A franciák korábbi top 10-es játékosa mindössze tizenöt nappal fiatalabb Nadalnál.

Az egymás elleni mérleg 17-0, Nadal javára.

A férfitorna csütörtöki meccsei közül a legnagyobb meglepetést Hubert Hurkacz és Ilja Ivaska meccse hozta, a fehérorosz játékos négy játszmában győzte le a tavalyi wimbledoni elődöntőst. Kiesett a két hete hihetetlen menetelést véghez vitt Borna Coric is, őt a hazaiak nagy reménysége, Jenson Brooksby verte.

A nők között kiesett a negyedik kiemelt Paula Badosa, aki Petra Martictól kapott ki, s kis híján követte őt a tornán hatodikként rangsorolt Arina Szabalenka is. A fehérorosz játékos 6:2, 5:1-es hátrányból fordított az észt Kaia Kanepi ellen, így a tavalyi női elődöntősök közül egyedüliként még versenyben van az idei US Openen.

Szintén a vereség széléről állt fel az olimpiai bajnok Belinda Bencic, aki ellen adogatott a meccsért a román Sorana Cirstea, a világelső Iga Swiatek viszont könnyedén verte a 2017-es bajnokot, Sloane Stephenst.

Ritka figyelmet kapott már a torna korai szakaszában a páros New Yorkban: a búcsúzó Serena Williams nővére, Venus oldalán természetesen ebben a számban is a centerpályán, esti programban lépett pályára. Az egyessel ellentétben itt nem sok babér termett az amerikai klasszisnak, az első forduló és a cseh Hradecká, Nosková duó a végállomást jelentette Williamséknek, akik így is tizennégy Grand Slam-trófeát és három olimpiai aranyérmet nyertek együtt párosban.

Magyar szempontból is a párostornák voltak érdekesek a negyedik versenynapon, az egyesben is menetelő Gálfi Dalma az amerikai Bernarda Pera oldalán is győzelemmel nyitott, és Udvardy Panna számára viszont véget ért a US Open.

US Open, érdekesebb csütörtöki eredmények

Férfi egyes, második forduló

Nadal (spanyol, 2.)–Fognini (olasz) 2:6, 6:4, 6:2, 6:1
Alcaraz (spanyol, 3.)–Coria (argentin) 6:2, 6:1, 7:5
Norrie (brit, 7.)–Sousa (portugál) 6:4, 6:4, 7:6
Ivaska (fehérorosz)–Hurkacz (lengyel, 8.) 6:4, 4:6, 7:6, 6:3
Rubljov (orosz, 9.)–Kvon (dél-koreai) 6:3, 6:0, 6:4
Brooksby (amerikai)–Coric (horvát, 25.) 6:4, 7:6, 6:1
Gasquet (francia)–Kecmanovics (szerb, 32.) 6:2, 6:4, 4:6, 6:4

Női egyes, második forduló

Swiatek (lengyel, 1.)–Stephens (amerikai) 6:3, 6:2
Martic (horvát)–Badosa (spanyol, 4.) 6:7, 6:1, 6:2
Szabalenka (fehérorosz, 6.)–Kanepi (észt) 2:6, 7:6, 6:4
Pegula (amerikai, 8.)–Szasznovics (fehérorosz) 6:4, 6:4
Muguruza (spanyol, 9.)–Fruhvirtová (cseh) 6:0, 6:4
Bencic (svájci, 13.)–Cirstea (román) 3:6, 7:5, 6:2
Azarenka (fehérorosz, 26.)–Kosztyuk (ukrán) 6:2, 6:3

Férfi páros, első forduló

Monroe, K. Smith (amerikai)–Fucsovics, Molcan (magyar, szlovák) 7:6, 6:3

Női páros, első forduló

Kicsenok, Ostapenko (ukrán, lett, 4.)–Udvardy, Zidansek (magyar, szlovén) 6:3, 6:7, 7:6
Gálfi, Pera (magyar, amerikai)–Zanevska, Zimmermann (belga) 6:1, 3:6, 6:3
Hradecká, Nosková (cseh)–Williams, Williams (amerikai) 7:6, 6:4

Borítókép: csak átmenetileg került padlóra (Fotó: Getty Images via AFP/Julian Finney)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.