Az amerikaiak megünnepelték Rafael Nadal váratlan vereségét

Rafael Nadal meglepetésre négy szettben kikapott az amerikai Frances Tiafoe-tól, így nem jutott be a US Open negyeddöntőjébe. A spanyol klasszis még így is világelső lehet a torna végén, az viszont már biztos, hogy új Grand Slam-bajnokot avatunk.

Magyar Nemzet
2022. 09. 06. 6:47
US Open 2022 Day Rafael Nadal
US Open 2022 Day 6 Fotó: Anadolu Agency via AFP/LEV RADIN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A harmadik fordulóban úgy tűnt, Rafael Nadal lendületbe jött, Richard Gasquet ellen nagyon magabiztosan jutott tovább. A nyolcaddöntőben mégis véget ért számára a US Open, az amerikaiak utolsó állva maradt férfijátékosa, Frances Tiafoe ellen Nadalnak nem volt ellenszere.

Pedig az amerikai teniszező idén még nem vert meg a top 10-ben jegyzett játékost, és életében mindössze másodszor jutott negyeddöntőbe Grand Slam-tornán. A 2019-es Australian Openen a legjobb nyolc között éppen Nadal állította meg, sima háromjátszmás meccsen.

Nem csoda, hogy Tiafoe, akitől egyébként extravagáns ünnepléseket szoktunk meg, most hitetlenkedett a találkozó lezárása után, a New York-i közönség ujjongása közepette.

Nadal idén megnyerte az Australian Opent, majd a Roland Garrost is, huszonkét Grand Slam-trófeájával immár egyedüli rekorder a férfiak között, ugyanakkor New Yorkban nem tudta növelni előnyét a huszonegy sikernél járó Novak Djokoviccsal szemben. A spanyolnak idén a Tiafoe elleni az egyetlen veresége Grand Slam-tornán, hiszen Wimbledonban az elődöntő előtt, sérülés miatt lépett vissza.

Bár trófeát nem nyer, a világelsőséget 2020 februárja után még visszaszerezheti a spanyol. Az már biztos, hogy Danyiil Medvegyev nem tartja meg éllovas pozícióját az ATP-rangsorban, de Casper Ruud és Carlos Alcaraz még borsot törhet a spanyol legenda orra alá. Utóbbi öt játszmában győzte le a 2014-es US Open-bajnok Marin Cilicet, így már a negyeddöntőbe sem jutott be korábbi Grand Slam-bajnok. A US Openen két éve Dominic Thiem, tavaly Danyiil Medvegyev szerezte meg karrierje első GS-trófeáját, a sor idén is folytatódik.

Tiafoe következő ellenfele Andrej Rubljov lesz, akinek szintén a negyeddöntős szereplés a csúcsa GS-tornán, ebben a fázisban 0-5 a mérlege. Jannik Sinner huszonegy éves korára pedig elmondhatja magáról, hogy immár a négy nagy torna mindegyikén eljutott a legjobb nyolc közé – ennél tovább ő sem menetelt egyetlen alkalommal sem, de ugyanez igaz következő ellenfelére, Alcarazra is, akit Wimbledonban legyőzött az olasz játékos.

A női tornán szetthátrányból fordított a világelső Iga Swiatek és a tavalyi elődöntős Arina Szabalenka is. Előbbi Jessica Pegula, utóbbi Karolína Plísková ellen játszik a negyeddöntőben.

A felnőttek között véget ért a US Open a magyarok számára: Gálfi Dalmának az egyes után párosban is a harmadik forduló jelentette a végállomást. Az idén a juniorok között wimbledoni finálét vívott Udvardy Luca viszont magabiztos sikerrel kezdte New York-i szereplését.

US Open, a hétfői játéknap eredményei

Férfi egyes, nyolcaddöntő

Tiafoe (amerikai, 22.)–Nadal (spanyol, 2.) 6:4, 4:6, 6:4, 6:3
Rubljov (orosz, 9.)–Norrie (brit, 7.) 6:4, 6:4, 6:4
Sinner (olasz, 11.)–Ivaska (fehérorosz) 6:1, 5:7, 6:2, 4:6, 6:3
Alcaraz (spanyol, 3.)–Cilic (horvát, 15.) 6:4, 3:6, 6:4, 4:6, 6:3

Női egyes, nyolcaddöntő

Swiatek (lengyel, 1.)–Niemeier (német) 2:6, 6:4, 6:0
Pegula (amerikai, 8.)–Kvitová (cseh, 21.) 6:3, 6:2
Plísková (cseh, 22.)–Azarenka (fehérorosz, 26.) 7:5, 6:7, 6:2
Szabalenka (fehérorosz, 6.)–Collins (amerikai, 19.) 3:6, 6:3, 6:2

Női páros, harmadik forduló

McNally, Townsend (amerikai)–Gálfi, Pera (magyar, amerikai) 6:4, 6:4

Lány egyes, első forduló

Udvardy (magyar, 11.)–Balus (szlovák) 6:1, 6:3

Borítókép: idén nem nyeri meg a huszonharmadik GS-trófeáját (Fotó: Anadolu Agency via AFP/Lev Radin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.