Udvardy Luca úgy tekint a nővérére, mint Roger Federerre

Az Udvardy család számára nagyszerű élmény marad az idei wimbledoni tenisztorna. A huszonhárom éves Panna életében először nyert mérkőzést Grand Slam-torna főtábláján, míg húga, a tizenhat esztendős Luca döntőt játszhatott a juniorok versenyében. Múlt héten mindketten a budapesti WTA 250-es tornán léphettek pályára.

2022. 07. 17. 20:13
Udvardy Panna (b), Udvardy Luca
Udvardy lányok tenisz Fotó: Instagram/Udvardy Luca
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ritkaságszámba megy, hogy Udvardy Panna és húga, Luca ugyanott versenyez. Még a wimbledoni részvétel sem volt valójában közös: mire az angol nyílt teniszbajnokság második hetén elkezdődött a juniorverseny Luca részvételével, addigra Panna már nemcsak befejezte szereplését, hanem tovább is állt, hogy a svédországi Bastadban versenyezzen.

– Sajnos nem tudtam kimenni, pedig nagyon szerettem volna ott lenni a döntőjén. Telefonon minden meccset néztem, amikor csak tudtam, és mindegyik után próbáltunk beszélni – hangsúlyozta lapunknak Panna. Ezek a beszélgetések pedig nagyon sokat jelentettek Lucának, aki illusztris társaságba helyezi testvérét.

A férfiak közül a példaképem, a női mezőnyben pedig a nővérem.

– Panna nagyon sok tanácsot adott nekem a füves pályára, és óriási élmény volt, amikor a wimbledoni torna előtti versenyem helyszínére kijött nekem szurkolni. Néhány héttel ezelőtt játszottam először ezen a borításon, de most már ez a kedvencem – mondta lelkesen Udvardy Luca, és Panna is egyetért azzal, hogy húga játéka kiválóan illik a hagyományos felülethez.

Udvardy Panna
Udvardy Panna is szereti a füves pályát (Fotó: AFP/Adrian Dennis)

Míg a füves borítás újdonság volt idén Luca számára, a teniszpálya nélkül lényegében el sem tudja képzelni az életét: amióta az eszét tudja, a család Panna és bátyjai miatt rendszeres vendég volt a sportág létesítményeiben.

– Nagyon sokat hozzátett a teniszemhez, hogy ilyen korán el tudtam kezdeni, ki volt taposva az utam – fogalmazott a legfiatalabb testvér, akinek a jelenléte ennek ellenére sokszor meglepetést okoz a sportágban, amikor kiderül róla, hogy az elmúlt években komoly csípőízületi betegséggel kellett megküzdenie.

Panna ma már nem Magyarországon, hanem Floridában él, a profi teniszezői lét pedig egyébként is annyi utazással jár együtt, hogy kevesebb az alkalom a közös játékra. Idén, a budapesti salakpályás tornán Panna Bondár Annával alkotott duót – együtt a negyeddöntőbe jutottak, egyesben ezúttal Pannának nem jött össze a győzelem. Luca eleve csak párosban indulhatott, ugyanis az egyes selejtezőjére nem ért haza a wimbledoni döntője miatt: Szabanin Natália oldalán az első körben búcsúzott.

– Lucának már megvan az a tudásszintje, hogy ilyen tornákon versenyezzen. Még nem indult felnőttviadalokon, ezért nincs ranglistás helyezése sem, de a tenisze alapján nagyon hamar eljuthat ide. Remélem, hogy jövőre már tényleg együtt tudunk párosozni – szögezte le bizakodva Panna.

Udvardy Luca
Udvardy Luca ezzel a tállal tért haza Wimbledonból (Fotó: Zádor Péter)

Luca azért tisztában van vele, hogy ehhez néhány, tapasztalatlanságból adódó hibáját még le kell vetkőznie, de a következő hetekben elindul az úton, elkezdi járni a felnőttversenyeket. A US Openen azonban még újra ott lesz a juniormezőnyben, sőt jövőre is tervezi végigjárni a Grand Slameket ebben a kategóriában. A testvérpáros viszont Luca tervei között is szerepel, sőt kifejezetten nagy céljai vannak ebben a versenyszámban, ahogy egyesben is.

– Ha én is elkezdek rendszeresen felnőttversenyeken játszani, akkor remélhetőleg egyre többet tudunk majd együtt párosozni, később majd a Grand Slameken is. Jó lenne együtt nyerni párat – fogalmazott bátran lapunknak Udvardy Luca. – Egyesben is szeretnék világelső lenni, és minél több Grand Slam-tornát nyerni. Remélhetőleg nekem lesz belőle a legtöbb.

A nagy célok nem hiányoznak, s a két Udvardy lány joggal bizakodhat benne: nem számít már sokáig ritkaságnak, amikor azonos versenyen indulnak.

Egyesben a magyarok közül Bondár Anna szerepelt a legjobban a budapesti WTA-versenyen, ő az elődöntőben kapott ki a későbbi győztes amerikai Bernarda Perától. Párosban szintén az elődöntő volt a legjobb hazai eredmény, ezt és Stollár Fanny kettőse érte el.

Borítókép: Udvardy Panna és Udvardy Luca (Fotó: Instagram/Udvardy Luca)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.