Senki se lepődjön meg: lengyel–tunéziai döntő lesz New Yorkban

A világelső Iga Swiatek és az ötödik helyen kiemelt Unsz Dzsábir jutott a US Open női versenyének döntőjébe. A kiemelési sorrend és a forma alapján ez volt a papírforma, más kérdés, hogy a torna történetében még soha nem játszott döntőt lengyel, illetve tunéziai teniszező.

Magyar Nemzet
2022. 09. 09. 7:31
US Open 2022 Day 10
NEW YORK, UNITED STATES - SEPTEMBER 08: Iga Swiatek of Poland reacts during semifinal of US Open Championships against Aryna Sabalenka at USTA Billie Jean King National Tennis Center in New York on. September 8, 2022. Swiatek won in three thrilling sets coming from behind being down by a set and a break and moved for the first time in her career to the final of US Open. Lev Radin / Anadolu Agency (Photo by Lev Radin / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Fotó: Lev Radin / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Unsz Dzsábir nem sokat teketóriázott, 67 perc alatt lerendezte a Carolina Garcia elleni elődöntőt. A találkozó gyászszünettel kezdődött a csütörtökön elhunyt II. Erzsébet brit uralkodó emlékére. A tunéziai játékos a legszebb napjait idézte a US Openen, összesen négy játékot veszítve, 6:1, 6:3-ra hozta a mérkőzését, és a wimbledoni döntő után újabb esélyt kapott, hogy életében először Grand Slam-bajnok legyen. Egyszersmind ő lett a US Open első afrikai döntőse.

Az ellenfele, Iga Swiatek is történelmet írt azzal, hogy bejutott a fináléba, bár a világelső útja sokkal rögösebb volt, mint Dzsábiré. Swiatek harmadik játszmára kényszerült, miután az elsőt 6:3-ra elveszítette, majd villámgyorsan kiegyenlített a fehérorosz Arina Szabalenka ellen, egy sistergős 6:1-gyel. A döntő szettben a fehérorosz kikövezte a saját útját a győzelem felé: már 4:2-re is vezetett, de ezt követően csak Swiatek tudott játékot nyerni, így a Roland Garros után idén a második Grand Slam-trófeáját szerezheti meg a magyar idő szerint szombaton este tíz órakor kezdődő döntőben.

Tunéziai–lengyel döntő lesz, egyik nemzet képviselője sem győzött még a US Open döntőjében, történelmi lesz tehát a szombati finálé. 

US Open, női egyes, elődöntő: Swiatek (lengyel, 1.)–Szabalenka (fehérorosz, 6.) 3:6, 6:1, 6:4, Dzsábir (tunéziai, 5.)–Garcia (francia, 17.) 6:1, 6:3. 

Borítókép: a világelső szetthátrányból fordítva nyert a US Open elődöntőjében (Fotó: AFP) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.