Történelmi tett – Swiatek majdnem túlbonyolította a US Open-döntőjét

Már a döntő előtt lehetett tudni, hogy történelem íródik a US Openen, ahol korábban még soha nem nyert lengyel vagy afrikai teniszező. Iga Swiatek egy nagyon sima és egy önmagának szorossá tett második szettben győzött Unsz Dzsábir ellen az év utolsó Grand Slam-döntőjében.

Magyar Nemzet
2022. 09. 11. 0:15
Iga Swiatek
Swiatek Forrás: Us Open
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első kiemelt lengyel Iga Swiatek és az ötödik helyen rangsorolt tunéziai Unsz Dzsabir játszotta a US Open női egyes döntőjét. A kétszeres Grand Slam-győztes lengyel idén megnyerte a Roland Garrost, de Wimbledonban korán búcsúzott, ellenfele Wimbledonban parádézott, egészen  a döntőig jutott, de azt elveszítette Jelena Ribakinával szemben.

Swiatek a sorsolásnál az adogatást választotta, és roppant magabiztosan kezdett a lengyel: a saját szervájánál csak egy pontot engedélyezett az ellenfelének, majd semmire vette el Dzsabír szerváját. 

Négy perc alatt 2:0-ra vezetett. Gyorsan és magabiztosan játszott a lengyel Dzsabír védekezésre kényszerült, Swiatek ellentmondást nem tűrő módon irányított. Elképesztő különbség volt a két játékos között. Swiatek simán behúzta a harmadik játékot is, Dzsabír hitehagyottan közlekedett az Arthur Ashe Stadionban.   

3:1 után volt az első szorosabb Swiatek-adogatójáték. Zsinórban két kontraütés, és egy pontosan helyezett fonák után két bréklabdához jutott. A másodikat kihasználta, ezzel visszajött brékhátrányból. Belejött, megérkezett a meccsbe. És ennek így örültek a rajongói:

Még mielőtt igazán belemelegedhetett volna a meccsbe, a saját szervajátékánál Swiatek két bréklabdához jutott. És a másodikat ki is használta, 3:3 helyett 4:2 lett – mindössze 22 perc alatt. Majd további négy perc kellett az 5:2-höz. Dzsábir a szettben maradásért volt kénytelen adogatni.  

De ez sem ment neki: két ki nem kényszerített hibájával helyzetbe hozta a világelsőt, aki két játszmalabdához jutott, és Swiatek az elsőt rögtön ki is használta, 6:2-re nyerte meg az első szettet. 

A lengyel dupla annyi nyerőt ütött, mint a tunéziai, és sokkal pontosabbak voltak az első adogatásai. Az első játszma részletes statisztikája ITT látható. 

A második játszma szoros Swiatek-szervajátékkal indult: de 40-40-nél a világelső kétszer telibe találta a vonalat, és hozta az adogatását. 

Majd jött egy brék: Swiatek elvette Dzsábir szerváját, egyre közelebb került a pályafutása harmadik Grand Slam-címéhez. Szett-, és brékelőnybe került. 
Bravúr kellett volna a fordításhoz, mindenesetre a szakadék széléről visszatáncolt, három bréklabdát hárítva maradt a meccsben. Zsinórban ez lehetett volna a hetedik játék, amit Swiatek nyert meg.

Kisebb fordulat következett: Dzsábir elvette ellenfele adogatását, visszajött brékhátrányból, éppen úgy, mint az első szettben, 3:2-es Swiatek-előnynél a tunéziai szervált az egyenlítésért. 

Ez nem jött össze, megismétlődött az első szett forgatókönyve, Swiatek azonnal brékelt, 4:2-re vezetett, két játék választotta el az újabb Grand Slam-győzelmétől. 

Újabb fordulat következett: Dzsábir nem adta meg magát könnyen, újabb bréket látott a közönség, 4:3-nál a tunéziai újabb esélyt kapott, hogy kiegyenlítsen a játszmán belül. És ezzel élt is. Ahhoz képest, hogy 3:0-nél Swiateknek három bréklabdája volt, komoly fordulat. 

Sőt, Dzsábir négy lehetőséget hagyott kihasználatlanul, és ezekért kizárólag csak magát okolhatta. 1 óra 27 perc játék után a világelső a győzelemért fogadhatott, két labdára volt a sikertől, de ott is maradt. 5:5-ről folytatódott a második szett. Majd 6:5 után ismét a meccsben maradás volt a tét Dzsábir számára. 

0-30-cal indított Swiatek, de innen visszajött a tunéziai, majd meccslabdához jutott a lengyel, és azon nyomban elment ütőt cserélni (ki látott már ilyet?). Nem is tudta megcsinálni, a következő három labdát el is hibázta. Tie break következett, ebben a lengyel volt a jobb. 

Iga Swiatek az első lengyel győztes a US Openen, a 21 éves játékos a 2020-as és 2022-es Roland Garros után az idei US Opent is megnyerte, és ezzel megerősítette a vezető helyét a világranglistán.

US Open, női egyes döntő: Swiatek (lengyel, 1-)–Dzsábir (tunéziai, 5.) 6:2, 7:6.

Borítókép: Swiatek megnyerte pályafutása harmadik Grand Slam-címét (Fotó: usopen.org)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.