Létrejött a csúcsmeccs, két király is nagyon várja + videó

Mindkét világelsőségre hajtó játékos megnyerte az elődöntőjét, Casper Ruud és Carlos Alcaraz vívhatja a US Open-döntőt. A győztes első Grand Slam-trófeája mellett a ranglistán is megszerzi az éllovas pozíciót.

2022. 09. 10. 8:09
Casper Ruud tenisz US Open 2022 Fotó: Getty Images/Al Bello
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Casper Ruud volt az egyetlen a US Open négy férfi elődöntőse közül, aki már korábban is eljutott ebbe a fordulóba Grand Slam-tornán. A norvég az idei Roland Garroson Marin Cilicet is legyőzte, igaz, utána a döntőben Rafael Nadal ellen szemernyi esélye sem volt.

Ruud ellenfele a US Openen Karen Hacsanov volt a döntőbe jutásért, az első játszma pedig a lehető legszorosabb küzdelmet hozta. Úgy tűnt, a szett soha nem ér véget.

– Előtte Hacsanov két nagyszerű szervát ütött, így tudtam: ez az esélyem, hogy lezárjam a játszmát. Egyikünk sem volt hajlandó hibázni, tudtuk, milyen fontos ez a labdamenet. 

Gyakran a legnagyszerűbb, leghosszabb pontok a legfontosabb pillanatokban jönnek el, ez is teszi szórakoztatóvá a teniszt. Ez volt az egész meccs kulcsa, a megnyert első játszma nagy lendületet adott a másodikra is

 – fogalmazott a meccs után Casper Ruud.

Valóban, a második szett simábban lett a norvégé, és innentől már nagyon nagy fordítás lett volna Hacsanovtól, aki az előző két fordulóban ötszettes küzdelmet vívott. Az orosz nem adta fel, a harmadik játszmát megnyerte, de Ruud a negyedikben lezárta a találkozót.

Ezzel eldőlt, hogy nem szerzi vissza a világelsőséget.

– Az gondolom, az lenne a legigazságosabb, ha Alcarazzal mindketten bejutunk a fináléba, és ott döntjük el egymás ellen, hogy ki lesz a világelső – mondta sportszerűen Ruud, bár azért hozzátette: – Ha világelsőként fekszem le, nagyon jól fogok aludni.

Carlos Alcaraznak a dupla tétes csúcsmeccshez Frances Tiafoe-t kellett legyőznie. Hogy Alcaraz már most mekkora sztár, azt jól jelzi a meccs hangulata: bár az amerikaiak nyilvánvalóan nagyon szerették volna, hogy Andy Roddick 2006-os menetelése után ismét legyen hazai döntős férfi egyesben a US Openen, Alcaraz ugyanakkora buzdítást kapott a lelátóról, mint ellenfele.

Kettejük stílusát ismerve a látványos labdamenetek szinte garantáltak voltak. Alcaraznak már a negyedik szettben meccslabdája volt, mégis döntő játszmára kényszerült, ott viszont szenzációs átemeléseinek köszönhetően ő diadalmaskodott.

Tiafoe sajnálkozott a meccs után, úgy érezte, hogy cserben hagyta az amerikai szurkolókat, de tegyük hozzá: az említett 2006-os torna óta még az elődöntőben sem szurkolhattak hazai kedvencnek, egészen az idei évig.

Alcaraz pedig minden idők legfiatalabb világelsője lehet. Ha esetleg a vasárnapi döntőben vereséget szenved, még akkor is marad ideje a csúcsdöntésre: 2024 februárjában lesz annyi idős, amivel az ausztrál Lleyton Hewitt a csúcsot tartja. A legfiatalabb US Open-győztes csúcsát nem döntheti meg a spanyol, de Pete Sampras 1990-es sikere óta ő az első tinédzser, aki a férfiak között a New York-i Grand Slam-torna döntőjében játszhat. Az amerikai végül tizennégy Grand Slam-trófeát nyert pályafutása során.

Már látom magam előtt a világelsőséget, ugyanakkor mégis nagyon távolinak tűnik.

Még egy meccset kell nyernem hozzá egy hihetetlenül jól játszó játékos ellen. Ruud már a Roland Garroson is döntőt játszott, nekem ez lesz az első Grand Slam-döntőm – fogalmazott a tizenkilenc éves spanyol, kiemelve egy apró tényezőt, amely a norvég mellett szólhat a fináléban.

Alcaraz egymás után három maratoni meccset vívott. Fotó: Getty Images/Elsa

A másik az eddig pályán töltött idő: Alcaraz egymás után három ötszettes csatát vívott a döntőig vezető úton. Ha a teljes tornát nézzük, akkor ugyan csak két órával teniszezett többet, mint Ruud, ha viszont csak a második hetet, akkor négy és fél órára nő a különbség.

Nem véletlen, hogy nem mindössze két játékos volt a Grand Slam-tornák történetében, aki három egymás követő ötszettes is játszott a trófeáig vezető úton: Stefan Edberg 1992-ben éppen a US Opent, Gustavo Kuerten 1997-ben a Roland Garrost nyerte meg így.

Az egymás elleni mérleg viszont a spanyol mellett szól: eddig játszmát sem veszített Ruud ellen. Tavaly a marbellai salakpályás torna negyeddöntőjében nyert, majd idén, mindkettejük karrierjének addigi legrangosabb meccsén, a miami ATP 1000-es döntőben.

Könnyen lehet, hogy a döntő után ismét király hívja majd a győztest. Inkább csak az a kérdés, hogy VI. Fülöp vagy V. Harald lesz az.

US Open, férfi egyes elődöntők

Ruud (norvég, 5.)–Hacsanov (orosz, 26.) 7:6, 6:2, 5:7, 6:2
Alcaraz (spanyol, 3.)–Tiafoe (amerikai, 22.) 6:7, 6:3, 6:1, 6:7, 6:3

Borítókép: Casper Ruud második Grand Slam-döntőjére készül (Fotó: Getty Images/Al Bello)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.