Az akadémista saját példaképe ellen játszhatja élete meccsét

Casper Ruud lesz Rafael Nadal ellenfele a Roland Garros idei döntőjében, miután a norvég teniszező négy játszmában legyőzte Marin Cilicet.

2022. 06. 04. 9:34
RUUD, Casper; CILIC, Marin
Párizs, 2022. június 3. A norvég Casper Ruud a horvát Marin Cilic ellen játszik a francia nemzetközi teniszbajnokság férfi egyesének elõdöntõjében a párizsi Roland Garros Stadionban 2022. június 3-án. MTI/EPA/Martin Divisek Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Casper Ruud négy játszmában győzte le Marin Cilicet a Roland Garros második férfi egyes elődöntőjében, míg Rafael Nadal két szettet sem játszott le egészen Alexander Zverev sérülése miatt, mégis a norvég töltött kevesebb időt a pályán az elődöntőben.

A nyolcadik kiemelt Ruud ugyanis az első játszma elvesztése után felőrölte Marin Cilicet, aki a harmadik és a negyedik szettben már nem tudott komoly ellenállást kifejteni. Ruudot a pályára rohanó aktivista magánszáma sem zavarta meg, így két óra ötvenhét perc alatt nyert, míg Nadal csonka elődöntője három órán és tizenhárom percen át tartott.

Igaz, aligha ez a néhány percnyi különbség dönt majd köztük a vasárnapi döntőben.

Arról nem is érdemes vitát nyitni, hogy az esélyes: eddigi tizenhárom Roland Garros-fináléját kivétel nélkül megnyerte.

– Nadal minden idők legjobb salakpályás játékosa, és minden borítást figyelembe véve is az egyik legjobb – erősítette meg Casper Ruud is, aki egyértelműen pályafutása eddigi legnagyobb meccsére készül.

Ruud eddig nyolc ATP-tornát nyert pályafutása során – ezek közül hetet salakon –, de ezek kivétel nélkül ATP 250-es viadalok voltak, amelyek három lépcsővel találhatók a Grand Slamek alatt rangban. (A kettő között helyezkednek el a mesterversenyek és az ATP 500-as tornák.)

Grand Slam-versenyen az idei Garros előtt még negyeddöntőbe sem jutott a norvég, most viszont egészen a fináléig menetelt. Volt egy kis szerencséje is, a nála magasabban rangsorolt játékosokat Holger Rune és Marin Cilic eltüntette az alsó ágról, viszont ők éppen ezért Ruud számára is veszélyes ellenfélnek tűntek. A norvég mindkettejüket négy játszmában búcsúztatta, ahogy az első fordulóban Jo-Wilfried Tsongát is így vonultatta vissza. Ruud legnehezebb meccsét a harmadik körben játszotta, az olasz Lorenzo Sonego ellen 2-1-es szetthátrányból fordított.

A fináléban viszont szó sincs könnyű feladatról, de Ruud ezt nem is bánja, hiszen gyerekkori példaképével mérkőzhet meg, aki viselkedésével is inspirálta. A norvégnak fontos célja a különböző trófeák mellett, hogy ugyanúgy ütőtörés nélkül teljesítse a karrierjét, mint Rafael Nadal.

– Ő az egyetlen tagja a nagy hármasnak, aki ellen még nem játszhattam tornán. Hogy ez a pillanat éppen egy Grand Slam-fináléban jön el, az tökéletes időzítés.

Különleges pillanat lesz a karrieremben, és talán Nadal számára is, hiszen sok döntőt játszott már, de most a saját akadémiájának növendéke lesz az ellenfelemondta Ruud, aki a mallorcai központban rendre gyakorolhatott is példaképe ellen. Így ha nem is tétmeccsről, de van már bőven élménye Nadallal szemben.

– Lényegében mindig ő nyert, bár voltak szoros szettek, 7:6-os, 7:5-ös játszmák. De hát a saját akadémiáján, vendégként nem is győzhetem le – viccelődött Ruud.

Más kérdés, hogy a Roland Garros döntőjének otthont adó Philippe Chatrier-stadion is éppúgy Rafael Nadal hazai terepének számíthat, mint a mallorcai központ edzőpályái.

Roland Garros, férfi elődöntők

Nadal (spanyol, 5.)–Zverev (német, 3.) 7:6, 6:6-nál Zverev feladta

Ruud (norvég, 8.)–Cilic (horvát, 20.) 3:6, 6:4, 6:2, 6:2

Borítókép: Casper Ruud élete első Grand Slam-döntőjére készül (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.